S čerstvou šľahačkou je tento tekvicový koláč so zázvorom hotová báseň. Dostane vás svojou ľahkosťou, tekvicovým korpusom, syrovou chuťou a to všetko dotiahnuté zázvorom a škoricou. Neskutočné. Pripravte si tortovú formu s priemerom 26 cm a zhruba hodinku na varenie, pečenie i vychladnutie. Dostanete 12 kúskov, po ktorých sa u vás doma len tak zapráši 🙂
Tekvice sa u nás pestujú čoraz častejšie a je skvelé, že si ich vieme vychutnať v mnohých podobách. V tekvici je veľká dávka betakaroténu, ktorá pokryje až 30% našej dennej dávky (asi 100 gramov tekvice). V plodoch nechýbajú antioxidanty, zdraviu prospešný škrob, pektín a nenasýtené kyseliny.
Keď použijete v nasledujúcom recepte tekvicu, určite nevyhadzujte jadierka. Obsahujú minimálne množstvá alergénov, zato pomáhajú nervom, mozgu i cievam. Nájdeme v nich zinok, selén, vitamíny, minerálny a zdravé oleje. Aj preto povzbudzujú látkovú premenu a regulujú hladinu cholesterolu.
Tekvicový koláč so zázvorom
SUROVINY
Na cesto
- 250 g múky
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- 20 g cukru
- štipka soli
Na krém
- 1 malá tekvica (cca 900 g)
- 3 vajcia
- štipka soli
- 175 g hnedého cukru
- 200 ml kondenzovaného mlieka
- 50 g čerstvého syra
- 1 KL škorice
- štipka mletého zázvoru
- štipka muškátového orecha
Pozrite si aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
- Múku na cesto dajte do misky. Pridajte na malé kúsky nakrájané maslo, žĺtky, cukor a soľ. Všetky suroviny vymieste na hladké cesto. Formu vymažte maslom. Cesto dajte do formy a rukami ho rovnomerne roztiahnite, pričom vytvorte aj malý okraj. Formu prikryte fóliou a dajte ju chladiť aspoň na jednu hodinu.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie. Tekvicu umyte, rozštvrťte a nakrájajte na plátky. Odstráňte šupku. Z vnútra tekvice vyberte semienka a vlákna. Plátky poukladajte na plech a dajte do rúry asi na 40 minút. Tekvica by nemala zhnednúť. V prípade potreby ju môžete prikryť alobalom. Vyberte ju z rúry, nechajte vychladnúť a rozmixujte najemno.
- Z chladničky vyberte formu, odstráňte fóliu a cesto niekoľkokrát prepichnite vidličkou. Cesto dajte do rúry predpiecť asi na 8 minút. Potom koláč vyberte a nechajte ho vychladnúť.
- Oddeľte bielky od žĺtkov. Do bielkov pridajte soľ a vyšľahajte dotuha. Potom pridajte polovicu cukru. Ďalej šľahajte, až zmes znovu stuhne a cukor sa rozpustí. Zvyšný cukor pridajte do žĺtkov a vyšľahajte do hustej peny. Pridajte kondenzované mlieko, čerstvý syr a koreniny. Všetko vyšľahajte dohladka. Potom postupne primiešavajte tekvicové pyré.
Nakoniec do zmesi jemne zapracujte bielkový sneh. - Tekvicovú zmes naneste na cesto. Zarovnajte dohladka a pečte v strednej časti rúry asi 50 minút. Vyberte z rúry, nechajte chvíľu odstáť vo forme, potom koláč opatrne vyberte z formy a položte ho na tortový podnos. Nechajte ho úplne vychladnúť.
Ak máte radi podobné zeleninové koláčiky, torty a zákusky, siahnite po knižke Zelené koláčiky. Často nové chute, ktoré by ste nečakali. Pustite fantáziu a kreativitu na plné obrátky – úžasné maškrty viete pripraviť nielen z tekvice, ale aj zo sladkých zemiakov, hrachu, či fazule, zo špenátu, cvikle, aj z baklažánu.