Praktické rady a tipy pri pečení

Takmer v každom obchode nájdete menšiu, či väčšiu ponuku zákuskov. Možno je blízko vás aj dobrá cukráreň. No pripraviť si doma koláč alebo zákusok podľa svojej chuti, je na nezaplatenie. Áno, stojí vás to nejaký čas a energiu. No viete, čo obsahuje takýto koláč a že tam nie sú žiadne prídavné látky, éčka, či priveľa cukru. Jednoducho – pečiete podľa svojej chuti a viete, čo tam dávate. Máme pre vás osvedčené praktické rady pri pečení múčnikov, ktoré vám rozhodne pomôžu.

Tieto overené tipy, ako môžete svoje koláče ešte vylepšiť, sú výsledkom mnohoročných skúseností cukrárok a gazdiniek. Takpovediac ich know-how, ktoré vám však radi posunieme, aby ste aj vy zažiarili so svojimi domácimi zákuskami 🙂

 

Praktické rady a tipy pri pečení

  • Chcete mať ešte jemnejšie piškótové alebo trené cesto? Časť múky nahraďte škrobovou múčkou. Pekné žltšie sfarbenie cesta docielite tak, že doň pri príprave pridáte 1 až 2 lyžice pudingového prášku s vanilkovou príchuťou, ktorý rozmiešate v malom množstve mlieka.
  • Hrozienka lepšie napučia, keď ich predtým najskôr prepláchnete vriacou a následne studenou vodou. A oveľa lepšiu chuť získajú, keď ich namočíte do rumu.
  • Už naše staré mamy dobre vedeli, že keď pred použitím preosejú múku, prášok do pečiva, práškový cukor, či kakao, bude koláč jemnejší a vzdušnejší. Zbavíte sa tak aj prípadných nečistôt.

šuhajdy, ktorým neodoláteSkúste skvelý recept na
Šuhajdy, ktorým neodoláte.

  • Plech na pečenie môžete pokryť papierom na pečenie, alebo potrieť stuženým tukom, ktorý sa najmenej pripaľuje. Posypte ho potom hrubou alebo polohrubou múkou, jemnou strúhankou, či kokosom.
  • Ak dáte do rúry koláč, do ktorého ste pridali prášok do pečiva alebo vyšľahaný sneh z bielkov, zo začiatku rúru zásadne neotvárajte. Cesto by vám kleslo. To isté platí aj pri pečení odpaľovaného cesta.
  • Niekedy rúra nepečie rovnomerne a z jednej strany pripeká. Ak je to zhora, pokojne prikryte koláč alobalom. Ak rúra pečie priveľmi zospodu, podložte plech ešte jedným plechom, ktorý pohltí nadbytočné teplo.
  • Ak pridávate do koláčov vlašské orechy, mandle, či lieskové oriešky, dajte ich vopred na chvíľu do rozohriatej rúry, alebo na teplú panvicu. Tak získajú výraznejšiu a lepšiu chuť.
  • Pri príprave maslového krému dbajte na to, aby mali všetky suroviny rovnakú teplotu. Inak sa môžu zraziť. Takže pripravte si ich na jedno miesto aspoň hodinku-dve pred samotným pečením.
  • Sneh z bielkov bude tuhší a lepší, ak doň pridáte štipku soli alebo citrónovej šťavy. Sneh ešte viac spevníte zašľahaním cukru.
  • Idete šľahať žĺtky? Pridajte k nim trošku vlažnej vody, asi jednu lyžicu, a zväčšia tak svoj objem.

Pre lepšie trávenie koláčov z kysnutého cesta,
pridajte doň lyžičku mletého zázvoru.

tipy pri pečení

  • Polevu – čokoládovú, citrónovú, žĺtkovú, či kávovú – vždy natierajte na vychladnutý koláč. Ak je prihustá, pridajte zopár kvapiek vody, citrónovej šťavy, uvarenej kávy alebo likéru. Ak je zasa riedka, pridajte do nej cukor.
  • Ak pečiete koláč vo forme, dobre ho predtým vymastite tukom a vysypte múkou. Cesto po naliatí rozhrňte viac do strán, keďže v strede zväčší objem najviac. „Cesto pečte v stredne teplej rúre, pomalým pečením by sa vysušilo, pri rýchlom pečení by zasa mohlo ostať vnútri surové,“ radí skúsená cukrárka Alena Doležalová, autorka skvelej knihy Múčniky podľa osvedčených receptov. Tiež odporúča nechať koláč po dopečení chvíľu vo forme, až potom ho opatrne vybrať. Ak sa nedá vyklopiť, ostrým nožom prejdite po obvode formy, potom formu prevráťte a na obrátené dno položte mokrú utierku.
  • Chcete ozdobiť vrch koláčov celými jadrami vlašských orechov a nedarí sa vám ich rozbíjať tak, aby zostalé neporušené? Je na to jednoduchý trik: orechy dajte do hrnca, zalejte vriacou vodou a nechajte 20 minút odstáť. Potom ich hrotom noža ľahko rozpolíte a vyberiete neporušené jadrá. Staršie orechy sa lepšie lúskajú, keď ich na päť dní namočíte do jemne osolenej vody. A ak chcete použiť nasekané orechy, ľahko ich nasekáte, keď ich posypete práškovým cukrom.
  • Milujete tvarohovú plnku? Ešte lepšia bude, keď ju ochutíte nastrúhanou citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom alebo hrozienkami. Ak je plnka príliš riedka, pridajte do nej zemiakovú škrobovú múčku alebo pudingový prášok s vanilkovou príchuťou.

tvarohová tyčinka v čokoládeVyskúšajte aj recept na
Tvarohové tyčinky v čokoláde.

Univerzálne hrnčekové cesto

Ak si chcete pripraviť naozaj jednoduchý a rýchly múčnik, lebo proste dlhšie už nevydržíte :-), skúste toto univerzálne hrnčekové cesto Aleny Doležalovej. Môžete ho tiež dotvárať rôznymi príchuťami.

Zmiešajte 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, ¾ hrnčeka mlieka, ½ hrnčeka oleja, 2 vajcia, prášok do pečiva, nastrúhaná citrónová kôra.
Všetko zmiešajte a cesto nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte v stredne vyhriatej rúre.

Iné verzie: do tohto základného cesta môžete pridať 2 až 3 lyžice kakaa (získate kakaový koláč), 2 nastrúhané Margotky (margotkový koláč), ¾ hrnčeka najemno nastrúhanej mrkvy (mrkvový koláč), ¾ hrnčeka jemného kokosu (kokosový koláč), ¾ hrnčeka najemno nastrúhanej cukety (cuketový koláč) ap. Možností je veľa, potom už stačí po upečení povrch poliať čokoládou, citrónovou polevou, posypať cukrom, makom alebo potrieť džemom, či šľahačkou.

Dobrú chuť!

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: