Čokoládové pralinky s maslom z pekanových orechov (maškrta na víkend)

Horkú čokoládu s radosťou vyhlasujeme za zdravú potravinu, lebo je plná antioxidantov. No čokoláda kúpená v obchode je presýtená rafinovaným cukrom a hydrogenovanými olejmi, ktoré ničia jej pozitívne účinky. O tom už mnohí vieme, napriek tomu nemáme po ruke lepšiu náhradu, však?
Nemajte však obavy! Je tu záchrana v podobe tohto geniálneho receptu: čokoládové pralinky s maslom z pekanových orechov. Bez rafinovaného cukru!

„Najskôr treba pripraviť sladké pekanové maslo so škoricovou príchuťou,“ radia Shalane Flanaganová a Elyse Kopecky. Jedna je olympijská maratónkyňa patriaca k svetovej špičke a druhá šéfkuchárka v oblasti zdravej výživy. Za priehrštie podobných receptov  ponúkajú vo svojej spoločnej fit knihe Bež rýchlo, jedz pomaly. A ešte dodávajú: „Radšej pripravte dvojitú dávku, lebo je náročné ubrániť sa, aby ste ho nevyjedali priamo z misy 🙂 
Z tejto zmesi potom vytvarujete guľky a napokon každú namočíte do jednoduchej čokoládovej polevy.
Ale pekne po poriadku.

 

Čokoládové pralinky s maslom z pekanových orechov

Predpokladáme, že najčastejšie jete vlašské orechy, možno občas mandle, kešu, pistácie…ale pekanové orechy skôr zriedkavo, však? Pritom pekanové orechy sú zdravou pochúťkou, ktorá bojuje proti škodlivým baktériám a vírusom v našom organizme, posilňujú pamäť, znižujú cholesterol a sú vhodné ako prevencia rakoviny.
Isté štúdie ukázali , že pekanové orechy dokážu potláčať aj  Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, tiež choroby srdca.
Tak vyskúšajte tieto lahodné čokoládové pralinky s maslom z pekanových orechov. Zamilujete si ich.

SUROVINY

Pekanové cesto:

  • 2 šálky pekanových orechov
  • 10 odkôstkovaných datlí deglet
  • ½ čl mletej škorice

Poleva:

  • 2 pl panenského kokosového oleja
  • 3 pl javorového sirupu
  • 3 pl nesladeného kakaového prášku
  • 1 čl hrubozrnnej morskej soli

 

recepty lepsiden.skPozrite si aj ďalšie RECEPTY.

POSTUP:

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Príprava pekanového masla: Pekanové orechy rozložíme na papier na pečenie a pečieme 8 minút na strednej mriežke. Po 4 minútach ich trochu premiešame. Napokon ich necháme úplne vychladnúť.
  3. V kuchynskom robote či vo vysokorýchlostnom mixéri rozmixujeme pekanové orechy, datle a škoricu. Mixujeme na najvyššom stupni, kým nevznikne hladká zmes. Ak treba, zmes zoškrabeme z bokov misky a pod čepeľou. (Nemixujeme pridlho, zmes nesmie byť príliš hustá.) Hotovú preklopíme do malej misky.
  4. Rukami vytvarujeme z pekanového masla malé guľky. (Ak je maslo teplé alebo tekutejšie, pred úpravou ho trochu zamrazíme.) Hotové guľky rozložíme na papier na pečenie.
  5. Príprava polevy: Olej vložíme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a postupne ho zohrievame. Každých 10 sekúnd ho premiešame, kým sa celkom nerozpustí. (Môžeme ho roztopiť aj na panvici na nízkom ohreve.) Potom vmiešame javorový sirup a kakaový prášok. Zmes musí byť hladká.
  6. Guľky po jednom namáčame do čokolády a vidličkou ich vyberáme a ukladáme naspäť na papier na pečenie. Každú pralinku poprášime štipkou soli – toto môžete pokojne vynechať, ale pekanové maslo, horká čokoláda a štipka soli dodáva pralinkám nezameniteľnú chuť.
  7. Plech vložíme na 10 – 15 minút do chladničky alebo dovtedy, kým nebudeme pralinky podávať. Pomocou plochej podberačky ich preložíme na servírovací tanier.
  8. Zvyšné pralinky môžeme skladovať vo vzduchotesnej nádobe vystlanej papierom na pečenie 1 týždeň v chladničke alebo 3 mesiace v mrazničke.

čokoládové pralinky

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 255 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: