Najzdravšie potraviny podľa krajín. Ktoré z nich jedávate?

LinkedIn

Existujú potraviny, na ktoré daná krajina nedá dopustiť – pomáhajú im byť zdravší, odolnejší voči chorobám a mať silnejšiu imunitu. Jednoducho vedci a odborníci zistili, že v danej krajine tá daná potravina výrazne prospieva k lepšiemu zdraviu. Ktoré potraviny sú to? A vedeli by sme ich využiť? Prípadne ich už dokonca používame, len o tom nevieme?
Pripravili sme pre vás najzdravšie potraviny podľa krajín, výber niekoľkých, ktoré by ste pokojne mohli pridať do svojho jedálnička. Poďte sa spolu s nami inšpirovať.

 

Najzdravšie potraviny podľa krajín

Existuje zoznam najzdravších krajín a potravín, ktoré sa v nich najviac konzumujú. Jednu dôležitú štúdiu priniesol aj prestížny časopis The Lancet, ktorý zbieral údaje v rokoch 1990 až 2015. Medzi najzdravšie krajiny patrí napríklad Singapur, Švédsko, Island, či Andorra.
My máme pre vás 7 krajín a najzdravších potravín, ktoré viete zaradiť do svojho jedálnička hneď od zajtra.

ikona zdvihnutý palec1. Taliansko a olivy, olivový olej

Klasika, o ktorej ste už možno počuli a ktorá naozaj platí. Olivy sú zárukou dlhovekosti, majú veľké množstvo vitamínov A a E, nenasýtených mastných kyselín, ktoré fungujú ako známy koenzým Q10.
Antioxidanty, prírodná vláknina, železo, vápnik, draslík a horčík – to všetko si bude vaše telo pochvaľovať. Olivy navyše znižujú cholesterol, chránia pred srdcovocievnymi chorobami a niektorými druhmi rakoviny.

Aj naši lekári vám odporučia dávať si každý deň olivový olej – či už do šalátu, k jedlu, ale pokojne aj zdravotnú dávku ráno. Stačí jedna až dve lyžice oleja. Prospeje to aj vašim črevám 🙂

 

ikona zdvihnutý palec2. Austrália a makadamové orechy

U nás konzumujeme najmä klasické vlašské orechy, arašidy (žiaľ oveľa viac tie solené), pistácie, kešu, možno píniové oriešky, ale málo makadamových orechov. Možno aj pre ich cenu, sú drahšie, pritom sú austrálskym pokladom.
Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny A, E a B, horčík, vápnik a železo. Sú preto dobré ako prevencia proti rakovine, znižuje hladinu cholesterolu, chráni cievy a srdce, zlepšuje celkovú imunitu a koncentráciu i pamäť.
Denne si doprajte aspoň 10 orieškov, makadamový olej navyše spomaľuje starnutie pokožky.

makadamové orechy

 

ikona zdvihnutý palec3. Kanada a čučoriedky

Čučoriedky obsahujú antioxidanty, potláčajú infekcie, zápaly a to najmä v močovom ústrojenstve. Chránia zrak, podporujú mozog v jeho činnosti a liečia zápchu.
Čučoriedky majú tiež protirakovinové účinky, znižujú tzv. zlý cholesterol a dezinfikujú ústa. Podľa odborníkov tiež spevňujú cievne steny, pomáhajú pri osteoporóze, upokojujú nervy a čistia krv.
Doprajte si denne aspoň pol hrste čučoriedok, najmä v sezóne a rozhodne vám to prospeje.

 

ikona zdvihnutý palec4. India a kurkuma

Vedeli ste, že v Indii má každý svoje osobné korenie? Jedno však vyniká nad ostatnými – kurkuma lieči kĺby aj rakovinu, podporuje trávenie, posilňuje kĺby a tiež chrupavku a kosti.
Obsahuje veľa antioxidantov, ktoré posilnia imunitu, chránia nervy, srdcovocievny systém a podporuje funkciu dýchacieho systému.
Kurkuma priaznivo vplýva aj na kvalitu a vzhľad kože, takže pokojne toto korenie pridávajte do jedla. Niektorí si dávajú lyžičku denne, s jedlom, ide o zdravotnú dávku. Prípadne sa dá užívať aj v kapsuliach.

kurkuma proti rakovine a zápalomPrečítajte si tiež
Kurkuma proti zápalom, pre fajčiarov aj proti rakovine.

 

ikona zdvihnutý palec5. Peru a quinoa

Zlato Inkov, tak sa quinoe hovorí. Je veľmi výživná, obsahuje množstvo cenných proteínov (ako jedna z mála rastlinných potravín obsahuje kompletný proteín) a žiadny lepok. Kompletný proteín obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín – to sú aminokyseliny, ktoré naše telá nemôžu produkovať, a preto ich treba prijímať v potrave.
Nájdeme v nej vysoký obsah vitamínu B, tiež horčík, fosfor, draslík, železo a vápnik. Cenné sú aj aminokyseliny, ktoré pomáha pri tvorbe hormónu šťastia serotonínu.
Quinoa funguje v tele ako zásaditá superpotravina. Tiež chráni pred vznikom málokrvnosti, podporuje trávenie a dámy, quinoa udržiava zdravé vlasy.
Prečítajte si, ako pripraviť quinou + recept z quinoy.

 

ikona zdvihnutý palec6. Island a lososy, či slede

Islanďania patria medzi najzdravšie národy a to aj vďaka konzumácii mastných druhov rýb, ako je losos alebo sleď. Tie sa mimochodom spracúvajú ako islandská špecialita Harðfiskur, sušené ryby.
Losos, sleď, ale aj makrela sú doslova nabité omega-3 mastnými kyselinami, ktoré prospievajú srdcu. Majú veľa dôležitých živín a kvalitných bielkovín. Aj viaceré štúdie dokázali, že ľudia konzumujúci tieto ryby bývajú oveľa zdravší, majú nižšie riziko ochorenia srdca, depresií, demencie a ďalších civilizačných ochorení.

losos zdravá potravina

 

ikona zdvihnutý palec7. Singapur a zázvor

Singapurská kuchyňa sa nezaobíde bez spomínanej kurkumy a tiež zázvoru. Obe majú protizápalový účinok a stimulujú krvný obeh.
Zázvor posilňuje imunitu, bráni vzniku vredov žalúdka, znižuje bolesti spôsobené artritídou, pomáha zmierňovať astmu a bráni vzniku rakoviny. Zázvor spomaľuje nástup neurodegeneratívnych ochorení, ako je demencia, Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba, znížením oxidačného stresu a zápalu.
Ideálne je používať čerstvý zázvor, keďže jeho sušená a mletá forma má len zanedbateľné množstvo cenných živín.

recept na zázvorový sirupPrečítajte si tiež
Ako si vyrobiť domáci zázvorový sirup.

Foto: Unsplash.com, Pixabay.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.