Vlastné priesady. Ako ich ochrániť pred hubovými chorobami?

LinkedIn

Čoraz viac ľudí si koncom zimy pestuje vlastné priesady, ktoré majú veľa výhod. Predlžujete vegetáciu o čas predpestovania, čím získavate časový náskok a skôr aj zberáte úrodu, napríklad plodovú zeleninu, či zeler. Predĺžite tak aj plodonosný časový fond a tým aj celkový výnos.
Začať s vlastnými priesadami sa teda oplatí aj pre malých záhradkárov, no niekedy nám skrížia plány hubové choroby. Precízne si všetko pripravíte, kvalitný substrát, výsev, staráte sa o priesady…no zrazu príde ochorenie známe ako padanie klíčiacich rastlín, a vám zostane smutno. Toľko práce a takmer žiadny úžitok.
Poradíme, ako sa tomu vyvarovať a čo robiť.

 

Vlastné priesady

Práve január a február sú vhodné na štart vlastných priesad. Myslite pritom na niekoľko zásad.

  • Kvalitné osivo, aby ste mali zaručenú klíčivosť; môžu to byť vlastné semienka alebo tie z minulej sezóny, tu si však spravte najskôr test klíčivosti.
  • Zlý substrát – použijete zvyšky z minulých rokov, alebo pôdu z vlastnej záhradky. Chyba. Kúpte si substrát špeciálne na výsev. Má optimálny pomer živín.
  • Priebežne prerieďte rastlinky, aby nerástli nahusto, neodoberali si svetlo a živiny.
  • Ak vám akosi nerastú, dôvodom môže byť príliš nízka teplota, slabá zálievka alebo tenká vrstva substrátu.
  • Aká je vhodná teplota? Pre hlúboviny a šalát je to okolo 10 až 15 stupňov. Teplomilné rastlinky potrebujú okolo 20 stupňov. Čím vyššia teplota, tým viac svetla rastlinkám doprajte.
  • Nezasejte príliš hlboko. To býva častá chyba. Vezmite výsevnú misku, nasypte do nej substrát a dôkladne ho utlačte. Navrch nasypte semienka a prikryte vrstvou zeminy. Jemne zavlažte rozprašovačom.

vlastné priesady - ako ich ochrániť

 

Ako ochrániť priesady?

Padanie klíčiacich rastlín je pomerne rozšírené ochorenie a postihuje priesady plodovej zeleniny, ale pokojne aj mladé bylinky, či letničky. Investovaný čas a energia sú fuč. Mikroorganizmy spôsobujúce ochorenie sú proste vytrvalejšie a veľmi životaschopné. Najčastejšie sú to nižšie huby ako Pythium spp. alebo Fusarium spp., prípadne Botryotinia fuckeliana, či Fhytophthora spp.
Všetky mikroorganizmy napádajú rastlinky vo fáze klíčenia až do fázy dvoch – troch pravých listov. Koreňový krčok rastlinky zvodnatie, stmavne a rastlina odumiera. Zhnije.

Prvou zásadou je nemať veľmi hustý výsev, pretože tam sa mikroorganizmom darí lepšie. Málo svetla, prípadne premočený substrát vedia tiež prispieť k pohrome.
Tiež si dávate pozor na prenos mikroorganizmov – či už kontaminovaným substrátom, ktorý použijete na ďalšie priesady, ale šíriť sa môže aj vzduchom. Poctivo vydezinfikujte aj misky na výsev.

Miesto

Výsev, priesady umiestnite na miesto, kde je dostatok svetla a znížte tam teplotu. Nechceme predsa, aby boli priesady príliš vytiahnuté dohora. To často spôsobujú práve prekúrené izby, keď máme priesady na parapetoch, alebo stoloch pod oknami.

Zavlažovanie

Spomínali sme, že priesadám škodí priveľa vody, zvlhnú, zhnijú. Musíte zavlažovať pravidelne, nie nárazovo, „keď si spomeniete“. A v malých dávkach. Substrát nesmie byť premočený, ale nemal by ani preschnúť.

ako chrániť záhradu pred mrazmiPrečítajte si tiež
Odborníci radia, ako chrániť záhradu pred návratom mrazov.

Správne ošetrený substrát

Rozhodujúci je teda kvalitný a preventívne ošetrený substrát, ako aj samotné rastlinky. Tie sú práve v prvých fázach rastu najzraniteľnejšie.
Substrát môžete vopred tepelne upraviť, čiže vyhrejete rúru na 150 stupňov a substrát tam vložíte na pol hodinku (na plechu na pečenie v menších dávkach). Tak ho zbavíte mikroorganizmov aj semien burín.

previcur energy - padanie klíčiacich rastlínSubstrát môžete pred výsevom ošetriť systémovým fungicídom, čím predídete aj prenosu infekcie vzduchom. Na trhu je niekoľko vhodných fungicídov.
Môžete vyskúšať napríklad Previcur Energy, ktorý účinkuje proti pôdnym a listovým chorobám spôsobujúcich padanie klíčiacich rastlín. Tiež pôsobí proti nekróze korienkov a chorobám nadzemných častí rastliny. Účinné látky v prípravku totiž narúšajú tvorbu bunkových membrán patogénnych húb. Navyše posilňuje odolnosť rastlinných pletív voči infekcii.

15 ml prípravku vás vyjde cez tri eurá. Na priloženom letáku máte presný popis ako ho použiť, ale buď je to zálievkou alebo postrekom. Má pomerne dlhý účinok, niekedy až 8 týždňov. Ideálny na uhorky, šalát, papriku, rajčiny, baklažán, čakanku, hlúbovú zeleninu ap.

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar