Nechce sa vám príliš vypekať a predsa máte chuť na nejaký dezert? Niečo jednoduché, rýchle, zdravšie ako zákusky kupované v cukrárni? Vyskúšajte tento recept. Nepečená bazalkovo-tvarohová torta obsahuje v jednom reze len 17,2 gramu sacharidov a 260 kcal. Pripravíte ju do pol hodinky + chladenie.
Túto skvelú tortu odporúča aj Krisztina Vrábel, obľúbená spisovateľka a kuchárka, ktorej vyšla v slovenčine kniha 160 gramov sacharidov. V Maďarsku jej vyšlo viacero kuchárskych kníh, spolupracuje s časopismi, vystupuje v televíznych reláciách. Krisztina má slovenské korene, jej dedko sa narodil v Bratislave a študoval tam za cukrára.
Jej samej sa život zmenil v roku 2012, keď jej diagnostikovali inzulínovú rezistenciu. „Liečba tohto ochorenia spočíva v prvom rade v úprave stravy,“ vysvetľuje sympatická gastroblogerka. „Bolo potrebné zmeniť životný štýl, musela som do môjho života zaviesť vyrovnanú, zdravú stravu a pravidelný pohyb.“
V spomínanej knižke ponúka množstvo receptov, ktoré sú chutné, rozmanité a pritom ich môžu bez problémov pripravovať ľudia s inzulínovou rezistenciou.
Prečítajte si aj
160 gramová diéta. Čo je to a ako vám pomôže?
Nepečená bazalkovo-tvarohová torta
Suroviny na desať rezov:
- 20 dkg nesladených celozrnných sušienok
- 10 dkg masla
- sladidlo zodpovedajúce 10 dkg cukru
- 50 dkg tvarohu
- 2 dl bieleho jogurt
- 1 malý zväzok bazalky
- kôra z 1 väčšieho citróna
- 3 kopcovité ČL želatíny
- jahody na zdobenie (alebo iné obľúbené ovocie)
POSTUP:
- Sušienky nadrobno rozdrobíme.
- Maslo roztopíme, pridáme k nemu čajovú lyžičku sladidla a zmiešame ho so sušienkovými omrvinkami. Zmes nanesieme do rozkladacej tortovej formy s priemerom 18 cm, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie a zarovnáme.
- Tvaroh rozmiešame s jogurtom, pridáme k nemu zvyšné sladidlo, list bazalky a tyčovým mixérom zmes rozmiešame dohladka. Nakoniec do nej pridáme strúhanú citrónovú kôru.
- Želatínový prášok prevaríme v 1,5 dl vody, za stáleho miešania ho necháme vychladnúť a dôkladne ho rozmiešame s krémom.
- Hotový krém natrieme na korpus v tortovej forme, vyhladíme ho a tortu odložíme do chladničky.
- Po 5 – 6 hodinách chladenia nožom oddelíme okraje torty od formy, vyberieme ju z formy a podávame ju s jahodami navrchu.