Ak si aj vy občas doprajete pizzu, lebo jednoducho tejto chuti neodoláte :-), vyskúšajte náš domáci recept. Je jednoduchý, zvládne ho aj menej zdatná gazdinka, alebo kuchár a to cesto si zamilujete. Voňavé, chrumkavé, presne ako talianska pizza. A ozdobíte si ju podľa svojho gusta.
Uvidíte, že po tejto pizzi sa vrhnú deti, ale aj chlapi – chutí, zasýti a je nádherne voňavá. Treba vyskúšať 🙂
Domáca pizza – RECEPT
Nasledujúce suroviny vám vyjdú na dve pizze – my sme robili na väčších plechoch a bolo to ideálne. Prípadne si urobte jednu okrúhlu a jednu na plech.
Múku dajte hladkú, ale pokojne môžete skombinovať so špaldovou, ako sme to urobili my. V pomere hladká-špaldová 2:1.
SUROVINY
Cesto na pizzu
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžica soli
- polovica kocky čerstvého droždia (cca 21 g)
- ½ lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice olivového oleja
- 250 ml vlažnej vody
Paradajkový základ
- 200 g drvených paradajok z konzervy
- kečup
- 1 lyžica soli
- korenie
- bazalka
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 rozpučené strúčiky cesnaku
POSTUP
Najskôr sa povenujeme droždiu. Do misky nalejte vlažnú vodu, pridajte trstinový cukor a rozdrobte čerstvé droždie. Premiešajte, posypte troškou múky a prikryte utierkou. Na teplom mieste nechajte vzísť kvások, cca 20 minút.
V druhej miske zmiešajte múku so soľou, pridajte olivový olej a potom vlejte kvások. Cesto vymixujte mixérom s hákmi na miesenie, prípadne rukami – je to na vás. Môžete v prípade potreby doliať trošku vlažnej vody alebo múky, podľa toho aké je cesto. Malo by byť pružné a nelepiť sa na okraje.
Cesto poprášte múkou, prikryte utierkou a položte na teplé miesto. My sme ho dali pred rúru, ktorú sme zapli na 235 stupňov a pekne sálala teplo do okolia. Tam ho nechajte kysnúť cca 30 minút a môžete si ísť pripraviť ďalšie veci.
Pripravte si zatiaľ obloženie pizze.
Paradajkový základ urobíte jednoducho – vymixujete tyčovým mixérom suroviny popísané vyššie, aby vznikla paradajková zmes. Pokojne stačí dôkladne premiešať lyžicou, aby set tam mali aj kúsky paradajok.
A zatiaľ si nakrájajte to, čím budete ozdobovať pizzu: paprika, kukurica, šunka, slaninka, syry…je to len na vašej chuti.
Keď bochníček vykysne, preneste cesto na dosku a rozdeľte ju na dve rovnaké časti. Nechajte ešte pár minút oddychovať na vzduchu.
Následne vezmite jeden bochník, položte na papier na pečenie (veľkosti plechu) a rozvaľkajte ho. Jemne opatrne a na tenko, bude úžasné.
Potom začneme ozdobovať. Najskôr potrite cesto paradajkovým základom – je na vás, koľko ho dáte, stačí aj menej, aby nebol veľmi výrazný.
Okraje pizze potrite olivovým olejom, v ktorom ste rozmiešali rozpučený cesnak. My sme tou zmesou potreli aj celý korpus.
No a ozdobujte podľa svojho gusta – my sme dali voľnú ruku deťom. Dali tam svoju obľúbenú kukuricu, mozarellu, šunku, papriku… Môžete dať aj ananás, hríbiky, cibuľku, vajíčka ap.
Pizzu napokon vložte do rúry vyhriatej na 235 stupňov a pečte dozlatista. Ak je hrubé cesto, tak dlhšie, ale my sme piekli cca 10-15 minút a bolo úžasné.
Dobrú chuť!