Existuje množstvo úžasných receptov s mascarpone. Jemný, krémový čerstvý syr zo smotany je ideálny do zákuskov, tort a ďalších dezertov. Táto talianska lahôdka síce spôsobuje výživovým poradcom menšie infarkty 🙂 Ale nech, raz za čas treba zhrešiť.
Máme pre vás fantastický recept. Čokoládová torta s mascarpone a navrch kúsky ovocia. Parádne spojenie – mascarpone a čokoláda. Vyskúšajte.
Mascarpone si zamilujete pre jeho hebkú smotanovú chuť. Vraj slovo mascarpone pochádza zo španielskeho „más que bueno“, čiže viac než dobré. Aj keby to tak nebolo, vystihuje to tento čerstvý syr z tučnej smotany dokonale.
Rozpustite štvrť lyžičky vínneho kameňa s dvomi lyžicami vody. Ak nemáte vínny kameň (vedľajší produkt pri výrobe vína, ide o draselnú soľ kyseliny vínnej, dostať ho v obchode), môžete použiť aj lyžicu citrónovej šťavy. Pridajte to do smotany, dobre premiešajte a nechajte 5 minút prikryté. Pritom si stále ustrážte „takmer bod varu“, asi 85 stupňov a občas zamiešajte.
Potom budúce mascarpone uložte do chladničky a nechajte cez noc odstáť. Na druhý deň vložte zmes do sita vyloženého čistou látkovou vreckovkou. Zviažte rohy vreckovky a zaveste nad misku do chladničky.
Nechajte ďalší deň odkvapkať a mascarpone je hotové. V chladničke vám takéto domáce mascarpone vydrží minimálne týždeň.
Ale poďme už na ten náš super recept.
„Toto je obľúbená torta mojej mamičky. Ako vraví, je to ten najlepší zákusok. Ako z cukrárne. Torta sa pripravuje ľahko a je veľmi rýchlo hotová. Väčšinou ju robievam večer, dám ju do chladničky a na druhý deň je akurátne odležaná, vláčna, vychladená,“ radí Zdeňka Mazúrová, autorka knihy Bezlepkové pečenie pre každého. Vie pripraviť skvelé domáce dobroty aj pre celiatikov, pritom nespoznáte rozdiel.
Čokoládová torta s mascarpone a ovocím
SUROVINY
Korpus:
- 6 vajec
- 140 g práškového cukru
- 50 g kvalitného kakaa
- maslo + asi 50 g pražených mletých orechov (kokosu) na vysypanie formy
Krém:
- 250 g mascarpone
- 1 téglik (190 g) kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
- šťava z 2 citrónov (aj postrúhaná kôra)
- vanilkový cukor + práškový cukor podľa chuti
Na dokončenie si pripravte čerstvé ovocie alebo džem, prípadne ovocie v želatíne. A k tomu 1 téglik smotany na šľahanie (ale ten nemusí byť).
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
Rúru predhrejeme na 220 °C.
Na suchej panvici opražíme pomleté orechy. Odstavím ich, keď začnú voňať a hnednúť. Formu na pečenie – použite napríklad keramickú formu na koláč – potrieme maslom a vysypeme opraženými mletými orechmi.
Do misky kuchynského robota rozbijeme vajcia, pridáme k nim cukor a na vyššom stupni vyšľaháme na hustú penu. Môže to trvať aj 10 minút. Keď pena zhustne a zbelie, vmiešame do nej kakao. Zmes nalejeme do formy, uhladíme povrch a vložíme do rúry.
Pečieme asi 15 až 20 minút, podľa veľkosti formy.
Povrch cesta by mal byť na dotyk pružný. Do stredu cesta zapichneme špajľu. Ak je po vytiahnutí suchá, cesto je upečené.
Na krém vymiešame všetky suroviny v mise dohladka. Hotový krém rozotrieme na korpus a naukladáme naň ľubovoľné ovocie: čerstvé pokrájané figy, maliny, jahody, mango, ríbezle, višne.
Alebo ho k torte pridajte na servírovacom tanieriku spolu so šľahačkou či s jogurtom. Výborný je aj riedky džem z čiernych ríbezlí. Skvelé je tiež ovocie v želatíne.