Jeseň hýri pestrými farbami, listy zo stromov pomaly opadávajú a horúce letné dni sú za nami. V záhradách dozrieva posledná neskorá zelenina a ovocie. A správna gazdinka ničím neplytvá 🙂
Z úrody si robíme zásoby do komory a je dobré mať po ruke nejaké dobré recepty, ideálne aj menej tradičné. Nakladané uhorky, kompóty či džemy… to je klasika, ktorú ovláda takmer každý.
Vyskúšajte netradičné zaváranie – tu je 7 receptov na niečo nové, čím prekvapíte nielen svoje chuťové poháriky, ale aj prípadnú návštevu. Inšpirujte sa týmito receptami na zaváranie:
- tekvicový kompót
- hroznový kompót
- mrkvová marmeláda s jablkami
- melónový džem z melónovej šupky
- cuketový šalát
- kalerábový šalát
- nakladaný karfiol
Ak radi zavárate, pozrite si potom aj naše ďalšie tipy a recepty: Paradajky a zaváranie. Recepty na pretlak, kečup, omáčku, šťavu a paradajkový džem. Alebo tiež Biozaváranie bez cukru – zdravšie a lepšie.
1. Hroznový kompót
Tento recept je na 8 pohárov s objemom 330 ml.
SUROVINY
- 3 kg hrozna (biele alebo ružové)
- 1 liter voda
- 750 g kryštálový cukor
- 1 ks citrón
POSTUP
Hrozno dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Opatrne oberieme bobule od stopiek tak, aby sa nám nepoškodili. Vyberáme zdravé a tvrdé bobule. Do umytých pohárov dáme hrozno. Vodu s kryštálovým cukrom chvíľu povaríme.
Pripraveným cukrovým roztokom zalejeme hrozno. Navrch každého pohára dáme koliesko citróna, poháre dobre uzavrieme a dáme sterilizovať na 10 minút od bodu varu. Skladujeme v komore.
2. Tekvicový kompót
Tento recept je na 6 pohárov s objemom 330 ml.
SUROVINY
- 1,5 kg olúpaná tekvica
- 20 g kyselina citrónová
- 1200 ml voda
- 250 g kryštálový cukor
- 500 ml ananásový džús 100%
POSTUP
Tekvicu olúpeme a zbavíme jadierok. Tvrdú dužinu nakrájame na kocky. Tekvicové kocky zalejeme studenou vodou a posypeme kyselinou citrónovou. Necháme vylúhovať v tomto roztoku 24 hodín. Potom tekvicu zlejeme.
Do hrnca dáme 1200 ml vody, 500 ml ananásového džúsu a cukor, pridáme nakrájanú tekvicu. Varíme 10 – 15 minút, keď má tekvica sklovitú farbu, odstavíme. Poháre naplníme tekvicou a zalejeme šťavou, dobre ich uzatvoríme a dáme sterilizovať na 5 minút od bodu varu.
3. Mrkvová marmeláda s jablkami
Tento recept je na 8 pohárov s objemom 330 ml.
SUROVINY
- 1 kg očistenej mrkvy
- 1 kg očistených jabĺk
- trocha vody
- 750 g kryštálový cukor
- šťava z 1 citróna
POSTUP
Očistenú mrkvu a jablká dáme variť do hrnca. Podlejeme trochou vody a varíme, až pokým nie je ovocie mäkké. Uvarenú zmes rozmixujeme na hladkú kašu. K ovocnej kaši pridáme kryštálový cukor. Varíme a priebežne miešame. Prilejeme šťavu z jedného citróna.
Keď je marmeláda dostatočne hustá, zmes odstavíme. Horúcou marmeládou plníme čisté poháre. Dobre ich uzatvoríme a otočíme dole viečkom na dobu 5 minút. Potom ich obrátime späť.
4. Melónový džem z melónovej šupky
Recept na 7 pohárov s objemom 330 ml.
SUROVINY
- 1,5 kg melónovej dužiny
- 750 kg kryštálový cukor
- 1 ks vanilkový cukor
- kôra z 1 citróna
- šťava z 1 citróna
POSTUP
Ak ste si pochutnali na červenom melóne, šupku nevyhadzujte. Zbavíme ju jadierok. Červenú časť, ktorú sme nezjedli, môžeme ponechať. Zelenú kôrku odstránime nožom a očistenú dužinu opláchneme vodou. Nakrájame na kocky a dáme do hrnca, pridáme kôru a šťavu z jedného citróna. Prisypeme vanilkový a kryštálový cukor a dobre zamiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme postáť 30 minút.
Potom dáme hrniec na sporák a varíme po dobu 35 až 40 minút až do zhustnutia. Melónovým džemom plníme čisté poháre, dobre ich uzavrieme a otočíme hore dnom na dobu 5 minút. Potom obrátime späť.
5. Cuketový šalát
Recept na 10 pohárov po 330 ml.
SUROVINY
- 2 kg očistenej cukety
- 750 g papriky (žltá, červená, zelená)
- 750 g cibule (žltá, biela)
- 400 g kryštálový cukor
- 350 ml ocot (8%)
- 1 balíček konzervačný prostriedok (Deko/Zelko)
POSTUP
Cuketu umyjeme a ošúpeme. Zbavíme jadierok a tvrdú dužinu nastrúhame do misky. Papriky a cibule očistíme a umyjeme. Nakrájame na jemné rezančeky. Môžeme použiť rôzne druhy a farby papriky a cibule.
Zeleninu premiešame a pridáme k nej cukor, ocot a konzervačný prípravok. Vymiešanú zmes zakryjeme pokrievkou a necháme postáť niekoľko hodín.
Šalátom plníme čisté poháre, ktoré dobre uzavrieme a dáme sterilizovať na dobu 10 až 12 minút od bodu varu.
6. Kalerábový šalát
SUROVINY
- strúhaný kaleráb
- 1 liter voda
- 750 ml ocot (8%)
- 30 g soľ
- 20 g kryštálový cukor
POSTUP
Máte úrodu kalerábov a neviete čo s nimi? Pripravte si nakladaný kalerábový šalát.
Kaleráb očistíme, umyjeme a nastrúhame. Natlačíme do fliaš. Vodu, ocot, soľ a cukor dáme spolu variť. Roztokom zalejeme kaleráb vo fľašiach a poriadne uzavrieme. Sterilizujeme od bodu varu po dobu 30 minút.
7. Nakladaný karfiol
SUROVINY
- karfiol
- 750 ml voda
- 250 ml ocot (8%)
- 30 g soľ
- 200 g kryštálový cukor
- 1 balenie konzervačný prípravok (Deko/Zelko)
- zelerová vňať
- mladé mrkvičky
- 2 ks červená paprika
- mladá cibuľka
POSTUP
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky. Dáme variť na 5 minút do mierne osolenej a okyslenej vody. Pripravíme si nálev. Vodu, ocot, cukor, soľ a konzervačný prípravok spolu uvaríme. Karfiol vyberieme z vriacej vody a opláchneme na sitku pod studenou tečúcou vodou. Mladé mrkvičky, cibuľku a paprika očistíme a umyjeme. Mrkvu a papriku nakrájame na menšie kúsky. Cibuľky necháme vcelku.
Na dno každého čistého pohára dáme lístok umytej zelerovej vňate. Do pohára ukladáme karfiolové ružičky striedavo s ostatnou zeleninou. Naplnené poháre zalejeme nálevom a dobre uzavrieme. Sterilizujeme 15 minút od bodu varu.
Pozrite si videorecept – karfiol v náleve:
Foto: Freepik.com, Pixabay.com, Vecteezy.com, Pexels.com