Strava počas rakoviny? A ktoré potraviny jej pomáhajú predchádzať?

LinkedIn

Odborníci sa dnes už zhodujú, že strava môže ovplyvňovať génovú expresiu. Možno ste už počuli pojem nutrigenomika, čo je vlastne vedný odbor študujúci vzťah medzi výživou, stravou a genetikou. Čiže nutričná genetika. Zjednodušene možno povedať, že určité živiny a bioaktívne zložky potravín ovplyvňujú rôzne metabolické dráhy. Niektoré z týchto živinových zázrakov v prípade rakoviny zrejme dokážu ovplyvniť spôsob metabolizácie karcinogénov. Dočítate sa o tom aj v knihe Gény na tanieri od Judith Finlaysonovej, ktorá dlhé roky skúmala rôzne štúdie, experimenty, analyzovala komplexný výskum o epigenetike.

 

Strava počas rakoviny a prevencia

„Na začiatku 21.storočia už bolo dostatočne potvrdené, že strava môže byť nielen príčinou ochorení rakoviny, ale tiež môže zabrániť jej vzniku,” tvrdí špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu PharmDr. Margit Slimáková a dodáva: „Výskumy ukazujú, že bohatý príjem ovocia a zeleniny dokážu znížiť výskyt určitých druhov rakoviny až na polovicu a u iných druhov nádorov znižujú úmrtnosť.“
Preventívne podľa výsledkov Finlaysonovej pôsobia naozaj hlavne fytochemické zložky ovocia a zeleniny. Ide najmä o karotenoidy, polyfenoly, izoflavóny či hlúbovú zeleninu. Pozrime sa spoločne na tieto štyri zložky.

 

Hlúbová zelenina ako brokolica, či karfiol

karfiol prevencia rakovinaV hlúbovej zelenine – napríklad brokolici, ružičkovom keli, kapuste či karfiole – sa nachádza sulforafán a indole-3-carbinol. Tieto látky preukázateľne vyvolávajú priame epigenetické účinky, ktoré môžu pomôcť chrániť pred rakovinou.
Pravidelná konzumácia tejto zeleniny môže znížiť riziko rozvoja rakoviny, spomaliť jej napredovanie (ak ju už pacient má) a zvýšiť účinnosť chemoterapie. Ešte prospešnejšie je konzumovať ju v surovom stave. Krájanie a prežúvanie pomáha aktivovať ochranné látky, zatiaľ čo zohrievanie ich deaktivuje.

Vedci v roku 2012 publikovali výsledky štúdie Shanghai Breast Cancer Survival Study (Šanghajskej štúdie prežitia rakoviny prsníka), ktorá skúmala 5 000 žien po rakovine prsníka. U tých, ktoré počas troch rokoch po zistení ochorenia konzumovali najviac hlúbovej zeleniny, sa riziko smrti z dôvodu tohto ochorenia znížilo o 62 % a riziko relapsu (čiže objavenie sa alebo zhoršenie príznakov choroby) o 35 %.
Čím viac hlúbovej zeleniny, tým lepšia ochrana pred rakovinou žalúdka, pľúc, hrubého čreva a konečníka.

Podľa dr. Igora Bukovského z Ambulancie klinickej výživy sa pri rakovine odporúča každý deň konzumovať zeleninu – všetky druhy (podľa znášanlivosti), najmä však kapustovú zeleninu (kapusty, brokolica, karfiol, kel, kaleráb) a tmavozelené listové druhy (špenát, vňate, mangold). Aspoň 1 šálku kapustovej zeleniny. 1 až 2 kusy paradajok, môžu byť aj tepelne upravené alebo vo forme omáčok a pretlaku.

 

Karotenoidy v tekvici, či paradajkách

Karotenoidy sú pigmenty, ktorých je najviac v zelenine a ovocí červenej, zelenej, oranžovej a žltej farby. Výskum ukázal, že čím viac ich konzumujete, tým nižšia je pravdepodobnosť, že dostanete rakovinu. Najznámejším karotenoidom je betakarotén. Okrem neho do tejto skupiny patrí luteín, lykopén, zeaxantín a beta-kryptoxantín.

Niektoré karotenoidy potláčajú rast tumorov ovplyvnením génovej expresie. Účinok lykopénu na rakovinu prostaty je dobre preskúmaný. „Hoci výsledky sú zmiešané, obsažný prehľad vedeckej literatúry k tejto téme, ktorý vyšiel v roku 2015, uviedol súvislosť medzi príjmom lykopénu (veľa je ho hlavne v paradajkách) a nižším rizikom rozvoja ochorenia,” tvrdí J.Finlaysonová v knihe Gény na tanieri.

paradajky a strava počas rakoviny

 

 Polyfenoly – zelený čaj, kurkuma ai.

Polyfenoly sú účinné rastlinné zložky, ktoré sa nachádzajú v množstve potravín ako zelený čaj, kurkuma, červené víno a sójové bôby. Zrejme výrazne menia epigenóm rakovinových buniek. Medzi najznámejšie polyfelony patria katechíny, kurkumín a resveratrol.

Katechíny sa nachádzajú v mnohých potravinách, z ktorých je najznámejším zelený čaj. V zmysle ochrany pred rakovinou je najúčinnejším katechínom EGCG. Táto látka chráni pred mnohými druhmi rakoviny.
Kurkumín je hlavná zložka koreniny kurkuma. Okrem toho môže znižovať expresiu niektorých onkogénov a má aj iné ochranné účinky pred rakovinou.

kurkuma proti rakovine a zápalomPrečítajte si tiež
Kurkuma proti zápalom, pre fajčiarov aj proti rakovine.

 

Resveratrol sa nachádza v červenom víne a ovocí ako červené hrozno, čučoriedky a maliny. Je dobre známym antioxidantom. V tele má protirakovinové a protizápalové účinky, takže jeho ochrana pred rakovinou je viacnásobná (hoci niektoré výskumy uvádzajú aj jeho negatívny vplyv na pankreas a rozvoj svalstva u detí).
Laboratórne štúdie ukázali, že obmedzuje rast niekoľkých druhov rakoviny vrátane rakovinových buniek pečene, kože, prsníka, prostaty, pľúc a hrubého čreva.

Foto: Pixabay.com, 

Pozrite si polhodinový veľmi zaujímavý rozhovor, v ktorom profesorka  Silvia Pastoreková, riaditeľka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied v rozhovore s Dr. Igorom Bukovským prinášajú pohľad na metabolizmus nádorovej bunky, na jeho zložitosť a zákernosť rakoviny. Hovoria aj o tom, či je možné zabiť nádorové bunky podávaním sódy bikarbóny alebo úpravou stravy, či hladovkou.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar