Poznáte šuhajdy? U mnohých patria k Vianociam, či Veľkej noci. Nesmú chýbať na oslavách, svadbách, či výročiach. Šuhajdy sú sviatočné nepečené koláčiky v papierových košíčkoch – šťavnaté vnútro v chrumkavej čokoládovej kruste a navrchu ozdobené orechmi, lentilkami alebo gumenými cukríkmi. To sú aj šuhajdy nášho detstva, ktorých sme veru zjedli na tony 🙂
Šuhajdy sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov – s orechovou či smotanovou plnkou, so salkom, kokosové alebo fitness šuhajdy. Tie sú zdravšie, majú menej cukru (trstinový), aj tuku a obsahujú kokosový olej.
Ok, môže byť…ale my predsa len milujeme tie pravé, nefalšované slovenské šuhajdy! Máme pre vás recept od mimoriadne šikovnej foodblogerky Lucie Súkeníkovej.
Neodolateľné šuhajdy
„Tieto orechmi plnené košíčky sú našou tradičnou rodinnou vianočnou delikatesou, ktorá nesmie na sviatočnom stole chýbať,“ tvrdí Lucia v knižke Moje skvelé koláčiky. „Tie najlepšie robí moja mama, ale ja som si jej recept trocha upravila.“
A musíme uznať, že do dokonalosti – chutia fantasticky. A nie sú vôbec zložité na prípravu.
Suroviny:
• 3 lyžice kokosového oleja
• 200 g čokolády s vysokým podielom kakaa
• 4 hrste čerstvo pomletých vlašských orechov
• 2 hrste hrozienok namočených vopred v kvalitnom rume
POSTUP:
- Hrozienka namočíme aspoň na 1 hodinu do rumu, orechy zomelieme.
Rum z hrozienok zlejeme a necháme si ho bokom, hrozienka rozmixujeme, zmiešame s orechmi a po častiach prilievame rum dovtedy, kým nemá zmes mierne lepivú, no stále dostatočne hustú konzistenciu. - Čokoládu spolu s kokosovým olejom rozpustíme vo vodnom kúpeli.
- Pripravíme si košíčky, na dno každého lyžicou nalejeme rozpustenú čokoládu, dáme trochu plnky, ktorú prstami vytvarujeme tak, aby mala rovný povrch a zalejeme ju opäť čokoládou. Môžeme ozdobiť orechom a dáme stuhnúť.
- Ak chceme mať mäkšiu polevu, použijeme ganache polevu. Tiež sa pripravuje jednoducho, no je lahodnejšia, nepuká a ľahšie sa krája. Ako si ju pripraviť? Ponúkame postup, aj zopár trikov.
Vychutnajte si aj
Čokoládovo-karamelový zákusok
Ganache čokoládová poleva
Je vyrobená z čokolády, šľahačkovej smotany a kúska masla, ktoré jej dodá lesk. „Môžeme použiť mliečnu, bielu, horkú čokoládu i čokoládu s príchuťami podľa toho, akú polevu chceme dosiahnuť,“ radí Lucia Súkeníková.
Dá sa pridať aj likér, káva či vanilka. Čokoláda by mala byť čo najkvalitnejšia, pretože ako chutí (a vyzerá) čokoláda, tak bude chutiť (a vyzerať) aj poleva.
Podľa potreby môže byť ganache poleva hustejšia i redšia. Hustejšou môžeme plniť rôzne koláčiky alebo pralinky, redšia je ideálna na polevy. Teplá sa dá použiť aj pri fondue. Aby poleva po uložení do chladničky nestratila lesk, musí byť torta vopred dobre vychladená.
POSTUP:
- Čokoládu nalámeme na drobné kúsky, aby sa ľahšie rozpustila, a nasypeme do misky. Pridáme maslo. Miska by mala byť taká veľká, aby sa do nej zmestila aj šľahačka a dobre sa nám zmes miešala. Smotanu na šľahanie privedieme k bodu varu, hneď ako sa začnú tvoriť malé bublinky, stiahneme ju zo zdroja tepla a nalejeme do misky k čokoláde a maslu.
- Chvíľku necháme celú zmes postáť, aby čokoláda a maslo povolili, potom všetko dobre miešame, kým nevznikne hladká hmota.
- Teraz záleží, na čo chceme ganache použiť. Ak chceme fondue, necháme ganache teplú. Ak ňou chceme niečo polievať, necháme ju asi 10 minút postáť, aby mierne vychladla a zhustla. Ak ňou chceme plniť tortu, necháme ju postáť dlhšie do požadovanej konzistencie. V prípade, že potrebujeme polevu vychladnúť rýchlo, dáme ju do misky s ľadovou vodou a miešame.
- Ganache polevu môžeme aj šľahať, treba však odhadnúť správnu teplotu. Nesmie byť veľmi teplá, pretože tuk by sa rozpúšťal.