Milujeme rýchle recepty, ktoré navyše hrajú farbami a chutia. Tento recept na naozaj rýchle zelené špagety zachutil aj naším deťom, hoci sú naozaj véééľmi zelené 🙂 Inšpirovali sme sa slávnym šéfkuchárom Jamie Oliverom, ktorý v jednej TV sérii varí len z piatich ingrediencií. A presvedčili sme sa, že to ide – nemusíte variť, či piecť z množstva surovín, aby to bolo chutné. Práve naopak, niekedy len pár zložiek ešte lepšie podčiarkne chuť a vôňu pokrmu. Navyše ide o rýchly recept, ktorý stihnete za 15 minút. Vážne!
Superrýchle zelené špagety
Ide o jednoduchý rýchly recept, suroviny sme nastavili pre dve osoby. Je to výborná rýchla večera, keď prídete domov z práce a nechce sa vám vyvárať. Stačí pár vhodných surovín a zasýtite sa, aj si pochutnáte. Tieto zelené špagety s vláčnou omáčkou sú skvelý vegetariánskym pokrmom, ale ak chcete, pokojne si usmažte pancettu a ozdobte ňou špagety. Ako možno viete, pancetta je výborná talianska sušená slanina, výrazne tučnejšia ako naša slanina. Jedlám dodáva pikantne sladkastú chuť a výraznú chuť sušeného mäsa. Vyskúšajte.
Ďalšou dôležitou súčasťou receptu je baby špenát, ktorý je sám osebe veľmi zdravý. Keď ho máme na tanieri, akoby sme tam mali jar – milujeme ho. Má veľké množstvo vitamínu A, K a kyseliny listovej. Obsahuje draslík, meď, horčík a železo, ktoré je dôležitou súčasťou všetkých buniek. Je zodpovedné za prenos kyslíka z pľúc do ostatných orgánov a tkanív. Prečítajte si, ako ho správne pestovať, spracovať a mraziť.
Takže samé zdravé a chutné suroviny, poďme na naše superrýchle a superzelené špagety 🙂
SUROVINY
- 150 g špagiet
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g baby špenátu (alebo inú zelenú zeleninu)
- 30 g parmezánu
- 30 g ricotty
- olivový olej
POSTUP
Priveďte vodu k varu, osoľte a vložte do nej špagety. Ošúpte cesnak a vložte ho tam celý. Na vrch dajte baby špenát, ale môžete použiť aj inú zelenú zeleninu ako kapusta cavolo nero ap. Varte a po piatich minútach vyberte špenátové listy a cesnakové strúčiky.
Vložte sparený špenát a cesnak do mixéru, pridajte pol lyžice extra panenského oleja a mixujte. Potom nastrúhajte asi 30 g parmezánu a ďalej premixujte, aby vznikla mierne hustá, ale hladká zmes. Môžete dochutiť morskou soľou a korením.
Sceďte špagety a dajte ich do misy. Vlejte zelenú zmes a premiešajte, aby sa všetko pekne spojilo. Ak treba, podlejte mierne vodou, v ktorej ste varili špagety.
Napokon naložte na tanier, ozdobte kúskami ricotty, prípadne nastrúhajte parmezán a môžete podávať.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk