Každá oslava si zaslúži svoj dezert. Lahodnú a neopakovateľnú tortu, na ktorú pozvaní tak skoro nezabudnú. Či už sú to narodeniny, rodinná oslava, krstiny, alebo výročie svadby, ako to bolo u našej čitateľky Henriety Gregorovej. S milovaným manželom mali 1.výročie svadby (mimochodom, prvé výročie sa nazýva bavlnená svadba 🙂 ) a tak sa rozhodla upiecť niečo špeciálne. Čo tak špaldová torta s plnkou mascarpone + tvarohovo-vanilkovou náplňou s jahodami a mandarínkami?
„Keďže má pečenie baví, tak som mala aspoň ďalšiu príležitosť trošku viac sa ´pomotať´ v kuchyni 🙂 Rada takéto chvíle využívam a zdokonaľujem sa v pečení, či varení,“ usmieva sa sympatická Heňa.
Nižšie nájdete jej recept – najskôr na špaldový korpus, potom na tvarohovo-vanilkovú plnku a mascarpone plnku. Vyskúšajte a nebudete ľutovať – oslávenec aj pozvaní si budú prsty oblizovať.
Špaldová múka je oveľa prospešnejšia ako klasická pšeničná, obsahuje veľa živín. Najmä vitamíny skupiny B, minerály ako mangán, vápnik, draslík a zinok i fosfor. Má vysoký obsah vlákniny, najviac bielkovín spomedzi obilnín, prírodné estrogény a betakarotén.
Pri pečení testujte. Napríklad špaldový chlebík je nižší, hustejší, pšeničné koláče zasa nakysnú viac – treba na to myslieť. Ideálne je spočiatku tieto múky miešať.
Špaldová torta s mascarpone a ovocím
Henrieta použila v tejto torte dva špaldové korpusy (na priemer 26cm).
SUROVINY
- 4 vajcia
- 75g práškový cukor
- 75g kryštálový cukor
- 1 vanilínový cukor
- 100 ml teplá voda
- 100 ml olej
- 1/2 balenia prášok do pečiva
- 190g celozrnná hladká špaldová múka
- 2 PL kakao
- štipka soli
POSTUP:
Vajcia si rozdelíme. Bielka so štipkou soli vyšľaháme, pridáme kryštálový cukor a opäť poriadne vyšľaháme do tuhého snehu.
Žĺtka s vanilínovým a práškovým cukrom vyšľaháme do peny, pridám teplú vodu a olej. Znova prešľaháme a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom. Dobre premiešame a nakoniec ručne a zľahka pridáme tuhý sneh z bielkov.
Cesto vylejeme do formy, kde spodok je vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený tukom a múkou vysypaný.
Pečieme cca 45 minút na 160°C. Záleží od rúry, treba ku koncu sledovať.
Korpus prekrojíme a naplníme plnkami, na ktoré dáme ovocie podľa chuti. „Ja som použila jahody a mandarínky. Ak chceme korpus šťavnatý, môžeme ho natrieť lekvárom, či šťavou napríklad z kompótu. Mala som len mrazené domáce jahody, ktoré som dala do hrnca, pridala podľa chuti cukor a chvíľu som to povarila. Jahody sa rozmrazili a vznikla aj jahodová šťava, ktorou som natrela korpusy,“ vysvetľuje Henrieta.
Tvarohovo-vanilková plnka
- 4 dcl mlieko
- 2 Zlaté klasy
- 2 žĺtka
- 100g maslo
- 150g cukor
- 1 vanilínový cukor
- 500g jemný tvaroh
POSTUP: Časť mlieka dáme variť s cukrom, v zvyšnom mlieku rozšľaháme žĺtky a Zlatý klas. Vlejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Do vlažného krému zašľaháme trochu zmäknuté maslo. Potom pridáme tvaroh, vanilkový cukor a opäť prešľaháme. Túto plnku môžete použiť s mandarínkami.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Mascarpone plnka
- 200g biela čokoláda
- 200g kryštálový cukor
- 2 smotany na šľahanie
- 1 vanilkový Créme Olé puding bez varenia
- 500g mascarpone
POSTUP:
Do smotany s cukrom nalámeme čokoládu a za stáleho miešania varíme dokiaľ sa neroztopí. Ale pozor, nemalo by to vrieť. Vychladnuté dáme na noc do chladničky.
K vychladnutej zmesi pridáme mascarpone a Olé puding a šľaháme do požadovanej konzistencie. Táto plnka sa hodí s malinami, jahodami, či iným ovocím.
Ak chceme čokoládový krém, tak namiesto bielej čokolády použijeme mliečnu, či horkú a Olé vanilkový puding nahradíme čokoládovým.
Dobrú chuť!