Vodný kefír tibi. Ako si ho pripraviť a v čom nám prospieva?

LinkedIn

Ak ho raz ochutnáte, zamilujete si ho. Osviežujúcu ovocnú chuť perlivého kefíru, ktorý si môžete dochutiť podľa svojich predstáv. Či už lístkami mäty, medovky, plátkom citróna alebo limetky, zázvorom, pomarančom, čerstvou jahodou…. jednoducho, na čo máte práve chuť.
Vodný kefír tibi je nesmierne zdravý nápoj, ktorý má mnoho benefitov – ak ste o ňom ešte nepočuli, povieme vám všetko podstatné: aké sú jeho liečivé účinky, ako vlastne chutí, ako ho piť a ako si ho pripraviť.

 

Čo je to kefír tibi?

Kefír tibi sú vlastne drobné, priehľadné zrniečka, ktoré sa veľmi rýchlo množia – stačí im k životu len voda a cukor. Tento cukor spotrebúvajú a na výmenu uvoľňujú do roztoku mimoriadne cenné látky, ktoré majú na náš organizmus liečivé účinky.

Oproti mliečnemu kefíru, ktorého zrnká sú bielo zafarbené, neprodukuje tibi také množstvo kyselín, preto len tá mierne kyslastá chuť. Vďaka kvasinkovým kultúram, ktorých obsahuje naozaj veľa, je kefír tibi navyše mierne penivý.

„Optimálnou dennou dávkou kefíru tibi môže byť pokojne liter nápoja. Nič sa však nedeje, ak počas dňa vypijete aspoň 3 dcl. Už toto množstvo výrazne povzbudí nielen telo, ale aj myseľ a ducha. A ak si odvykáte od kávy, tibi vám výrazne pomôže, pretože svojimi osviežujúcimi účinkami mierni prejavy únavy,“ popisuje Zuzana Švédová v knihe Zdravou stravou proti únavě.

vodný kefír tibi kryštáliky

 

Liečivé účinky tibi

Tibi výborne čistí organizmus od toxických látok. Posilňuje imunitu a podporuje celkovú vitalitu. Podľa mnohých je to najsilnejší prostriedok proti alergiám, výborné prírodné antibiotikum bez vedľajších účinkov a pomocník pri liečbe pečeňového ochorenia.

Prospieva žlčníku a ničí žlčové kamene. Znižuje hladinu zlého cholesterolu, čistí tráviaci trakt, lieči žalúdočný katar a pomáha pri zápale slinivky brušnej.
Celkovo urýchľuje liečivé procesy v tele, pomáha pri zápaloch a prospieva srdcu i cievam. Obsahuje antioxidanty, spomaľuje proces starnutia, prispieva k chudnutiu.

Tibi tiež vyživuje vlasy, lieči paradentózu, pomáha pri nespavosti a znižuje stres. Viaceré výskumy naznačujú, že kefír tibi pomáha v boji proti rakovinovým bunkám. Či už ide o rakovinu prsníka, hrubého čreva a rakovinu krvi.
„Poznám pár lekárov, ktorí „ordinujú“ minimálne jeden liter tibi na pečeňové problémy, inému pacientovi taktiež na ľadvinové či močové problémy. Ste unavení? Tak aspoň 1,5 litra denne a bez práškov,“ odporúča PaedDr. Petr Nečas, CSc..

 

Ako pripraviť kefír tibi?

recept postupvodný kefír tibi prípravaNajskôr si zožeňte kryštáliky tibi, napríklad od známych alebo pokojne na internete. Tibi sa množí naozaj rýchlo, takže už za týždeň viete vypestovať novú várku zrniek, ktorú môžete darovať niekomu inému.

recept postupPripravte si sklenenú nádobu, varešku, sitko, citrón, sušené ovocie a cukor. Kryštáliky tibi opláchnite, vložte ich do sklenenej nádoby, pridajte citrónovú šťavu a cukor.
(Na liter nápoja treba 3 polievkové lyžice tibi, 3 lyžice cukru, 3 kúsky sušeného ovocie.)

recept postupDobré je podporiť kvasenie, preto priložte do nádoby kúsky nejakého sušeného ovocia ako jablko, figy, hrozienka ap. Potom to celé zalejte vodou a nádobu nechajte stáť dva dni v pokoji pri izbovej teplote. Ak bude na nádobu svietiť slnko, fermentovanie výrazne urýchlite.

recept postupPo dvoch dňoch kefír tibi preceďte a zrnká jemne prepláchnite. Potom ich môžete pokojne použiť na ďalší nápoj. Hotový kefír môžete uskladniť v chladničke.

Počas kvasenia stratí nápoj takmer všetok cukor, ktorý ste tam dali, takže výsledný nápoj udržiava stabilnú hladinu glykémie. Platí, že čím dlhšie kvasíte, tým menej cukru v nápoji zostane.

Ako dochutiť tibi
Výsledný nápoj si môžete dochucovať na mnoho spôsobov. Nezabúdajte však, že obsahuje malé množstvo alkoholu. Čím dlhšia fermentácia, tým viac, ale maximálne ho bude na úrovni slabšieho piva, čiže 2 až 3 percentá. Nápoj môžete rozmiešať so svojím obľúbeným džúsom, pridajte doň bylinky, citrónovú šťavu a dáte si ho ako ranný štartér pre telo.

 

Užitočné tipy

ikona lupaČo s kryštálikmi, keď „nekefírujem“?

Uložte ich do sladkého nálevu a vložte do chladničky, kde vydržia asi desať dní. Potom im zasa vymeňte vodu a doplňte cukor.

ikona lupaMôžem použiť zdravší trstinový cukor?

Áno, ale je to zbytočné. Baktérie spotrebujú väčšinu cukru, ale nezískate z toho zdravší nápoj. Čiže pokojne využite klasický biely cukor.

ikona lupaKoľko tibi mám piť?

Ako sme písali, pokojne aj liter denne. Ak ale začínate s kefírom tibi, dajte si najskôr dve deci, ďalší deň tri a postupne zvyšujte.

kefír kefírové zrnáPrečítajte si tiež
Kefír. Domáci recept na prírodné antibiotikum.

 

ikona lupaTibi kryštáliky nerastú a nápoj neperlí…

Ak by kryštáliky tibi nerástli (rast hovorí o dobrom zdraví zrniek), odporúča sa oživiť kultúru minerálnou vodou, napríklad Magnéziou. Zrnká sa akoby opäť naštartujú, zregenerujú a potom naďalej dobre slúžia. Niekto pridáva lyžicu droždia a údajne to tiež tibi naštartuje.

ikona lupaČo so sušeným ovocím?

Môžete ho použiť opakovane, po troch-štyroch razoch pokojne pridajte nasekané do jogurtu alebo do ranného musli.

ikona lupaJe vhodný pre ľudí s intoleranciami?

Vodný kefír tibi (čiže nemliečny) si môžu dopriať vegáni, aj ľudia trpiaci alergiou či intoleranciou na kravské, kozie alebo ovčie mlieko.

ikona lupaAké má nepriaznivé účinky?

Väčšina ľudí si ho môže dopriať bez obáv. Pozor by si však mali dať ľudia citlivý na alkohol. U niektorých môže spôsobiť jemné nadúvanie, zápchu a drobné kŕče.

Foto: Wikimedia/Simon A. Eugster, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author