Bataty, čiže sladké zemiaky už u nás bežne kúpite a chutia skvele nielen ako príloha, zemiakové lupienky, ale tiež v zákuskoch. Majú veľké množstvo výživných látok, len 6% cukru a chutia skvele. Tak vyskúšajte tento koláč zo sladkých zemiakov, do ktorého pridáte božské mascarpone, tvaroh, orechy…už sa vám zbiehajú slinky? 🙂
„Sladké zemiaky obsahujú napríklad silný protizápalový antioxidant kvercetín a vďaka vysokému obsahu vitamínu E dokážu konkurovať orechom a semenám,“ tvrdí odborník na výživu Igor Bukovský, tak prečo nespojiť chutné so zdravým?
Príprava tohto receptu vám zaberie asi 40 minút plus čas potrebný na varenie, pečenie a na vychladnutie. 1 kus má asi 568 kcal/2380 kJ. Nájdete ho aj v knihe Zelené koláčiky od Niny Engelsovej.
Koláč z čerstvého syra a sladkých zemiakov
SUROVINY
Na cesto
- 120 g špaldových sušienok
- 70 g vlašských orechov
- 70 g masla
- 70 g cukru
Na krém
- 400 g sladkých zemiakov
- soľ
- 220 g hnedého cukru
- 1 vanilkový struk
- 1 chemicky neošetrený pomaranč
- 500 g čerstvého smotanového syra
- 200 g mascarpone
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 2 PL kukuričného škrobu
- 4 vajcia
Na polevu
- 1 bal. číreho tortového želé
- 1 pohár brusníc
Pozrite si všetky RECEPTY.
POSTUP:
- Špaldové sušienky na cesto musíte rozdrviť valčekom. Nasekajte vlašské orechy. Rozpusťte maslo. Spolu s cukrom všetko dobre premieste. Túto zmes potom poriadne natlačte do formy vyloženej papierom na pečenie. Vytvarovaný korpus dajte asi na 30 minút chladiť do chladničky.
- Rúru predhrejte na 150 °C. Sladké zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky. Vložte do hrnca s vodou, ktorú dochutíte ½ čajovej lyžičky soli a 1 polievkovou lyžicou cukru. Varte domäkka asi 15 minút. Sceďte cez sito, sladké zemiaky rozmixujte a odvážte 300 g.
- Zmiešajte so zvyšným cukrom. Rozrežte vanilkový struk a vyberte dužinu. Pomaranč umyte pod horúcou vodou, utrite dosucha, nastrúhajte za 2 čajové lyžičky kôry a odšťavte 2 polievkové lyžice šťavy. Všetko pridajte do pyré zo sladkých zemiakov.
- Spolu zmiešajte čerstvý syr, mascarpone a nízkotučný tvaroh. Syrovú zmes a zmes zo sladkých zemiakov zmiešajte dokopy. Potom do nej preosejte kukuričný škrob a spolu s vajcami na nízkych otáčkach premiešajte. Zmes naneste na korpus zo sušienok.
- Pečte v strednej časti rúry asi 60 minút. Koláč nechajte celú noc v rúre so zatvorenými dvierkami, aby veľmi pomaly vychladol.
- Na polevu potrebujete 1 balenie tortového želé, ktoré zmiešajte s 50 ml vody. Pridajte brusnice a za stáleho miešania nakrátko priveďte do varu. Zmes nechajte trochu vychladnúť a potom ju nalejte na koláč. Dajte na najmenej dve hodiny chladiť.