Milujeme torty, ktoré sú farebné a osviežujúce. Už napohľad vyzerajú úžasne a vám doslova tečú slinky, pretože by ste si chceli hneď teraz dať aspoň kúsok. Keď spojíte šťavnatý citrus, v tomto prípade pomaranč, k tomu čerstvé čučoriedky, pridáte mandle…lahoda.
Ale pozor, táto pomarančovo-čučoriedková torta nie je len chutná, ale aj zdravá. Základom je múka z hnedej ryže, mandle, geniálny je pomarančový džem, ktorý si pripravíte priamo doma pri pečení a urobí z tohto dezertu neskutočnú hviezdu. Vymyslela to Ella, svetoznáma foodblogerka. V slovenčine jej vyšlo niekoľko kníh aj so super receptami, naposledy napríklad Lahodne s Ellou – kniha receptov.
Pomarančovo-čučoriedková torta
„Nádherne farebná a úžasná torta. Vďaka krásnej oranžovej pomarančovej plnke, ktorá spája korpus, a čerstvým čučoriedkam a nastrúhanej pomarančovej kôre, ktoré zdobia vrch polevy si príde na svoje každý,“ sľubuje Ella.
Tak poďme na to!
SUROVINY na 12 rezov:
Suché ingrediencie
- 375 g mletých mandlí
- 100 g múky z hnedej ryže (alebo polohrubej)
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- štipka vločiek morskej soli
Tekuté ingrediencie
- nálev zo 400 g konzervy cíceru (nie cícer)
- šťava z 1 pomaranča
- 250 ml javorového sirupu
- 3 čajové lyžičky jablčného octu
- 1 čajová lyžička práškovej vanilky (podľa chuti)
Na pomarančový džem
- 65 ml pomarančovej šťavy (šťava z 3 pomarančov)
- 75 ml javorového sirupu
- 1 polievková lyžica škrobu arrowroot
Na polevu
- 200 g kešu orieškov, namočených na noc (alebo aspoň na 4 hodiny) a scedených
- 5 polievkových lyžíc javorového sirupu
- 2 polievkové lyžice mandľového mlieka
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
Na ozdobu: nastrúhaná kôra z 1 pomaranča a za hrsť čučoriedok.
Pozrite si aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
Predhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Dve tortové formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie.
V mise dobre premiešame všetky suché ingrediencie, aby v nich nezostali žiadne hrčky. Potom k nim prilejeme tekuté ingrediencie a z tejto zmesi vymiešame cesto.
Cesto rovnomerne rozlejeme do pripravených foriem a pečieme 30 minút. Keď do stredu upečeného cesta zapichneme nôž, mal by z neho vyjsť suchý – v opačnom prípade vrátime cesto ešte na 5 minút do rúry. Hotové vyberieme a necháme vo formách chladnúť pri izbovej teplote asi 30 minút.
Kým sa pečie cesto, pripravíme pomarančový džem. Do malého hrnca na stredne silný oheň vložíme všetky ingrediencie a privedieme do varu. Potom teplotu stíšime a povaríme na slabšom ohni 10 – 15 minút, kým džem nezhustne. Mal by byť natoľko hustý, aby pár sekúnd zostal na prevrátenej lyžičke a nestiekol. Vtedy ho odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Ďalej pripravíme polevu. Do kuchynského robota vložíme scedené kešu oriešky so zvyšnými ingredienciami a dohladka rozmixujeme. Po 10 – 15 minútach by mal byť krém dosť hustý na to, aby udržal tvar, ale zároveň dosť riedky, aby sa dal natrieť na tortu. Ak zhustne príliš, prilejeme viac mandľového mlieka.
Na jeden z vychladnutých korpusov rozotrieme po celej ploche pomarančový džem a zakryjeme ho druhým korpusom. Navrchu rovnomerne rozotrieme polevu z kešu orieškov. Tortu ozdobíme nastrúhanou pomarančovou kôrou a posypeme čučoriedkami.
Dobrú chuť!