Medovník patrí medzi najobľúbenejšie dezerty, ktoré si môžete urobiť aj doma. Na Vianoce, či Veľkú noc, na rodinné oslavy, svadby…jednoducho, na dobrý medovník sa nájde príležitosť vždy 🙂 Určite ho poznáte aj vy, skôr asi pod názvom marlenka. Tenké medovníkové pláty spojené hustým krémom. Všetky pekárky odporúčajú medovník pred konzumáciou aspoň jeden deň odležať.
Mimochodom, niekomu sa možno podobá medovým rezom, ale je tam rozdiel. Medové rezy sa pripravujú podobne, majú však často jednu vrstvu lekvárovú a sú poliate čokoládou. Navyše krémom je puding z mlieka a zlatého klasu.
Tento náš medovník je de facto marlenka. Domáca a vynikajúca. Inak marlenku kúpite už takmer v každom obchode, často aj rôzne „falošné“ marlenky. Nenechajte sa tým zlákať a radšej si upečte túto domácu s príchuťou rumu a ozdobenú vlašskými orechmi.
Domáca marlenka
SUROVINY:
- 400 g hladkej múky
- 1 lyžicu sódy bikarbóny
- 300 g cukru
- 3 lyžice medu
- 250 g zmäknutého masla
- 3 vajcia
- 100 ml mlieka
Na krém:
- 2 lyžice cukru
- 6 lyžíc krupice
- 500 ml mlieka,
- 200 g masla
- 1 plechovku kondenzovaného mlieka
Na ozdobenie si pripravte rum, nadrobený plát cesta, 100 g mletých vlašských orechov, trochu stuženého tuku, horkú čokoládu.
Pozrite si aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Do misky dajte maslo, med a cukor a roztopte vo vodnom kúpeli. Primiešajte múku so sódou bikarbónou a na záver mlieko. Za stáleho miešania chvíľu zohrievajte, masa nesmie vrieť.
Pridajte vajcia a dôkladne premiešajte. Tekuté cesto rozdeľte na 6 častí. Každú časť rozotrite stierkou na plech vystlaný papierom na pečenie. Snažte sa cesto rozotrieť na čo najtenšiu vrstvu. Kým natierate jednotlivé pláty na plech, zvyšok cesta majte stále nad parou, aby celkom nevychladlo.
Rúru vyhrejte na 170 °C a každý plát v nej pečte asi 7 minút podľa hrúbky cesta. Z vychladnutých plátov cesta poodrezávajte okraje, ktoré rozdrobte, zmiešajte s orechmi a odložte si ich na neskôr.
Kým sa vám pečú pláty cesta, pripravte si krém. Z mlieka, cukru a z krupice uvarte hustú kašu. Nechajte ju vychladnúť, potom do nej zašľahajte zmäknuté maslo a na záver pridajte kondenzované mlieko.
Jeden plát cesta pokvapkajte rumom a pomocou stierky potrite krémom. Priložte ďalší plát, pokvapkajte rumom a potrite krémom. Rovnako pokračujte aj s ďalšími plátmi cesta.
Aj vrchný plát pokvapkajte rumom, potrite krémom a posypte nahusto rozdrobeným plátom s orechmi. Tie môžete trošku aj opražiť, získajú výraznejšiu chuť.
Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s trochou stuženého tuku a cikcakovito ňou polejte celý medovník.
Marlenku nechajte aspoň 2 dni odležať, aby zvláčnel a pláty cesta nasiakli krémom. Nedávajte ju hneď do chladničky, nech sa plnka dobre vpije do cesta. Keby ste dali marlenku do chladničky hneď, maslo v plnke stuhne.
Inšpirujte sa ďalšími skvelými receptami, odporúčame knihu Babičkina vianočná kuchárka a Babičkina kuchárka nad zlato. Klasické, overené a chutné recepty, ktoré sú na všetky možné príležitosti. Odskúšali sme mnohé a stoja za to 🙂