Letná sezóna je v plnom prúde a v záhradkách dozrieva rôzna zelenina. Uhorky, paprika, prvé paradajky, ale aj obľúbené tekvice a cukety. Práve cuketa a tekvica patria k základným surovinám na prípravu jednoduchých letných receptov.
Môžete si z nej pripraviť chutnú krémovú polievku, prívarok s vareným vajíčkom, zeleninové špízy, ratatouille, rizoto, kuskus, ale aj sladký koláčik – vyskúšajte napríklad tento náš Úžasný čokoládový cuketový koláč, ktorý vás prekvapí.
Ak sa vám nechce v letných horúčavách postávať pri sporáku, vyskúšajte napríklad cuketové fašírky. Nemusíte ich vysmážať na oleji či tuku, pripravte si zdravší variant upečený v rúre.
Cuketové fašírky bez smaženia
V lete by sme mali siahnuť po jedlách, ktoré sú ľahšie stráviteľné a nezaťažujú trávenie. Doprajte si dostatok zeleniny, ovocia a tekutín – práve v cuketách je vody dosť, navyše keď sa dobre pripravia, určite si pochutíte. Nasledujúce suroviny sú na 8 až 10 fašírok.
SUROVINY
- 3 až 4 ks mladé cukety (tekvice)
- 2 ks vajcia
- 1 ks rožok (starší)
- 70 ml mlieko
- 100 g šunka
- 100 g strúhaný syr (eidam, gouda, camembert)
- ½ bambino tavený syr
- 1 KL soľ / vegeta
- mleté čierne korenie
- 4 PL strúhanka
POSTUP
Rúru na pečenie si vyhrejeme na 180°C. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Mladú cuketu si umyjeme a očistíme. Vyberáme čerstvé cukety, ktoré ešte nemajú jadierka. Majú totiž najlepšiu chuť 🙂 Cukety nastrúhame na strúhadle. Do misky si natrháme starší rožok alebo iné pečivo. Polejeme ho mliekom a necháme nasiaknuť.
K rožku pridáme 2 vajíčka a šunku, ktorú sme si nakrájali na drobné kúsky. Syr nastrúhame a pridáme do misy k rožkom a šunke. Môžeme nastrúhať akýkoľvek obľúbený syr, ktorý máme v chladničke – gouda, eidam, mozzarella alebo aj niva. my sme pridali aj tavený syr, fantázii sa medze nekladú.
Zmes ochutíme soľou (v našom prípade vegetou) a mletým čiernym korením. Nastrúhanú cuketu vyžmýkame v rukách a pridáme do misky. Postupujeme rýchlo, cuketa totiž púšťa veľa vody. Rukou poriadne premiešame a na záver postupne po častiach zapracujeme aj strúhanku.
Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v strúhanke. Jednotlivé guľky ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Guľku jemne rukou roztlačíme na fašírku. Pred pečením môžeme placky pokvapkať olejom. Cuketové fašírky pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Môžeme urobiť skúšku dreveným špáradlom.
Fašírky podávame s varenými zemiakmi, uhorkovým alebo zeleninovým šalátom či domácim tzatziki dipom. Vynikajúco chutia aj studené, pribaľte si ich do piknikového koša a pochutnajte si na nich na výlete v prírode či na kúpalisko 🙂
Prečítajte si tiež
Cuketa. Jedna z najzdravších zelenín.
– obsahuje veľa vlákniny, zlepšuje tým trávenie a chráni hrubé črevo pred rakovinou
– vitamíny skupiny B znižujú únavu a zlepšujú pamäť
– má vysoký obsah vody a tým znižuje krvný tlak a pomáha redukovať hmotnosť
– lieči astmu, posilňuje kosti, zuby a udržuje mladistvý vzhľad pokožky
– najchutnejšie sú cukety s dĺžkou do 25 cm
– najväčšia cuketa, ktorú sa podarilo vypestovať merala 2,52 metra
– vo Francúzsku sa pripravujú plnené cuketové kvety, ktoré sú považované za delikatesu
Foto: LepšíDeň.sk/autorka