Staré pečivo. 14 tipov, ako ho využiť a čo z neho pripraviť | Recepty

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Veríme, že aj vy patríte k tým, čo neradi plytvajú potravinami a jedlom. Je vám ľúto vyhodiť prebytky, ktoré sa nestihli zjesť alebo myslíte ekologicky. Tak či onak, ani zvyšné staré pečivo ako rožky, chlieb, žemle nemusíte vyhadzovať. Máme pre vás 14 tipov, ako takéto pečivo zužitkovať. Čo sa s ním dá urobiť, pripraviť, ale tiež vysvetlíme, prečo nie je vhodné pre sliepky.
A pridáme recepty na chlebové hranolky, cesto na pizzu, či chutnú náhradu za čipsy.

14 tipov, ako využiť staré pečivo

Stane sa to takmer každému – nestihnete zjesť všetko pečivo, alebo nakúpite príliš veľa. Čo s ním? Čerstvé je najlepšie, oschnuté už tak nechutí…no nevešajte hlavu. Pripravte si z neho niečo nové a chutné.

ikona chlieb1. Francúzsky toast

Môžete si ho urobiť v sladkej alebo slanej verzii. Výborné raňajky, nič zložité, ani to nevyžaduje veľa času. V miske rozšľahajte vajíčko s trochou mlieka, pridajte škoricu a vanilkový cukor. Starší chlieb namočte do tejto zmesi a opekajte na panvici – na oleji alebo masle. Položte na tanier, ozdobte ovocím podľa svojej chuti a polejte troškou medu alebo javorového sirupu.
V slanej verzii ho pripravte naplnený syrom a šunkou.

ikona chlieb2. Polievka ribolitta

Ribolitta je tradičná talianska polievka z Toskánska, v ktorej sa vždy zužitkovali prebytky z kuchyne. Nájdete v nej fazuľu, cannellini, rôzne druhy zeleniny, bylinky, čierna kapusta, zemiaky…a tiež staré pečivo. Polievka sa zvykne variť v kameninovej nádobe a necháva sa odležať do druhého dňa. Potom sa len ohreje, kvapne sa olivový olej a slúži ako pôstne jedlo.

ikona chlieb3. Na strúhanku

To je asi klasika a pozná to každý. Rožky alebo bagety nechajte vyschnúť a potom ich jednoducho rozomeľte na strúhanku. Tú následne použijete na obaľovanie rezňov alebo na zahustenie jedál.

staré pečivo a strúhanka

ikona chlieb4. Žemľovka

Ďalšia klasika, na ktorú sa bez problémov hodí staré pečivo – či už staršie rožky alebo žemle. Môžete vyskúšať tradičný recept s tvarohom a jablkami, alebo túto našu Marhuľovo-tvarohovú žemľovku. Prípadne vyberte ovocie podľa seba – slivky, broskyne, môžete prisypať orechy a na vrch sneh ušľahaný z bielkov. Nič zložité a sladká bodka za obedom je hotová.

ikona chlieb5. Knedličky ako od babičky

Zo staršieho pečiva (rožkov, žemieľ) môžete pripraviť žemľovú knedľu, ktorá sa výborne hodí k hovädziemu alebo bravčovému mäsu, ale aj k pečenej kačke a husi. Stačí vám pár surovín – okrem žemlí ešte múka, krupica, vajce, soľ, prášok do pečiva…recept na 6 rôznych druhov knedlí nájdete tu.

ikona chlieb6. Panzanella

Panzanella je toskánsky a umbrijský šalát z namáčaného starého chleba, cibule a paradajok. Mimoriadne obľúbený v lete. Pridáva sa aj bazalka, zálievka je z olivového oleja a vínneho octu.
Môžete si ju pripraviť aj z grilovanej alebo pečenej zeleniny. Do tohto šalátu sa hodia cukety, baklažán, paprika, tiež olivy, mozzarella alebo syr s modrou plesňou.

ikona chlieb7. Chlieb vo vajíčku

Tradičný pokrm aj na Slovensku – veď komu mamina v detstve nepripravovala chlebík vo vajíčku? 🙂 Vráťte sa do detských čias a vezmite starý chleba (ale pokojne aj rožok), obaľte ho v rozšľahanom vajíčku a opražte na panvici. Môžete doplniť čímkoľvek podľa vlastnej chuti – natrieť syr karičku a pokvapkať kečupom; alebo pridajte kyslú uhorku, nakrájanú cibuľu, potriete horčicou…fantázii sa medze nekladú.

ikona chlieb8. Chlebové krutóny

Niekoľko dní starý chlieb je výborný na topeničky. Nakrájate ho na tenšie plátky a na pár kvapkách oleja opražíte do zlatista. Potriete cesnakom a výborne sa hodí aj k tataráku. Na topeničku sa hodí aj plátok šunky, plátok syra a k tomu volské oko.
Z chleba môžete tiež urobiť krutóny do polievok ako je brokolicová, hrachová alebo cesnaková.

ako využiť staré pečivo?

ikona chlieb9. Staré pečivo pre sliepky

Ak je suché a nie plesnivé, môžete ho dať z času na čas ako doplnok stravy sliepkam. Nie však pričasto, prípadne takmer denne, pretože vám nebudú prospievať a klesne ich produkcia vajíčok. Áno, je to lacnejšie ako kŕmna zmes a dajú sa tak využiť zvyšky z kuchyne. A sliepky to zasýti…no určite budú ochudobnené o bielkoviny, vitamíny a minerály.

Určite im nikdy nedávajte pečivo s plesňou, nech je akákoľvek malá. Tiež sa vyhnite pečivu s posýpkou soli, sliepkam to škodí. A nedávajte im priveľké kúsky, rozdrobte ich naozaj nadrobno, aby sa im pohodlne zmestili do zobáčikov. Môže sa im totiž upchať hrvoľ, čo by nebolo dobré.

10. Ako oživiť staré pečivo?
Niekedy sa dá starý rožok alebo žemľa oživiť, aby boli opäť chutné. Namočte papierový obrúsok do vody a potom poriadne vyžmýkajte. Do obrúska zabaľte suchý rožok a vložte do mikrovlnky. Zapnite na 10 sekúnd pri maximálnom výkone. Vyberte a obrúsok odstráňte.
Môžete skúsiť aj rúru, ktorú vyhrejete na 150 stupňov. Pečivo zabaľte do alobalu, aby bolo celé zakryté. Vložte do rúry a podľa veľkosti daného pečiva nechajte od 5 do 15 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť, potom odbaľte alobal a môžete konzumovať.

staré pečivo

ikona chlieb11. Cesnakové „chlebové hranolky“

Ak vám zostali staré rožky, rozkrojte ich na polovice po dĺžke, potom ešte na polovice, aby vám vznikli akoby dlhšie hranolky. V olivovom oleji si rozmiešajte trošku vegety a 3 roztlačené cesnaky. Potrite ich touto zmesou a dajte do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Napríklad na plech pokrytý papierom na pečenie a zapečte cca 10 minút. Sledujte, aby boli dozlatista, nie príliš dlho, aby cesnak nezhorkol.
Vyberte, nechajte trošku vychladnúť a máte skvelú chuťovke k telke alebo na grilovačku k pivu.

ikona chlieb12. Nádievka

Nádievku robíme asi najmä počas veľkej noci, prípadne na Vianoce, ale môžete si ju pripraviť kedykoľvek počas roka. využijete tak suchšie a staré rožky, či žemle.
Nakrájajte ich na kocky, jedno pečivo namočte do vody a potom pridajte k zmesi. Nakrájajte údené mäso alebo šunku, salámu, pokojne nejaké zvyšky hovädzieho či kuracieho mäsa. Výborné sú huby, pridajte cesnak a cibuľku, pažítku či petržlenovú vňať. Dajte upiecť, prípadne pokojne opražte na panvici. Získate skvelú nádievku, ktorá sa dá jesť s uhorkami, čalamádou alebo ako príloha k polievke.

ikona chlieb13. Cesto na pizzu

Ďalší parádny tip – stačí vám 5 starých rožkov, ktoré namočíte do 200 ml mlieka a necháte rozpustiť. Premiešajte a pridajte vajíčko, soľ a korenie. Ak je zmes príliš riedka, prisypte trošku strúhanky. Takéto „rožkové“ cesto stačí potrieť cesnakom, kečupom, naukladať suroviny podľa chuti (šunka, syr, kukurica, ap.) a dať piecť do rúry pri teplote 180 stupňov Celzia.

krájaný chlieb ako vznikol?Prečítajte si tiež
Krájaný chlieb. Viete kto a ako ho vlastne vynašiel?

ikona chlieb14. Namiesto čipsov

A ešte raz rožky – nakrájajte ich na tenké kolieska. Pripravte si olivový olej zmiešaný s rozpučeným cesnakom a bazalkou. Potrite kolieska z každej strany, posypte ich syrom, napríklad parmezánom a dajte zapiecť do rúry. Môžete jesť aj teplé, ale tiež ako chrumkavú pochutinu večer k telke.

Na záver
Tieto tipy sú skvelé pri jemnej starom pečive. Čiže deň, dva, pár dní. Určite nekonzumujte pečivo, ktoré vám tam stálo týždeň a ešte pri nevhodnom uskladnení. V takom sa totiž môžu rozmnožovať baktérie a kvasinky, čo určite škodí organizmu.

Foto: Unsplash.com, Pixabay.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.