Cuketové rolky so šunkou, syrom a pečenými zemiakmi | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ste už prejedení mäsitých jedál? Dali by ste si chutný a ľahko stráviteľný obed či večeru? Ak hľadáte recept na jednoduché a navyše zdravé jedlo, siahnite po receptoch z cukety. Je hotová za pár minút, nabitá množstvom vitamínov a nezaťaží ani vašu peňaženku. Ak ste si dali do nového roka predsavzatie schudnúť či stravovať sa zdravšie, cuketa vám pomôže zlepšiť trávenie i zbaviť sa zopár  nadbytočných kilogramov.
Pripravte si cuketové rolky so šunkou a syrom. Ich príprava je jednoduchá a rýchla. Chutnú večeru vyčarujete doslova do 30 minút. Tak poďme na to.

Recept na cuketové rolky

My sme zvolili cuketové rolky so šunkou a syrom. Ale môžete ich plniť akoukoľvek zmesou. Vyskúšajte napríklad prosciutto, olivy či sušené paradajky.

SUROVINY

  • 2 ks menšia cuketa (mladé plody)
  • 100 g šunkové plátky
  • 100 g syr (eidam, gouda, hermelín)
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • 3 PL olivový olej
  • mletá rasca
  • 1,5 kg zemiaky prílohové

POSTUP

recept postupCuketu v šupke umyjeme pod prúdom studenej vody. Osušíme utierkou. Vyberáme mladé plody, ktoré sú tvrdé, s malým obsahom jadierok. Pomocou škrabky na zemiaky nakrájame cuketu na pásiky po jej dĺžke. Postupovali som tak, že sme si ju otáčali z každej strany.

cuketové rolky recept

recept postupZemiaky aj so šupkou umyjeme v studenej vode. Nakrájame na štvrtiny a dáme do hrnca s vodou. Zemiaky varíme 5 minút. Potom vodu zlejeme.
Rúru na pečenie rozohrejeme na teplotu 180ºC. Na plech alebo pekáč dáme papier na pečenie. Zemiaky rozložíme na pripravený plech. Ak nemáte radi zemiaky, pokojne ich vymeňte za inú pečenú zeleninu. Vyskúšajte bataty, mrkvu či cviklu.

recept postupCuketové plátky naukladáme na pracovnú dosku. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ak máme radi bazalku, môžete pridať aj tú. Šunku aj syr nakrájame na úzke pásiky. Na cuketový plátok uložíme šunku a na ňu kúsok syra. Použijeme akýkoľvek syr – eidam, gouda, hermelín, mozzarella.

recept postupCuketu stočíme do rolky. Výborne sa s nimi pracuje, keďže sú tenké, držia tvar a nie je potrebné ich spájať dreveným špáradlom. Pripravené cuketové rolky ukladáme vedľa seba na plech.

recept postupNakoniec zemiaky a rolky pokvapkáme olivovým olejom, ochutíme soľou, mletým korením a rascou. Plech vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút.
Podávame s kečupom alebo jogurtovým dipom.

cuketové rolky recept

Prečo konzumovať cuketu:

  1. zlepšuje peristaltiku čriev, bojuje proti zápche a regeneruje sliznicu čriev
  2. má antibakteriálny účinok
  3. znižuje vysoký krvný tlak
  4. udržuje zdravý a mladistvý vzhľad pokožky
  5. zlepšuje zrak, stav zubov i kostí
  6. funguje ako prevencia proti onkologickým ochoreniam
  7. znižuje stres a zlepšuje náladu
  8. obsahuje vlákninu, vitamíny A, B, C , E a K a minerály draslík, fosfor, horčík a vápnik
Vedeli ste, že...
93% hmotnosti cukety tvorí voda. Čím je mladšia, tým je chutnejšia. Jej predkom je tekvica, ktorú do Európy priviezol Krištof Kolumbus po objavení Ameriky. Cuketa vznikla šľachtením v Taliansku začiatkom 19.storočia. Do USA sa prvá cuketa dostala až v 20.storočí s prvými talianskymi imigrantmi

cuketové rolky recept

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.