Tekvicové recepty. Raňajky, obed a chutná večera

LinkedIn

Jeseň je obdobie tekvíc, kedy dozrievajú rôzne druhy, v rôznych farbách, chutiach a to treba využiť 🙂 Ak máte chuť na niečo tekvicové, máme pre vás pár receptov na prípravu tekvice. Nič zložité, ani zdĺhavé. Tekvica je veľmi vďačná surovina do kuchyne. Nie je drahá, ponúka rôzne obmeny a dajú sa z nej robiť aj skvelé fit recepty. Obsahuje totiž veľa vitamínov, je nízkokalorická, má veľa vlákniny, takže ju pokojne môžete zaradiť aj počas chudnutia.
Viete ju využiť na slano aj na sladko, zavárať, mraziť, rozmixovať na tekvicové pyré. Asi TOP klasikou je polievka z hokaido, ktorú aj my milujeme a tu nájdete náš chutný recept.
Prípadne môžete vyskúšať naše odskúšané jesenné tekvicové mufiny so škoricou a tvarohom. Mňam 🙂
Ak sa vám ale máli, prinášame tekvicové recepty na raňajky, obed a večeru – môžete vyskúšať hokaido, tekvicu cuketovú, muškátovú, bielu, či oranžovú.

 

3 tekvicové recepty

Využite čas tekvíc a urobte si napríklad tekvicovú nátierku na ráno, tekvicové rizoto na obed alebo pečenú tekvicu na večeru. Tekvica má naozaj veľa vitamínov a minerálov (skupiny A, skupiny B), tiež omega 3 mastné kyseliny, draslík, horčík, selén, železo a meď. Obsahuje tiež zinok a to najviac zo všetkých rastlinných zdrojov.

tekvica hokaidoTekvicová nátierka na raňajky

SUROVINY

  • 2 hokaido tekvice
  • 3 lyžice masla
  • 2 hrnčeky tmavého cukru
  • 5 lyžíc jablčného octu
  • ½ vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • ¼ lyžičky muškátového orieška
  • ¼ lyžičky mletého alebo drveného klinčeka

POSTUP

recept postupNakrájajte tekvicu hokaido a vložte ju do hrnca spolu so všetkými ostatnými surovinami. Varte na strednom plameni asi 35 minút. Potom rozmixujte na pyré a vlejte do pohárov.
Hotovú nátierku nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke. Vynikajúcu sa hodí na opečené toasty, hrianky ap.

tekvicové recepty - tekvicová nátierka

 

tekvica hokaidoTekvicové rizoto na obed

SUROVINY

  • ½ tekvice (maslová alebo hokaido)
  • 300 gramov ryže (ak chcete krémové rizoto, potom ryžu Arborio)
  • 2 malé cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zeleninový bujón
  • 0,5 až 1 liter vody
  • olivový olej
  • 2 lyžice masla
  • 80 ml sladkej smotany
  • rozmarín, soľ a korenie

POSTUP

recept postupNakrájajte cibuľu a opražte ju na rozpálenom oleji. Potom pridajte nadrobno nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú tekvicu (hokaido aj so šupkou). Pražte asi päť minút. Potom pridajte ryžu.
Prichystajte si 1 dcl zeleninového vývaru, ktorým postupne podlievajte tekvicovo-ryžovú zmes. Stále miešajte, prilievajte a ochutnávajte, kým nebude ryža mäkká. Keď už bude akurát, prilejte smotanu a napokon maslo, aby bolo rizoto krémovejšie.
Nakoniec môžete dochutiť soľou, korením, rozmarínom alebo šalviou. A posypte syrom (gouda, ementál, parmezán…)

tekvicové recepty - tekvicové rizoto

 

tekvica hokaidoPečená tekvica na večeru

A na večeru trošku zdravšie a ľahšie – pečená tekvica hokaido.
Stačí vám 1 tekvica hokaido a na dochutenie: olivový olej, cesnak, soľ a korenie, čerstvé bylinky.

recept postupDobre umyte hokaido a nakrájajte ju aj so šupkou (samozrejme, zbavíte ju dužiny a samotný plod nakrájate na mesiačiky). Roztlačte do olivového oleja 2 strúčiky cesnaku, premiešajte a nechajte odstáť.
Na plech položte papier na pečenie, poukladajte kúsky tekvice a potrite ju cesnakovým olejom. Môžete osoliť, okoreniť a posypať svojimi obľúbenými bylinkami.
Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte asi 20 minút. Môžete ju jesť samotnú, večer k telke alebo tiež k mäsu, rybe ap.

tekvicové recepty - pečená tekvica

Foto: LepšíDeň.sk, Pexels.com, Pixabay.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author