Umelé sladidlá nie sú zdravšie ako cukor, ukazujú najnovšie výskumy

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Umelé sladidlá často využívame ako náhradu cukru v potravinách a nápojoch, aby sme znížili kalorický príjem a kontrolovali hladinu cukru v krvi. V súčasnosti ich nájdete takmer všade – v sladkých nápojoch, „zdravých“ cereáliách, v žuvačkách aj proteínových doplnkoch, ale tiež v zubnej paste či v rôznych liekoch. Najnovšie výskumy však ukazujú, že ich zdravotné benefity oproti klasickému cukru sú minimálne, dokonca neexistujú.

Zdravšie umelé sladidlá?

Umelé sladidlá sú 100 až 13 000-krát sladšie ako bežný cukor. Aby ste pocítili ich sladkú chuť, stačí prijať naozaj len veľmi malé množstvo. Zároveň do tela dostanete minimum kalórií.
Toto znie celkom dobre, však? Troška umelého sladidla, máličko kalórií, čo viac si môžeme priať?

Je tu však veľký problém. Podľa vedcov si náš mozog na ne ľahko zvykne, vybuduje si toleranciu a potom začne vnímať prirodzene sladké potraviny – ako je ovocie a zelenina – ako potraviny bez chuti. Začnete buď pridávať viac umelého sladidla, alebo vyhľadávať sladšie potraviny.
Navyše pribudli dôkazy, že umelé sladidlá prinášajú viaceré zdravotné problémy.

Depresie, srdcové problémy…

Škola verejného zdravia Harvardovej univerzity publikovala v roku 2023 výsledky výskumu, podľa ktorých ultra-spracované potraviny a nápoje obsahujúce umelé sladidlá, môžu byť spojené s vyšším rizikom depresie.
Iná analýza ukázala, že umelé sladidlá naozaj môžu spúšťať prenos určitých signálnych molekúl v mozgu, ktoré ovplyvňujú náladu. Zatiaľ však nie sú konečné výsledky, už tieto náznaky by ale mali vzbudzovať opatrnosť.

Vo Francúzsku zasa sledovali vyše 100-tisíc dospelých počas 12 rokov a zistili, že čím viac umelých sladidiel konzumujete, tým väčšie je riziko kardiovaskulárnych ochorení.

umelé sladidlá nie sú zdravšie

Zvýšené riziko obezity

Ďalšiu zaujímavú štúdiu priniesol v roku 2022 Národný inštitút zdravia, ktorý je primárnou agentúrou vlády USA, zodpovednej za biomedicínsky výskum a výskum v oblasti verejného zdravia.
Podľa štúdie môžu umelé sladidlá, ako je sacharín a sukralóza, výrazne zvýšiť hladinu cukru v krvi u zdravých ľudí. Vedci tvrdia, že sladidlá zasahujú do mikróbov žijúcich v črevách, ktoré za normálnych okolností vylučujú do krvi látky, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v tele. Je preto paradoxné, že mnohí ľudia siahajú po výrobkoch s umelými sladidlami práve preto, aby sa vyhli riziku cukrovky 2. typu. A to aj preto, že umelé sladidlá im uľahčujú zhadzovanie nadbytočných kilogramov.

Ďalším paradoxom je, že umelé sladidlá môžu zvyšovať riziko obezity. V štúdii, ktorá vyšla v časopise Canadian Medical Association Journal v roku 2017 (zúčastnilo sa na nej viac ako 400 000 ľudí) sa zistilo, že v priebehu desiatich rokov mali tí, ktorí denne vypili jeden alebo viac nápojov s umelými sladidlami, výrazne vyššie riziko nárastu hmotnosti, cukrovky 2. typu a srdcových ochorení!

bylinky na cukrovkuPrečítajte si tiež
Bylinky na cukrovku.
7 byliniek, ktoré chorobu zmiernia a pomôžu.

Môžem teda umelé sladidlá?

Kedysi sa predpokladalo, že umelé sladidlá naozaj môžu byť zdravšou alternatívou. No dnes po dlhých rokoch sledovania a testovania to je čoraz menej isté. Napríklad ľudia, ktorí konzumujú nápoje sladené umelými sladidlami, následne siahajú častejšie po presladených potravinách.

Predpokladá sa tiež, že konzumácia chemických látok, ktoré sú stokrát sladšie ako cukor, pripravuje metabolizmus na veľký príjem kalórií. Ak ten následne nie je dodaný, vedie telo k zvýšeniu chuti do jedla.

Napokon aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v máji 2023 na základe doterajších dôkazov vydala nové usmernenie o sladidlách. Upozorňuje v ňom, že umelé sladidlá dlhodobo nepomáhajú kontrolovať hmotnosť a že ich konzumácia zvyšuje riziko cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení!

Prirodzene, výrobcovia umelých sladidiel a odborníci z potravinárskeho priemyslu tieto závery a silu dôkazov spochybňujú. Je to však na vašom zvážení, či vyradíte umelé sladidlá a nebudete riskovať. Aj lekári odporúčajú, aby sa k umelým sladidlám pristupovalo s určitou opatrnosťou. A namiesto nich môžete napríklad postupne znižovali sladkú chuť vo svojej strave. Odvykajte si od sladeného čaju a kávy, nepite sladené nápoje, neslaďte si jogurty, či musli. Takto môžete výrazne znížiť chuť na sladké a vyhnúť sa prípadne umelým sladidlám.

Zdroj a foto: NIH.gov, WHO, Novinky.cz, Cmaj.ca, Freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.