Ak patríte medzi milovníkov všetkého tvarohového, ako sme my – teraz si prídete na svoje. A to doslova. Známa herečka Zdenka Studenková sa s portálom LepšíDeň.sk podelila o recept, ktorý ako ona vraví: „Je to geniálny tvarohový koláč, zostane vám vláčny aj 2-3 dni.“
Základom je vlastne skoro len tvaroh, hore naukladané ovocie – ona odporúča marhule a tie sme dali aj my. A verte, že je to úžasný koláčik. Nič zložité, rýchle na prípravu, len potom sa to pečie nejakých 50 minút, takže tam si musíte počkať 🙂 Ale čo sme si všimli, ešte lepší je na druhý deň, úplne famózny. Mňam!
Recept na tvarohový koláč Zdeny Studenkovej
Možno viete, že Zdenka Studenková je vynikajúca kuchárka – vo vydavateľstve Ikar jej dokonca vyšli dve knihy o varení a pečení. Boli mimoriadne úspešné, už sú žiaľ, dávno vypredané. A niekedy začiatkom roka 2021 začala spolu so svojím partnerom Braňom Kostkom nakrúcať videá, na ktorých vo svojej kuchyni pripravuje rôzne pochúťky.
„Tento koláč je veľmi rýchly na prípravu a zatiaľ každý, komu sme ho ponúkli, veľmi chutil. Veľa ľudí už od nás má recept. Ten koláč je totiž taký svieži, nevysychá, keďže je to de facto len tvaroh a trošku na zahustenie krupice,“ popisuje Z.Studenková.
Koláč nepečte v teplovzdušnej rúre. Dajte si vrchný aj spodný ohrev.
SUROVINY
- 1 kg tučného hrudkovitého tvarohu
- 250 g práškového cukru
- 120 g masla
- 5 lyžíc krupice
- 5 vajec
- 2 ks vanilkového cukru
- 1 prášok do pečiva
Vyskúšajte tiež
Recept na domáci tvaroh z kozieho alebo kravského mlieka.
POSTUP
Tvaroh musí byť naozaj hrudkovitý a tučný – vtedy bude koláč skvelý. My sme dali štyri vaničky tvarohu, rozmiešali lyžicou v miske, pridali, vanilkový cukor, maslo roztopené pri izbovej teplote, cukor a 5 žĺtkov. Môžete premiešať aj mixérom, ale na malých otáčkach, aby ste neporušili hrudkovitú konzistenciu.
Zmiešajte si krupicu s práškom do pečiva. Ten prisýpajte do tvarohu, miešajte a napokon opatrne vmiešajte sneh z piatich bielkov. Cesto máte hotové – môžete pridať aj hrozienka, ale je to na vás. My sme nedali.
Vymastite plech maslom, vysypte polohrubou múkou alebo krupicou a vylejte naň cesto. Na vrch poukladajte polky marhúľ – ideálne sú čerstvé, z trhu alebo zo stromu. My sme použili z konzervy a boli rovnako chutné. Prípadne dajte slivky, mango, jahody, čučoriedky alebo iné svoje obľúbené ovocie.
Koláč vložte do rúry vyhriatej na 190 stupňov Celzia. Pečte asi 45 minút, môžete aj 50 – vždy závisí od intenzity vašej rúry. Koláč nechajte vychladnúť a ako sme písali, ešte lepší je na druhý deň. Stále vláčny a svieži. Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk