Áno, priznávame, milujeme tvaroh 🙂 A je nás takých určite oveľa viac, hoci vieme pochopiť, že sú aj ľudia, ktorí tvaroh veľmi nemusia. Ak medzi nich patríte, pokojne sa prekliknite na iný dezert, napríklad Domáce laskonky, alebo klasický Opitý Izidor, šťavnatý orechový koláčik s rumom.
Ak ale patríte medzi milovníkov tvarohu, v kombinácii s kakaovým cestom a mierne kyselkavým ovocím, máme pre vás naozaj jednoduchý a rýchly recept na tvarohový koláč s ovocím. Stačí vám pár surovín, štandardný hrnček a rúra na pečenie 🙂
Recept na tvarohový koláč s ovocím
Možno sa vám nechce príliš vypekať, alebo sa ohlásila návšteva a vy nemáte času nazvyš. Tento koláčik je ako stvorený na také chvíle – je jednoduchý, rýchly a možno máte všetky ingrediencie doma aj teraz. Je to hrnčekový koláč, takže nemusíte nič vážiť, ale priamo sa doň pustime.
SUROVINY
Cesto:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 3 lyžice kakaa
Tvarohová zmes:
- 250 g jemného tvarohu
- 1 kyslá smotana
- 1 vajíčko
- 4 lyžice práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice polohrubej múky
- Soľ
Na ozdobenie napríklad bobuľové ovocie, pokojne aj mrazené, ako maliny, černice, čučoriedky ap.
POSTUP
Zmiešajte polohrubú múku (môžete dať namiesto nej aj špaldovú), cukor, vanilkový cukor, kakao a prášok do pečiva. Premiešame a prilievame vlažné mlieko, olej a dve vajíčka. Vymiešame suroviny na cesto, pokojne mixérom.
Vezmite plech, ktorý vymastite olejom, či maslom. Alebo vyložte papierom na pečenie – aj ten môžete ešte trošku potrieť tukom, aby sa vám potom koláč naň nelepil. Nalejte tam kakaové cesto.
Teraz si pripravíme tvarohovú zmes: zmiešame jemný tvaroh, kyslú smotanu, vajce, cukor práškový aj vanilkový, pridáme múku a štipku soli. Dobre premiešame.
Následne lyžicou naberáme zmes dávame na kôpky na cesto, vedľa seba, pekne do radu – zmes sa bude rozlievať, ale to nevadí. Napokon poukladáme na vrch obľúbené ovocie, či už čerstvé, mrazené, ale pokojne aj zavárané.
Vložte plech do rúry vyhriatej na 175 stupňov Celzia a pri tejto teplote pečte asi 30 minút. Vidíte, že to nie je nič zložité, je to pomerne rýchle a nenáročné.
Koláčik vyberte, nechajte trochu vychladnúť a môžete ho pokvapkať roztopenou čokoládou, posypať práškovým cukrom, alebo už na vrch nemusíte dávať nič.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk