Tento chlapík je fenomén. Varil si doma recepty a zistil, že sa z nich pekne chudne. Pritom navarenie netrvalo dlhšie ako 15 minút, boli chutné, jednoduché a zdravé. A tak dal v roku 2014 na Instagram prvé video. Len tak zo zábavy. Označil ho hashtagom #Leanin15. Prvé videá nikto nepozeral, kamaráti si mysleli, že to je nezmysel, ale jeho to bavilo. Jednoducho vyzýval – jedzte pokojne viac, cvičte menej, ale intenzívnejšie a schudnite!
Viete, aká je situácia dnes?
Joe Wicks je dnes svetoznámy kouč, ktorého sleduje na Instagrame 1,6 milióna ľudí. Pridáva tam videá, recepty, fotky ľudí pred a po, čiže ako vyzerali pred jeho programom a o pár týždňov po. Na Youtube odoberá jeho videá vyše 270.000 ľudí a jeho stránku navštevujú mesačne milióny.
Stal sa z neho fenomén. Pomáha ľuďom schudnúť, dostať sa do formy, zlepšiť si kondičku a žiť zdravšie.
Napísal niekoľko kníh, ktoré sa napríklad v Británii držia dlho v rebríčkoch najčítanejších knižiek. Dokázal to aj knihou Lean in 15 s podtitulom 15-minútové zdravé recepty a intervalový tréning pre super postavu. Ponúka stovku receptov, zaujímavé tipy, program a fotky pred a po s komentárom.
Joe si po vysokej škole dôkladne naštudoval všetko o výžive a pochopil, aké dôležité je v skutočnosti jedlo pre hladinu energie, aj pre zmeny, ktoré chcete s telom podniknúť.
Prečítajte si pár postrehov a rád Joa Wicksa, ktoré vám pomôžu schudnúť a pritom sa neobmedzovať. Na záver vám ponúkame aj skvelý a jednoduchý recept na ázijský kačací šalát. Mňam 🙂
Jedzte viac. Cvičte menej. A schudnite!
- Ignorujte všetky reklamy, ktoré sa vám pokúšajú predať bylinkové doplnky na spaľovanie tukov, koktaily nahrádzajúce jedlo alebo diéty založené na šťavách. Takéto diéty idú proti základným princípom výživy a spôsobu, akým funguje metabolizmus.
- Žiaľ, k štíhlemu telu nevedú žiadne skratky. Vyžaduje si to čas, nadšenie, stály tréning a správnu výživu.
- Nesnažte sa len zbaviť tuku, ale aj posilniť svaly. Čím viac svalstva máte, tým výkonnejší je vás metabolizmus. To znamená, že si môžete vychutnať ešte viac jedla a nepriberať.
- Na čom variť? „Ja zväčša používam kokosový olej alebo maslo,“ tvrdí Joe Wicks. „Tieto nasýtené tuky sú stabilnejšie, keď sa zohrejú a vysokú teplotu. Margaríny a rôzne rastlinné oleje ľahko oxidujú, čo produkuje voľné radikály a tie v strave určite nechceme.“
- Vrhnite sa na vysokointenzívny intervalový tréning. Je to jedna z najúčinnejších metód na spaľovanie tukov. Môže trvať do 20 minút, je náročné, zadýchate sa, ale neuveriteľne vám pomôže. Ide o krátke fázy intenzívnej aktivity, ktoré sa striedajú s krátkym odpočinkom. Napríklad 20 sekúnd poriadnej makačky a potom 40 sekúnd oddychu. Toto robíte 15 minút a hotovo. Zbohom tuk 🙂
Prečítajte si aj
Účinné cvičenia pre vaše telo. 60 skvelých cvikov.
- Jedenie sacharidov po šiestej večer spôsobí, že stučniete – toto je absurdný mýtus. Zo sacharidov nepriberiete. Kilá pribúdajú z toho, že konzumujete priveľa sacharidov a viac, ako zodpovedá vašim energetickým potrebám.
- Výrazne obmedzte tzv. zlé tuky, čiže hydrogénované. Nenachádzajú sa len v sladkostiach, koláčikoch a rýchlom občerstvení, ale sú skryté aj v mnohých nízkotučných výrobkoch.
- Nepodceňujte hydratáciu. Takmer dve tretiny ľudského tela tvorí voda, ktorá pomáha aj metabolizmu, teda aj spaľovaniu tukov.
Ázijský kačací šalát
Kačacina je šťavnaté, lahodné mäso plné bielkovín. „Zo zeleniny k nej zvyčajne servírujem špargľu a brokolicu, ale fantázii sa medze nekladú,“ radí Joe Wicks. „Zabavte sa v kuchyni a pripravte si chutné jedlá kombinovaním surovín či obmieňaním živín. Ako vidíte na fotografii, tu som recept zdvojnásobil.“
Suroviny
5 stoniek špargle
4 ružičky brokolice, väčšie stopky pozdĺžne prekrojíme napoly
½ lyžice kokosového oleja
250 g kačacích pŕs, pokrájaných na 1 cm hrubé pásiky
2 cm zázvoru, ošúpaného a pokrájaného nadrobno
1 lyžica svetlej sójovej omáčky
2 lyžičky sezamového oleja
2 lyžice uvarenej quinoy
1 mladá cibuľka, pokrájaná na tenké kolieska
¼ uhorky, pokrájanej na tenké rezančeky
POSTUP:
- Každú špargľu jemne prehneme, až kým sa nezlomí – prirodzene sa to stane na hranici medzi mäkkou a drevnatou časťou. Spodné časti vyhodíme.
- Doveľkého kastróla dáme zovrieť vodu, vložíme špargľu aj brokolicu a 1 a ½ minúty varíme na miernom ohni. Scedíme a prepláchneme pod studenou tečúcou vodou.
- V panvici na silnom ohni rozohrejeme kokosový olej. Pridáme kačacie mäso a opekáme 30 sekúnd, potom pridáme zázvor a miešame ďalšiu minútu. Za ten čas by sa kačacina mala dobre prepiecť. Panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame sójovú omáčku aj sezamový olej.
- Uvarenú zeleninu dáme do misy, pridáme quinou aj kačacie mäso so všetkou šťavou. Premiešame, preložíme na tanier a navrch nasypeme mladú cibuľku s uhorkou.