Ktorá zelenina je ideálna pre vašu zdravú myseľ?

LinkedIn

Chcete byť zdraví čo najdlhšie? Mať v dobrej forme nielen telo, ale aj myseľ? Chcete čo najviac znížiť riziko Alzheimerovej choroby, demencie a  problémov s pamäťou, či myslením?
Existujú potraviny pre zdravú myseľ, aby bol váš mozog v lepšej forme. Vedci a lekári skúmali desiatky rokov ľudí, ako sa stravujú, čo prevažuje v ich jedálničku a ako je na tom ich myseľ, keď niektoré potraviny uberú, alebo naopak pridajú. Vznikli tak odporúčania, čo jesť, aby vaša myseľ bola dlho svieža a fungovala.

Najlepšie potraviny pre váš mozog zahŕňajú zelenú, listovú zeleninu, orechy, fazuľu, bobule, hydinu, ryby, celozrnné výrobky, olivový olej a víno. Vyhýbajte sa červenému mäsu, maslu a tyčinkovému margarínu, plnotučným syrom, pečivu a sladkostiam a rýchlo vyprážaným jedlám,“ odporúča Maggie Moon, registrovaná odborníčka na výživu a autorka viacerých úspešných kníh. Okrem iného aj knihy Výživa pre zdravú myseľ, ktorá vyšla aj v slovenčine. Ponúka v nej stravu pre myseľ, aby zostala dlho vo forme. A tiež viac ako 75 chutných receptov a nápadov na jedlá, ktoré túto stravu vnesú do vášho života.

Zelenina pre zdravú myseľ

Medzi zdravé potraviny pre vašu myseľ patria celé zrná, zelenina všeobecne, orechy, fazuľa, bobule, hydina, ryby, olivový olej a víno. A tiež vo veľkej miere zelená listová zelenina – mnohí štúdie uvádzajú, že ľudia, ktorí si najlepšie udržali svoje kognitívne schopnosti, jedli viac zeleniny, a to najmä zelenej, listovej zeleniny. Tá poskytuje folát, vitamín E, karotenoidy a flavonoidy, ktoré súvisia s nižším rizikom demencie a kognitívneho úpadku

ikona ovocie a zeleninaKapusta

Cenovo dostupná superpotravina s vysokým obsahom vitamínu C. Nízkokalorická zelená kapusta zostane čerstvá, keď sa ochladí, až týždeň. Majte na pamäti, že vitamín C sa ničí varením, takže surový marinovaný šalát si ponechá viac výživy. Hľadajte hlávky kapusty, ktoré sú v pomere k svojej veľkosti ťažké a majú úzke listy.

ikona ovocie a zeleninaČínsky kel, čínska brokolica

Čiže gai lan, čo je tmavozelená listová zelenina s jemnejšími listami, ako sú kel alebo brokolica. Je ľahké túto zeleninu vychutnať dusenú. Gai lan je výborným zdrojom vitamínov A a C a tiež dobrý zdroj železa a vápnika.
Hľadajte čerstvé stonky a tmavozelené listy bez akýchkoľvek hnedých škvŕn. Uchovajte neumyté v plastovom vrecku v chladničke až tri dni.

zelenina pre zdravú myseľ

ikona ovocie a zeleninaKel

Patrí do čeľade kapustovitých a je výborným zdrojom vitamínov A a C a tiež vápnika a draslíka. Existuje niekoľko odrôd, od obyčajného kelu kučeravého až po hladší (ale stále hrboľatý) a tmavší lacinato kel, tiež známy ako dinosauria kapusta. Kel môžeme skladovať v igelitovom vrecku v najchladnejšej časti chladničky (spodná, zadná časť) až päť dní. Hoci ide o zimnú zeleninu, vďaka jej popularite sa stala celoročným základom v mnohých obchodoch s potravinami.

ikona ovocie a zeleninaZelená kapusta

Súčasť čeľade kapustovitých rastie vo voľnom zväzku a dá sa rýchlo uvariť, aj metódou pomalého varenia ako dusenie. Je výborným zdrojom vitamínov A a C, kyseliny listovej, vápnika a vlákniny. Hľadajte tmavozelené listy bez žltnutia. Môžu byť uchovávané v plastových vreckách v chladničke až päť dní.

ikona ovocie a zeleninaŠťavel

Základ tradičnej východnej európskej kuchyne a ruských jedál, často sa používa ako bylinka do polievok, omáčok a miešaných šalátov. Má citrónovú príchuť, ktorá je na jar jemnejšia a trpkejšia koncom jesene. Hľadajte zelené listy so sviežou vôňou a vyhýbajte sa hnedým alebo zvädnutým listom. Najlepšie je použiť ho hneď po zakúpení, ale môže byť skladovaný neumytý v plastovom vrecku v chladničke, chrumkavejší zostane tri dni. Je bohatý na vitamíny A a C a tiež horčík a mangán.

kyselina listováPrečítajte si tiež
Kysleina listová. Ochranca pre vaše srdce, cievy aj mozog.

ikona ovocie a zeleninaŠpenát

Ťažný kôň listovej zeleniny, zaslúži si svoju zdravú povesť. Je výborným zdrojom vlákniny, vitamínov A a C, železa, folátov a horčíka. Výborný ako surový v šalátoch alebo ako varená príloha.
Hľadajte čerstvú, ostrú zeleninu bez známok poškodenia hmyzom. Voľne zabalený ho možno skladovať v chladničke až päť dní vo vlhkých papierových utierkach a v plastovom vrecku.

ikona ovocie a zeleninaŽerucha

Malá listová zelenina, ktorú možno primiešať do šalátov a varených jedál (ale nie ako hlavný základ listovej zeleniny). Pochádza z horčicovej rodiny a každému jedlu dodá jedinečnú chuť. Je to vynikajúci zdroj vitamínov A a C a dobrý zdroj vápnika. Žerucha by mala byť zelená bez akéhokoľvek žltnutia, resp. bez klzkých stoniek, a môže sa skladovať až päť dní v chladničke v plastovom vrecku po narezaní stoniek, opláchnutá a osušená papierovou utierkou.

Zdroj a foto: kniha Výživa pre zdravú myseľ, Wikipedia, Freepik.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author