Paprikáš je jedno z najznámejších tradičných jedál strednej Európy. Obzvlášť populárne je na území Slovenska a Maďarska. História tohto jedla siaha až do 18. storočia, keď sa na území Maďarska začala do jedál hojne pridávať mletá červená paprika. Práve tá pridáva jedlu charakteristickú chuť a farbu. V recepte sa jej preto netreba báť a pridať jej naozaj hojné množstvo. Vyskúšajte tento náš kurací paprikáš s domácimi haluškami, ktorý nie je vôbec zložitý a zvládne ho aj menej skúsená gazdinka.
Recept na kurací paprikáš
Existuje veľké množstvo variácií tohto receptu. Použité mäso nemusí byť iba kuracie, ale aj hovädzie či bravčové. Do receptu je pre milovníkov pikantného vhodné pridať aj štipku čili a namiesto halušiek môžeme paprikáš podávať s cestovinou.
Základ receptu sa však nemení, a tým je cibuľovo-paprikový základ s mäsom. Presne na takomto základe je pripravený aj náš recept na kurací paprikáš s domácimi haluškami.
SUROVINY
Paprikáš
- 500 g kuracích pŕs
- 1 veľká cibuľa
- 200 ml smotana na varenie
- 1 PL hladkej múky
- olej
- 1 PL mletej červenej papriky
- 2 lístky bobkového listu
- štipka mletého čierneho korenia
- soľ
Halušky
- 400 g polohrubej múky
- 1 vajce
- približne 200 ml vody
- soľ
POSTUP
Kuracie prsia si poriadne umyjeme a nakrájame na stredne veľké kocky. Cibuľu si očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olej a pridáme cibuľku, ktorú poriadne poprášime mletou červenou paprikou. Zmes podlejeme trochou vody a pridáme kuracie mäso. Posolíme, pridáme mleté čierne korenie, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme do úplného zmäknutia mäska.
Medzitým si dáme do veľkého hrnca zovrieť vodu na halušky. Vodu po zovretí osolíme.
Vo veľkej mise zmiešame polohrubú múku s vodou, soľou a vajíčkom. Vznikne nám cesto, ktoré nie je tuhé, ani riedke. Pomocou haluškovača alebo nožíka a dienka vhadzujeme do vriacej vody halušky. Po vyplávaní halušiek na povrch ich varíme pár minút a následne scedíme.
Keď sa kuracie mäso udusilo domäkka v malej miske si zmiešame metličkou smotanu izbovej teploty a 1 polievkovú lyžicu hladkej múky. Na rozmiešanie múky je najlepšia metlička, aby nám nevznikli hrudky. Smotanu prilejeme k udusenému mäsu a poriadne premiešame. Minútu necháme prebublať a odstavíme z ohňa.
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka