Najlepšie jahody sú tie čerstvé – len tak si ich vychutnávať pri telke, prípadne so šľahačkou, alebo si ich nakrájať na ranné ovsené vločky. Môžete ich spracovať aj do rôznych koláčov a dezertov – inšpirujte sa napríklad naším receptom…..
Ale možno si chcete jahody uchovať do zimy, aby ste si ich vedeli vychutnať aj neskôr. Aby boli stále lahodné a sladučké. Jedna z možností je mrazenie – nižšie ponúkame postup, ako na to. Ale máme aj ďalšie spôsoby, ako ich jednoducho spracovať a uchovať 🙂
Ako uchovať jahody do zimy?
Jedna dobrá rada – neumývajte jahody, len čo s nimi prídete domov. Možno ste boli na samozbere (tu nájdete prehľad cca 40 jahodových polí po celom Slovensku), alebo ste si kúpili na trhu. Neoplachujte ich hneď, až pred použitím, Inak by nasali príliš veľa vody a zostali by ako špongia. Tiež neodstraňujte stonky, ponechajte ich až dovtedy, kým ich nebudete jesť.
1. Jednoduché a rýchle mrazenie
Netreba špekulovať, najjednoduchší spôsob je takýto: jahody umyte a osušte. Poukladajte ich v jednej vrstve na plech na pečenie a vložte do mrazničky. Ak nemáte taký veľký mraziak :-), vezmite si na pomoc napríklad umelohmotné vrchnáky, na ne uložíte jahody a dáte do mrazničky, koľko sa ich zmestí. Urobíte to na etapy, pôjde to pomalšie, ale stojí to za to. určite nedávajte jahody v nejakej miske, zlepili by sa, pomágali.
Po zmrazení ich vložte do vzduchotesnej nádoby alebo vrecúška a vložte opäť do mrazničky.
2. Jahodový džem s kúskami
Existuje mnoho receptov na jahodový džem, ale tento jednoduchý musíte skúsiť. Potrebujete len 2 suroviny a poháre 🙂
Treba prirodzene jahody, ktoré umyjete a odstopkujete. Potom nakrájate na kúsky, povedzme jahodu na štyri časti.
Kúpte si v obchode želírovací cukor 2:1, čo znamená, že na jedno kilo jahôd použijete 0,5 kg želírovacieho cukru. S takýmto cukrom bude váš džem (marmeláda, želé) obsahovať až 66% ovocia, a už nepotrebujete nič iné. Ak by ste použili bežný cukor, bolo by to zložitejšie a nedosiahli by ste potrebnú konzistenciu.
Dajte nakrájané jahody do hrnca, nasypte želírovací cukor a premiešajte. Začnite variť a keď zmes privediete k varu (jahody pustia šťavu), varte ju asi 4 minúty. Na vrchu sa tvorí pena. Urobte skúšku správnosti – dajte lyžičku zmesi na tanierik, pol minútky počkajte, či stuhne. Ak áno, máte hotovo.
Predtým si vypláchnite horúcou vodou zaváraninové poháre, nechajte odkvapkať na utierke, aby vyschli. Naplňte ich jahodovým džemom po okraj, uzavrite a otočte hore dnom, aby sa nám do pohára nedostal vzduch a nepokazil sa džem. Po vychladnutí obrátime poháre zasa dnom dolu a tým je celý proces ukončený.
Takýto jahodový džem môžete vylepšiť podľa svojej chuti, napríklad obľúbeným alkoholom, hrozienkami, mätou ap.
3. Dehydrované, sušené jahody
Ďalší užitočný spôsob uchovania jahôd až do zimy. Zachováte tak ich chuť a zaberú málo priestoru. Nakrájajte jahody na plátky rovnakej hrúbky a potom ich v jednej vrstve poukladajte do sušičky. Nechajte sušiť, až kým nebudú suché a chrumkavé. Môže to trvať 8 až 10 hodín.
Takto usušené jahody vložte do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka a uložte na tmavé a chladné miesto. Prípadne do chladničky. Takéto sušené jahody môžete dať do jogurtu, cereálií, šalátov ap.
Vyskúšajte náš recept na
Jahodové tiramisu a jednoduchý jahodový sirup.
4. Jahodová koža
Ovocná koža, alias pečená ovocná dreň je skvelý spôsob, ako spracovať jahody a potešiť deti. je to rýchla, zdravá a chutná maškrta, ktorá navyše osvieži.
Očistite jahody a vložte do mixéra. Mixujte asi minútu, kým nevznikne hladká hmota bez kúskov. Dajte do hrnca a pridajte lyžicu čerstvej citrónovej šťavy + 3 lyžice cukru (alebo iné vhodné sladidlo podľa chuti. Zohrejte na strednú teplotu a za stáleho miešania varte asi 10 minút. Zmes zhustne, keďže sa veľká časť vlhkosti odparila.
Teraz si predhrejte rúru na cca 80 stupňov Celzia. Jahodovú zmes nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý potriete predtým olejom. Rozotriete stierkou. Vrstva môže byť hrubá cca 5 mm (počas pečenia sa ešte odparí voda, čiže sa stenčí).
Ovocnú kožu pečieme asi 3 až 4 hodiny, aby nebola takmer vôbec lepkavá. Vyberte, nechajte úplne vychladnúť a potom premiestnite na dosku s voskovým papierom. Nakrájajte kožu na ľubovoľné kúsky, my to robíme na pásiky, ktoré zmotáme.
5. Mrazené jahodové pyré
Niekedy sa vám jahody pomliaždia, zmäknú, ale nezúfajte. Rozmixujte ich v mixéri na pyré, môžete pridať aj cukor (nemusíte), kvapnite trošku citrónu a pyré zamrazte v malých škatuľkách, formičkách alebo vo formách na ľad.
Pyré vydrží v mrazničke niekoľko mesiacov, potom len vytiahnete a využijete povedzme na prípravu mliečnych koktailov, do smoothie alebo na dochutenie nealkoholických koktailov.
Foto: Freepik.com