Fenikel a jeho liečivé účinky. Recept na feniklovú tinktúru

Benediktínska abatyša z 12. storočia Hildegarda von Bingen opísala fenikel ako „osožný pre každého, či zdravého alebo chorého. Povznesie náladu, mierne zahreje a zapotí a upraví trávenie“.
Aj naše staré mamy poznali úžasnú liečivú silu feniklu, a nielen pre deti.
Mnohí fenikel využívali v zmesiach na liečbu vredov, na omývanie boľavých oči, na zlepšenie trávenia, či pri zlom spánku. Možno ste nevedeli, že semená fenikla sa v Indii bežne konzumujú po jedle na osvieženie dychu a podporu trávenia.
V Európe ich bylinkári odporúčajú aj na zmiernenie nadúvania a pri redukcii hmotnosti.

 

Liečivý fenikel

Semená fenikla majú podľa mnohých afrodiziakálny účinok a vplývajú na zväčšenie poprsia.
Mamičky ho bežne užívajú na podporu laktácie pri dojčení. Fenikel prečisťuje dýchacie cesty a udržuje ich zdravé. Uvoľňuje tiež hlien, odstraňuje stres a znižuje vysoký krvný tlak. Prečisťuje obličky a močové cesty, má tiež antiseptické účinky.

Semená fenikla sa používajú aj pri výrobe viacerých druhov alkoholu, napríklad absintu a ouzo. Spôsobujú aj zakalenie nápoja, keď sa doň pridá voda. Zdroje sa nezhodujú na tom, či fenikel podporuje alebo potláča chuť do jedla. Nápoje z neho sa preto pijú aj ako aperitív, aj ako digestívum.

Fenikel je bohatý na živiny ako horčík a vápnik, preto je považovaný za bezpečný a prirodzený doplnok stravy. Obsahuje aj veľké množstvo vitamínov – hlavne betakarotén, komplex vitamínov B, vitamín C aj E. Obsiahnutá vláknina zlepšuje trávenie.
No a vzácnosťou fenikla sú viaceré fytoživiny, ktoré sú silnými antioxidantmi, ktoré sú vhodné aj na detox.

feniklový čaj

 

Ako využiť fenikel v kuchyni?

Na Slovensku sa používa zväčša len ako korenina alebo feniklový čaj. Využijete ho však oveľa bohatšie. Pri pečení rýb môžete na ich obalenie použiť listy. Do polievky nakrájajte feniklovú stonku.
Odborník na bylinky Jaroslav Pížl odporúča aj opekaný fenikel – pri krátkom opekaní rozpálime maslo s trochou roztlačeného cesnaku, pridáme zmäknutý fenikel a krátko opečieme.
Môžete skúsiť aj dusený fenikel – pred dusením zmäknutý fenikel krátko opečieme na olivovom oleji a potom ho dusíme v šťave pod pokrievkou.
Alebo pečený fenikel – sparený fenikel dáme do pekáča vymasteného maslom, bohato posypeme syrom (na zvýraznenie chute sú vynikajúce talianske) a zapekáme asi 20 minút pri 200 °C do mierneho zhnednutia.

 

Pestovanie feniklu

Chcete si vypestovať v záhrade fenikel? Nie je to zložité.
Fenikel pochádza pravdepodobne zo Stredomoria, v súčasnosti sa bežne pestuje aj u nás. V Kalifornii, na Novom Zélande a v Austrálii ho považujú za inváznu rastlinu.
Pestujte na plnom slnku v dobre priepustnej pôde. Vhodný čas na výsev fenikla je začiatkom leta. Ak by sme ho vysiali na jar, vybehol by do kvetu a nevytvoril buľvu, pre ktorú ho pestujeme. Takže vysaďte ho z priesad koncom júna a v júli, do neskorej jesene vám dorastú chutné a šťavnaté buľvy, ktoré zbierate pred príchodom mrazov tak, že ich úplne pri zemi odrežete a listy zasa odrežete asi 15 cm nad buľvou.
Celá odstránená vňať je však konzumná. Z 1 m2 dopestujeme 2 až 3 kg feniklu. Feniklové buľvy môžete aj skladovať.

semená feniklu

 

RECEPT: Feniklová tinktúra

Ako sme spomínali, fenikel má vplyv na chuť do jedla, pomáha tráveniu, odstraňuje nadúvanie, takže takáto feniklová tinktúra sa určite zíde. Môžete si ju vyrobiť doma, nie je to nič ťažké, ide o jednoduchý alkoholový macerát.
„Na podporu trávenia a zmiernenie nadúvania užívajte dvakrát denne jednu čajovú lyžičku, čo je asi 5 ml, rozpustenú vo vode,“ odporúčajú autori knihy Herbár liečivých rastlín.

Potrebujete 40 g feniklových semien a 200 ml vodky alebo iného 40 % neochuteného alkoholu.

Tiež si prichystajte: váhy, mažiar, sterilizovaný pohár s vekom, lievik so širokým hrdlom alebo papierový kornút, odmernú nádobu, mušelín, fľaštičky s kvapkadlom.

POSTUP:

ikona vahyFeniklové semená rozdrvte v mažiari alebo zomeľte v mlynčeku na korenie a pomocou lievika so širokým hrdlom alebo kornúta z papiera presypte do pohára. Zalejte vodkou a zatvorte vekom.

ikona vahyDajte na mesiac macerovať, každé dva až tri dni pohár otáčajte.
Napokon preceďte cez mušelínom vystlaný lievik do fliaš s kvapkadlami.
Takáto feniklová tinktúra vydrží dva roky.

zaujímavosti o bylinkáchPrečítajte si tiež
Fascinujúce fakty a zaujímavosti o bylinkách.

 

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 392x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: