Rozhodli ste sa piecť, idete si nachystať všetky suroviny a zrazu zistíte, že vám čosi chýba? Nechce sa vám ísť do obchodu, alebo je už zatvorený? Ak vám pri pečení chýbajú niektoré suroviny, nezúfajte – existuje množstvo alternatív, ktoré môžu dobre poslúžiť. Tu je 10 tipov na náhrady bežných surovín, nebojte sa vyskúšať ich a experimentovať.
1. Čím nahradiť vajíčka?
Vajíčka v receptoch plnia funkciu spojiva, zvlhčovača alebo kypriaceho činidla. Náhrady závisia od toho, čo máte doma:
Napríklad 1 vajce =
- 1 PL (15 g) mletých ľanových alebo chia semienok + 3 PL vody (nechajte napučať)
- ½ lyžice zemiakového alebo kukuričného škrobu zmiešaného s 50 ml vody
- 1/4 šálky (60 ml) jablkového pyré (dodá vlhkosť)
- 1/4 šálky (60 ml) roztlačeného banánu (môže pridať sladkosť)
- do 100 ml horúcej vody pridajte pol vrecúška sušeného droždia, zamiešajte a dajte do cesta
- 2 PL (30 g) jogurtu alebo kyslej smotany
- 2 PL (30 ml) vody + 1 ČL prášku do pečiva (pre kypriaci účinok)
2. Ak vám chýba prášok do pečiva
Prášok do pečiva funguje ako kypriace činidlo. Ak ho nemáte, môžete skúsiť skombinovať (získate 1 lyžičku kypriaceho prášku):
- 1/4 ČL sódy bikarbóny + 1/2 ČL octu alebo citrónovej šťavy.
- 1/4 ČL sódy bikarbóny + 1/4 šálky jogurtu alebo kyslého mlieka.
Prečítajte si tiež
Pečenie bez váhy. Prepočty množstva na hrnčeky a lyžice.
3. Ak nemáte ani sódu bikarbónu
Ak vám chýba sóda bikarbóna, môžete ju nahradiť, ale potrebujete niečo kyslé. Za jednu lyžičku sódy bikarbóny použite 3 lyžičky prášku do pečiva (ale vynechajte iné kypriace činidlá). Prípadne 1 lyžičku prášku do pečiva + 1 lyžičku octu alebo citrónovej šťavy.
Na okyslenie pridajte kefír, jogurt, podmáslie.
4. Potrebujete bielkový sneh?
Bielkový sneh dodáva koláčom objem a ľahkosť. Ak nemáte vajcia alebo chcete vegánsku alternatívu, náhradou za 1 bielok môže byť:
- 3 PL (45 ml) aquafaby (nálev z konzervovaného cíceru), z ktorej vyšľaháte penu.
- 1/2 lyžičky smotany na šľahanie s cukrom (pre nevegánske alternatívy)
5. Keď vám chýba mlieko
1 šálku mlieka, čiže asi 240 ml nahradíte nasledovne:
- 1 šálka vody + 1 lyžica masla (pre krémovosť)
- 1 šálka rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ovsené)
- 1 šálka kokosového mlieka (vhodné do dezertov)
6. Ako nahradiť maslo?
Maslo dodáva vláčnosť a chuť, no existuje veľa náhrad, Namiesto 240 gramov masla skúste použiť:
- 1 šálku kokosového oleja alebo margarínu
- 3/4 šálky rastlinného oleja (slnečnicový, repkový)
- 1 šálku jablkového pyré (zníži obsah tuku, je to vhodné do sladkých receptov)
7. Ak ste minuli cukor…
Ak vám chýba cukor, použite alternatívy, no myslite na to, nakoľko sladia a ké sú intenzívne. 200 gramov cukru nahradíte nasledovne:
- 3/4 šálky medu alebo agávového sirupu (znížte však tekutiny v recepte)
- 3/4 šálky trstinového cukru, kokosového cukru
- 1/2 šálky javorového sirupu
- na práškový cukor jednoducho rozomeliete kryštálový cukor.
8. Pri nedostatku múky
1 šálka hladkej múky sa dá nahradiť takto:
- 1 šálka špaldovej alebo celozrnnej múky (koláč bude hutnejší)
- 1 šálka ovsených vločiek, ktoré rozmixujete na jemno
- 1 šálka mandľovej múky (znížte množstvo tekutín)
9. Náhrada smotany na šľahanie
1 šálka šľahačkovej smotany sa dá nahradiť:
- 3/4 šálky mlieka + 1/4 šálky roztopeného masla
- 1 šálka kokosového krému (vhodné pre vegánov).
Prečítajte si tiež
Papier na pečenie. 10 tipov, ako ho využiť.
10. Ako nahradiť olej?
Olej dodáva vlhkosť a tuk, ale existuje niekoľko alternatív. Namiesto 240 ml oleja môžete použiť:
- 3/4 šálky roztopeného masla alebo margarínu
- 1 šálka jablkového pyré (znižuje obsah tuku, vhodné do sladkých receptov)
- 1 šálka jogurtu alebo kyslej smotany (zlepší vláčnosť)
11. Ocot
Ocot sa často používa v kombinácii so sódou bikarbónou na kyprenie. Ak vám chýba 1 polievková lyžica octu, použite:
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL vínneho octu alebo jablčného octu (s neutrálnou chuťou)
- 1 ČL bieleho vína (len do niektorých receptov)
12. Kakao
Kakao dodáva farbu a chuť, najmä v čokoládových receptoch. Ak vám chýba 30 gramov kakaa, môžete použiť 1/4 šálky karobu (je trochu sladší) alebo 2 polievkové lyžice rozpusteného horkého čokoládového prášku.
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, Freepik.com