Domáca pizza. Fantastický jednoduchý RECEPT, ktorý musíte vyskúšať

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ak si aj vy občas doprajete pizzu, lebo jednoducho tejto chuti neodoláte :-), vyskúšajte náš domáci recept. Je jednoduchý, zvládne ho aj menej zdatná gazdinka, alebo kuchár a to cesto si zamilujete. Voňavé, chrumkavé, presne ako talianska pizza. A ozdobíte si ju podľa svojho gusta.
Uvidíte, že po tejto pizzi sa vrhnú deti, ale aj chlapi – chutí, zasýti a je nádherne voňavá. Treba vyskúšať 🙂

 

Domáca pizza – RECEPT

Nasledujúce suroviny vám vyjdú na dve pizze – my sme robili na väčších plechoch a bolo to ideálne. Prípadne si urobte jednu okrúhlu a jednu na plech.
Múku dajte hladkú, ale pokojne môžete skombinovať so špaldovou, ako sme to urobili my. V pomere hladká-špaldová 2:1.

SUROVINY

domáca pizza receptCesto na pizzu

  • 500 g hladkej múky
  • 1 lyžica soli
  • polovica kocky čerstvého droždia (cca 21 g)
  • ½ lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 250 ml vlažnej vody

Paradajkový základ

  • 200 g drvených paradajok z konzervy
  • kečup
  • 1 lyžica soli
  • korenie
  • bazalka
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 rozpučené strúčiky cesnaku

 

POSTUP

recept postupNajskôr sa povenujeme droždiu. Do misky nalejte vlažnú vodu, pridajte trstinový cukor a rozdrobte čerstvé droždie. Premiešajte, posypte troškou múky a prikryte utierkou. Na teplom mieste nechajte vzísť kvások, cca 20 minút.

recept postupV druhej miske zmiešajte múku so soľou, pridajte olivový olej a potom vlejte kvások. Cesto vymixujte mixérom s hákmi na miesenie, prípadne rukami – je to na vás. Môžete v prípade potreby doliať trošku vlažnej vody alebo múky, podľa toho aké je cesto. Malo by byť pružné a nelepiť sa na okraje.

recept postupCesto poprášte múkou, prikryte utierkou a položte na teplé miesto. My sme ho dali pred rúru, ktorú sme zapli na 235 stupňov a pekne sálala teplo do okolia. Tam ho nechajte kysnúť cca 30 minút a môžete si ísť pripraviť ďalšie veci.

NÁŠ TIP
Pokiaľ pečiete často, sú super pomocníkom naprogramované funkcie na nových rúrach a sporákoch.

domáca pizza recept

recept postupPripravte si zatiaľ obloženie pizze.
Paradajkový základ urobíte jednoducho – vymixujete tyčovým mixérom suroviny popísané vyššie, aby vznikla paradajková zmes. Pokojne stačí dôkladne premiešať lyžicou, aby set tam mali aj kúsky paradajok.
A zatiaľ si nakrájajte to, čím budete ozdobovať pizzu: paprika, kukurica, šunka, slaninka, syry…je to len na vašej chuti.

recept postupKeď bochníček vykysne, preneste cesto na dosku a rozdeľte ju na dve rovnaké časti. Nechajte ešte pár minút oddychovať na vzduchu.
Následne vezmite jeden bochník, položte na papier na pečenie (veľkosti plechu) a rozvaľkajte ho. Jemne opatrne a na tenko, bude úžasné.

recept postupPotom začneme ozdobovať. Najskôr potrite cesto paradajkovým základom – je na vás, koľko ho dáte, stačí aj menej, aby nebol veľmi výrazný.
Okraje pizze potrite olivovým olejom, v ktorom ste rozmiešali rozpučený cesnak. My sme tou zmesou potreli aj celý korpus.
No a ozdobujte podľa svojho gusta – my sme dali voľnú ruku deťom. Dali tam svoju obľúbenú kukuricu, mozarellu, šunku, papriku… Môžete dať aj ananás, hríbiky, cibuľku, vajíčka ap.

domáca pizza recept

recept postupPizzu napokon vložte do rúry vyhriatej na 235 stupňov a pečte dozlatista. Ak je hrubé cesto, tak dlhšie, ale my sme piekli cca 10-15 minút a bolo úžasné.
Dobrú chuť!

fitness pizzaVyskúšajte tiež
Pizza bez výčitiek. Skvelý fitness recept


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.