Úžasný čokoládový cuketový koláč, ktorý vás prekvapí

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Keď začne v lete dozrievať cuketa, niektorí nevedia, čo s ňou. Rastlina rodí jednu za druhou a vy už ju nechcete grilovať, robiť z nej placky alebo cuketovú polievku, ktorá je mimochodom výborná.
Pritom cuketa v kuchyni vie robiť zázraky a prekvapí nejednu gazdinku. Existuje toľko skvelých receptov – napríklad vyskúšajte čierny cuketový koláč s ovocím alebo cuketové hranolky, placky a cuketové brownie.
My sme však objavili a už veľakrát piekli vynikajúci čokoládový cuketový koláč, ktorý je naozaj jednoduchý na prípravu a z čokoládovej chuti budete nadšení. Nie je to nič zložité.

 

Recept na čokoládový cuketový koláč

Mimochodom, cuketa je veľmi zdravá zelenina. Taký malý zelený zázrak, ktorý môžete (a mali by ste) jesť aj so šupkou, v ktorej sa nachádza množstvo dôležitých a liečivých látok. napríklad stopové prvky, vitamín E, A a karotén, horčík aj železo, draslík, či zinok. Je to nízkokalorická zelenina tvorená z 90% vodou. Takže je perfektná pre naše obličky, podporuje trávenie, zlepšuje pohyblivosť čriev a pomáha zvyšovať imunitu.
Takže pestujte cuketu alebo si ju kúpte na trhu – rozhodne osvieži váš jedálniček a pomôže vášmu organizmu. Poďme teda vyskúšať ten náš čokoládový cuketový koláč, ktorý si zamilujete 🙂

Suroviny:

  • 350 g cukety
  • 180 g práškový cukor
  • 2 vajcia
  • 3 dcl oleja
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička škorice, prípadne hrozienka, oriešky ap.

cuketa zdravá a sviežaPrečítajte si tiež
Cuketa. Jedna z najzdravších zelenín.

POSTUP

recept postupOšúpte cuketu a vyberte semienka, ak ide o staršiu cuketu. Ak je to čerstvá, mladá cuketa, dôkladne umyte šupu a použite aj tú. Nastrúhajte ju celú najemno, alebo aj na strednej veľkosti.

recept postupZmiešajte suché časti, čiže múku, vanilkový cukor, prášok do pečiva, cukor a kakao. Pridajte nastrúhanú cuketu, olej a vajíčka. Dobre premiešajte a do tejto zmesi môžete pridať hrozienka (napučané vo vode), prípadne nasekané oriešky.

 

recept postupVšetko dobre premiešajte a pečte na 180 stupňov asi pol hodinu až 40 minút.
Po vychladnutí koláč potrite džemom (my sme dali osviežujúci marhuľový džem) a polejte čokoládou.
Tú si pripravte z masla, kakaa, kúskov čokolády, práškového cukru, do toho kvapka mlieka a nad parou nechajte roztopiť.
Dobrú chuť.

cuketový čokoládový koláč


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.