PYCO a jeho fantastické slivkové brownies s čoko chipsami | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PYCO, alias Martin Rausch roky varí, pečie a delí sa o svoje recepty s followermi na svojich sociálnych sieťach. Pre LepšíDeň.sk odporučil a poskytol svoj recept na slivkové brownies, ktoré si zamilujete. Základom sú samozrejme slivky, potom banány, čokoládové čipsy, vyvážená zmes ďalších drobných surovín a korenín, ktoré dodávajú tomuto dezertu lahodnú chuť.

Treba si variť

Treba si variť kniha PYCOPYCO už vydal tri kuchárske knihy, potom sa však vrhol najmä na interaktívnejší svet videoreceptov, stal sa mimoriadne obľúbeným na sociálnych sieťach a dokonca 2x získal ocenenie najlepší slovenský influencer – foodbloger. Aj preto sa rozhodol napísať novú knihu Treba si variť, ktorá vyjde v októbri, no už teraz si ju môžete objednať TU s extra zľavou 20% (len do konca júna), s podpisom a špeciálnou záložkou.

Nájdete v nej recepty, ktoré mali megaúspech na jeho sociálnych sieťach, neraz vylepšené verzie toho, čo zaujalo najviac. Predjedlá, polievky, hlavné jedlá a dezerty. 70 receptov s nádhernými fotkami, takže už pri listovaní vám tečú slinky a hovoríte si: „toto si urobím…aj toto vyzerá super…a toto musím tiež“ 🙂
Špenátové koláčiky, šošovicový krém, hubové burrito, pečený karfiol, skvelý marhuľový koláč, strúhaný jablčník, či cuketové cookies. To je len pár receptov, ktoré nájdete v knihe.

Recept na slivkové brownies

Nasledujúce suroviny sú na 10 až 12 kusov. Takmer všetky máte doma, možno zo dve sa nenachádzajú v úplne každej domácnosti. Trstinový cukor si kúpte, je to lepšia alternatíva ku klasickému bielemu. Obsahuje totiž melasu, ktorá je bohatá na minerálne látky ako horčík, železo a zinok.
Druhou surovinou je carobový prášok, ktorý je zdravou náhradou kakaa. Obsahuje množstvo bielkovín, minerálov, aminokyselín a vitamínov. Takmer pol kilové vrecúško kúpite za cca 4-5 eur, čiže nie je ani drahý.

Celkovo vám tento recept zaberie do hodinky času. 40 minút na pečenie a zvyšok na prípravu, podľa toho, aký ste rýchli 🙂 „Slivkové brownies najskôr zvalcovali internet a potom som utekal testovať ďalšie verzie a poctivo zapisoval, aby sa tento recept dostal do sveta aj s presnou normou,“ píše PYCO v knihe a tu je teda perfektne vyladený recept, ktorý musíte vyskúšať.

recept na slivkové brownies PYCO

SUROVINY

  • 230 g mäkkých banánov
  • 1 vajíčko
  • 90 g trstinového cukru
  • 1 lyžička kardamónu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 4 polievkové lyžice carobového prášku
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml olivového oleja
  • 200 g polohrubej múky
  • 1,5 lyžičky sódy bikarbóny
  • 280 g sliviek
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 30 g čokoládových chipsov

POSTUP

recept postup

recept na slivkové brownies PYCO

Celkom zmäknuté a prezreté banány premiestnime do hlbšej misy, v ktorej zarobíme aj celé cesto. Najprv ich však roztlačíme na kašu. Ak máte len tvrdšie banány, nechajte tri kusy rýchlejšie prezrieť na kuchynskej linke alebo parapetnej doske. Pridáme jedno celé vajce a dôkladne vymiešame.

recept postupPridáme trstinový cukor, lyžičku drveného kardamómu, lyžičku škorice, carobový prášok (pomleté struky chlebovníka, teda Svätojánskeho stromu) alebo kakao. Na rozdiel od kakaa, carobový prášok je prirodzene nasladlý.

recept postupDo vymiešanej zmesi pridáme tekuté suroviny: mlieko a olivový olej.

recept postupV samostatnej mise spojíme preosiatu polohrubú múku so sódou. Vzniknutú sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Cesto bude trochu redšie ale presne tak to je v poriadku.

recept postupMäkké slivky pokrájame na menšie časti (kyslejšie odrody doplníme lyžicou cukru). Zmiešame s lyžičkou škrobu. Nebojte sa použiť aj celkom prezreté a mäkké slivky, efekt a farba budú vďaka tomu po upečení ešte výraznejšie.

recept postupPekáč (25 × 32 cm) vystelieme papierom na pečenie a naplníme cestom. Navrch rozmiestnime kúsky sliviek, posypeme kúskami čokolády a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C.

recept postupPečieme približne 40 minút, kým sa cesto prestane lepiť pri teste so špajdlou. Vďaka použitému papieru ho ľahko vyberiete z formy. Koláč nekrájajte za horúca, zbytočne by ste z neho uvoľnili teplotu a po vychladnutí by už nebol taký nadýchaný.

PYCOV tip
Nadýchaný a šťavnatý dezert. Slivky ľahko nahradíte iným sezónnym ovocím (marhule, figy, broskyne, ringlóty, čučoriedky) a nezabudnite pridať aj kopček vanilkovej zmrzliny.

recept na slivkové brownies PYCO

Foto: Martin Pyco Rausch, Ikar, 


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.