Oreo sušienky pozná asi každý. Dve tmavé kakaové sušienky spojené krémovou vanilkovou alebo kakaovou náplňou, vláčne a jemné zároveň… Ak aj vy patríte medzi milovníkov týchto ikonických sušienok, máme pre vás famózny recept!
Pripravte si nadýchaný oreo cheesecake, ktorý je ideálny pre celú rodinu. Uvidíte, že sa po ňom len tak zapráši 🙂 Bez pečenia, nič zložité, len treba vedieť ako na to.
Recept na nepečený oreo cheesecake
Oreo milujú najmä deti, takže ak im pripravíte tento cheesecake, budú vás zbožňovať. Má tri vrstvy – samotný korpus, ktorý máte pripravený za pár minút. Potom lahodnú plnku a napokon čokoládovú polevu. Celé to vytvára úžasnú kombináciu, bohatú na chuť a ešte aj pekne vyzerá. Takýto dezert už kúpite aj v niektorých cukrárňach alebo na internete…ale urobte si radšej vlastný. Neobanujete.
SUROVINY
Na korpus:
- Tortovú formu s priemerom 24 cm
- 230 g oreo sušienok
- 60 gramov masla
Na krém:
- 500 g syru Philadelphia
- 400 g mascarpone
- 200 g ricotty
- 10 PL práškového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie
- 7 oreo sušienok
Na čokoládovú polevu:
- 150 g horkej čokolády (60 % kakaa)
- 125 g smotany na šľahanie
POSTUP
Začneme maslom. Celú kocku masla vložíme do malého hrnčeka a na slabšom plameni ju necháme roztopiť. Maslo vo finále nesmie byť horúce, skôr vlažné, aby sme s ním hneď vedeli pracovať. Než sa nám bude maslo v hrnčeku postupne roztápať, rozdrvíme si oreo sušienky – môžeme ich rozmrviť na prach buď ručne, alebo v mixéri. V oboch prípadoch je lepšie, keď si sušienky najprv rozlámeme na polovice.
Keď máme maslo roztopené a sušienky rozdrvené či rozmixované, obe zložky spojíme dokopy. Vzniknutú zmes premiešame polievkovou lyžicou. Keď máme hotovo, maslovo-sušienkovú hmotu umiestnime na spodok tortovej formy, ktorej spodok si predtým vystelieme papierom na pečenie. Z hmoty vytvárame korpus, čiže zmes pritláčame lyžicou tak, aby sme rovnomerne pokryli celé dno formy. Vzniknutý korpus vložíme do chladničky a ideme na prípravu plnky.
Ideme robiť plnku. Prichystáme si Philadelphiu, mascarpone, ricottu, smotanu na šľahanie a práškový cukor. Začneme tým, že si metličkovým mixérom zmiešame Philadelphiu, mascarpone a ricottu. Keď máme všetky tri suroviny spojené, pridáme smotanu na šľahanie. Na rýchlych otáčkach miešame maximálne dve minúty.
Pozrite si naše recepty na ďalšie cheesecaky.
Potom pridáme cukor a opäť premiešame. Výsledkom by mala byť hustá plnka, ktorá nepadá z lyžice či lopatky. Takto hustú zmes nanášame na korpus. Rovnomerne ju rozotierame po celej forme, uhládzame ju lyžicou, prípadne lopatkou. V mise si však necháme trochu krému, do ktorého pridáme cca sedem na kúsky nalámaných oreo sušienok. Zvyšnú zmes takisto rovnomerne rozotrieme po celom obvode formy. Oreo cheesecake vrátime do chladničky a necháme ho tam odpočívať celú noc, prípadne aspoň tri hodiny.
Na druhý deň, respektíve po pár hodinách, prejdeme na prípravu čokoládovej polevy. Postupujeme tak, že v hrnčeku zohrejeme smotanu na šľahanie, ktorú stiahneme z plameňa, keď na jej povrchu spozorujeme prvé “bublinky”. Než sa nám smotana zohreje, do misky si na menšie kúsky nalámeme horkú čokoládu. Keď má smotana želanú teplotu, vlejeme ju do misky a zmes miešame dovtedy, kým nezískame konzistenciu čokoládovej polevy. Túto polevu potom nalejeme na vrch cheesecaku a rovnomerne rozotrieme. Do nestuhnutej polevy ešte umiestnime pár oreo sušienok nalámaných na polovice (tento krok môžete aj vynechať).
Cheesecake vrátime do chladničky na cca dve hodiny, po ktorých ho môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Foto: autorka/LepšíDeň.sk