Jeseň je obdobie tekvíc, kedy dozrievajú rôzne druhy, v rôznych farbách, chutiach a to treba využiť 🙂 Ak máte chuť na niečo tekvicové, máme pre vás pár receptov na prípravu tekvice. Nič zložité, ani zdĺhavé. Tekvica je veľmi vďačná surovina do kuchyne. Nie je drahá, ponúka rôzne obmeny a dajú sa z nej robiť aj skvelé fit recepty. Obsahuje totiž veľa vitamínov, je nízkokalorická, má veľa vlákniny, takže ju pokojne môžete zaradiť aj počas chudnutia.
Viete ju využiť na slano aj na sladko, zavárať, mraziť, rozmixovať na tekvicové pyré. Asi TOP klasikou je polievka z hokaido, ktorú aj my milujeme a tu nájdete náš chutný recept.
Prípadne môžete vyskúšať naše odskúšané jesenné tekvicové mufiny so škoricou a tvarohom. Mňam 🙂
Ak sa vám ale máli, prinášame tekvicové recepty na raňajky, obed a večeru – môžete vyskúšať hokaido, tekvicu cuketovú, muškátovú, bielu, či oranžovú.
3 tekvicové recepty
Využite čas tekvíc a urobte si napríklad tekvicovú nátierku na ráno, tekvicové rizoto na obed alebo pečenú tekvicu na večeru. Tekvica má naozaj veľa vitamínov a minerálov (skupiny A, skupiny B), tiež omega 3 mastné kyseliny, draslík, horčík, selén, železo a meď. Obsahuje tiež zinok a to najviac zo všetkých rastlinných zdrojov.
Tekvicová nátierka na raňajky
SUROVINY
- 2 hokaido tekvice
- 3 lyžice masla
- 2 hrnčeky tmavého cukru
- 5 lyžíc jablčného octu
- ½ vanilkového extraktu
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- ¼ lyžičky mletého alebo drveného klinčeka
POSTUP
Nakrájajte tekvicu hokaido a vložte ju do hrnca spolu so všetkými ostatnými surovinami. Varte na strednom plameni asi 35 minút. Potom rozmixujte na pyré a vlejte do pohárov.
Hotovú nátierku nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke. Vynikajúcu sa hodí na opečené toasty, hrianky ap.
Tekvicové rizoto na obed
SUROVINY
- ½ tekvice (maslová alebo hokaido)
- 300 gramov ryže (ak chcete krémové rizoto, potom ryžu Arborio)
- 2 malé cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zeleninový bujón
- 0,5 až 1 liter vody
- olivový olej
- 2 lyžice masla
- 80 ml sladkej smotany
- rozmarín, soľ a korenie
POSTUP
Nakrájajte cibuľu a opražte ju na rozpálenom oleji. Potom pridajte nadrobno nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú tekvicu (hokaido aj so šupkou). Pražte asi päť minút. Potom pridajte ryžu.
Prichystajte si 1 dcl zeleninového vývaru, ktorým postupne podlievajte tekvicovo-ryžovú zmes. Stále miešajte, prilievajte a ochutnávajte, kým nebude ryža mäkká. Keď už bude akurát, prilejte smotanu a napokon maslo, aby bolo rizoto krémovejšie.
Nakoniec môžete dochutiť soľou, korením, rozmarínom alebo šalviou. A posypte syrom (gouda, ementál, parmezán…)
Pečená tekvica na večeru
A na večeru trošku zdravšie a ľahšie – pečená tekvica hokaido.
Stačí vám 1 tekvica hokaido a na dochutenie: olivový olej, cesnak, soľ a korenie, čerstvé bylinky.
Dobre umyte hokaido a nakrájajte ju aj so šupkou (samozrejme, zbavíte ju dužiny a samotný plod nakrájate na mesiačiky). Roztlačte do olivového oleja 2 strúčiky cesnaku, premiešajte a nechajte odstáť.
Na plech položte papier na pečenie, poukladajte kúsky tekvice a potrite ju cesnakovým olejom. Môžete osoliť, okoreniť a posypať svojimi obľúbenými bylinkami.
Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte asi 20 minút. Môžete ju jesť samotnú, večer k telke alebo tiež k mäsu, rybe ap.
Foto: LepšíDeň.sk, Pexels.com, Pixabay.com