Veľký prehľad potravín. Ktoré jesť koľkokrát týždenne?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nemôžete jesť, čokoľvek vám príde pod ruku…teda môžete, ale potom rátajte s následkami v podobe bolestí, prípadne ešte horšie: s vážnymi zdravotnými problémami. Teba si poriadne rozmyslieť, čo konzumovať v akom množstve a koľkokrát za týždeň. Existuje množstvo tipov a prehľad potravín, ako vyvážiť svoju stravu tak, aby v nej bolo čo najmenej pridaného priemyselne vyrábaného cukru.

Pripravili sme pre vás delenie potravín do troch kategórií, ktoré vám ukážu, čo môžete ako často konzumovať bez toho, aby ste ublížili svojmu telu.
Je to taký semafor v jedálnom lístku. Tak ho aspoň nazývajú dvaja českí odborníci Josef Jonáš a Jiří Kuchař, ktorí majú na svojom konte už viacero úspešných kníh – nielen v Česku, ale aj na Slovensku. Rúcajú mýty v stravovaní, vysvetľujú a ukazujú, ako sa lepšie a zdravšie stravovať.

Tento prehľad potravín je podobný systému s názvom The Traffic Light Diet, slovensky semaforová diéta. Jej autorom bol Leonard H. Epstein, profesor pediatrie, sociálnej a preventívnej medicíny v oblasti zdravia a správania sa spoločnosti a výživy na univerzite v Buffale. Je považovaný za popredného amerického odborníka v oblasti tzv. behaviorálnej medicíny a psychológie zdravia. Predložený semafor v jedálnom lístku upravili na naše podmienky spomínaní odborníci J.Jonáš a J.Kuchař. Nájdete ho aj v knihe Zdravie v ohrození.

 

Veľký prehľad potravín

Potraviny uvedené v skupine ZELENÉ sú charakterizované ako priemyselne nespracované alebo spracované maximálne šetrným spôsobom. Možno ich jesť bez obmedzenia každý deň, samozrejme v primeranom množstve.
Potraviny označené ako ŽLTÉ už prešli určitým stupňom spracovania a je možné ich jesť nanajvýš trikrát až päťkrát týždenne.
Nakoniec je uvedená skupina ČERVENÉ, kde nájdeme priemyselne spracované potraviny, ktoré by mali byť rezervované temer výhradne na zvláštne príležitosti a konzumované nanajvýš raz týždenne, najlepšie v ešte menšej frekvencii.

veľký prehľad potravín

ZELENÉ potraviny

Môžete ich jesť bez obmedzenia.

Cerálie s vlákninou

Bulgur, celozrnný pšeničný chlieb, celozrnný žitný chlieb, hrubý jačmenný chlieb, ovsené vločky, pšeničná trhanka, žitný šrotový chlieb nazývaný tiež nemecky Pumpernickel

Dochucovadlá a korenie

Dresingy doma vyrábané, horčica (predovšetkým francúzska), humus (cícerová nátierka), korenie (všetky druhy), liečivé byliny (všetky vhodné druhy), šalátové zálievky doma vyrábané, tabasco a ďalšie pikantné omáčky bez cukru

Mäso

Hovädzie z voľného chovu, jahňacie, kuracie (najlepšie tiež z voľného chovu), morčacie, ryby

Mliečne výrobky

Kozie mlieko, kozí syr, kyslá smotana (najlepšie biokvality), ovčí syr, smotanový syr, žinčica

Nápoje (nesladené)

Bylinkové čaje, čierny čaj, káva, mlieko (ryžové, sójové), voda (balená, minerálna s nízkym obsahom sodíka, pramenitá, stolová), zelený čaj

Obilniny

Amarant (láskavec), cirok, jačmeň, kukurica vrátane nesladených a nesolených pukancov, milota, ovos, pohánka, pšenica, pšeno, ryža (divoká, hnedá, nelúpaná), žito

Oleje

Kanolový, olivový a tekvicový

Ovocie čerstvé

Ananás, banány, broskyne, čerešne, čučoriedky, guave, hrozno, hrušky, jablká, jahody, karambola, kivi, maliny, mandarínky, mango, marhule, melóny, papája, slivky

Semená a orechy

Ľanové semeno, makadamy, mandle, maslá (doma pripravené z mandlí, kešu, makadamov, lieskových orieškov a slnečnicových semien s olejom a soľou), pekanové orechy, slnečnicové semená, tekvicové semená, vlašské orechy

Strukoviny

Cícer, čierna fazuľa, červená fazuľa, fava, fazuľa adzuki, fazuľa anasazi, mesačná fazuľa, šošovica a tzv. šošovico-hrach, vigna čínska

Vajcia

Varené alebo rozšľahané

Vegetariánske jedlá

Tempeh, tofu obsahujúci vápnik

Zelenina

(najlepšie čerstvá alebo minimálne tepelne upravená) Baklažán, bataty, brokolica, cibuľa, čínska kapusta, fazuľové struky, hrášok, huby, karfiol, kel, mrkva, mungo výhonky, papriky, patizón, reďkovky, šaláty (hlávkový, ľadový, rímsky), špargľa, špenát, tekvica, uhorka

veľký prehľad potravín zelenina ovocie

 

ŽLTÉ potraviny

Môžete ich jesť trikrát až päťkrát týždenne.

Celozrnné výrobky

Cestoviny vrátane obohatených proteínmi, tortilly

Cereálie stredne vláknité

Celozrnné cereálne krúžky, cereálne lupienky

Dochucovadlá

Dresingy s olivovým olejom, sójová omáčka, worcesterská omáčka

Obilniny

Chlieb s ovsenými otrubami, pita, pohánkový chlieb

Mäso

Chorizo, mäso z obchodov (kuracie, hovädzie), párky (kuracie, bez pridaných dochucovadiel), šunka (kuracia, morčacia)

Mliečne výrobky

Biely jogurt s doma pridaným čerstvým ovocím, cottage, ochutený jogurt gréckeho typu bez cukru

Nápoje

Nesladená jablčná šťava, ryžové mlieko, sójové mlieko

Oleje

Bodliakový, kukuričný a sójový

Ovocie

Banánové chipsy, datle, hrozienka, ovocie sušené prírodné (brusnice, figy, marhule)

Tuky

Nízkotučné krémové syry a majonéza

Zelenina

Kukurica, paradajky

viete čo jetePrečítajte si tiež
Viete, čo jete? Jedlo, ktoré spôsobuje ochorenia.

 

ČERVENÉ potraviny

Zaraďte ich do svojho jedálnička raz týždenne, radšej však v ešte menšej frekvencii.

Biela múka

Biely chlieb, chipsy, keksy, krupicová kaša, pizza, pšeničná krupica, rožky, vafle

Bielkoviny

Arašidové maslo a ďalšie orieškové nátierky s viac než dvoma základnými zložkami

Dochucovadlá

Agávový sirup, javorový sirup, kečup, med, priemyselne vyrábané šalátové zálievky (s bodliakovým, kukuričným alebo sójovým olejom)

Nápoje

Energetické nápoje, iónové nápoje, sladený ľadový čaj, sódovka, vitamínové nápoje

Obilniny

Kukuričný chlieb, kuskus, ryža (typ Basmati, biela, dlhozrnná, jazmínová), ryžové koláčiky, ryžový chlieb, zemiakový chlieb

Oleje

Kokosový a palmový

Ovocie

Ovocný kokteil, ovocné šťavy (vrátane čerstvo vylisovaných či priemyselne vyrábaných)

Tuky

Margarín, rastlinné tuky na pečenie

Zelenina

Cibuľové krúžky, hlboko zmrazená zelenina, hranolky, krokety, paradajková šťava, repná šťava, zeleninová šťava, zemiaky pečené

veľký prehľad potravín

Uvedenie delenie samozrejme nie je úplné. Sú tam spomenuté najčastejšie potraviny. Oveľa viac sa o danej problematike dočítate v skvelej knihe Zdravie v ohrození.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.