Koniec leta a jeseň sú obdobím sliviek. Nájdete ich na trhoviskách, v obchodoch, v tekutej aj sladkej podobe na rôznych vinobraniach, ale tiež vo svojich záhradách. Neváhajte po nich siahnuť a pripraviť si z nich nejakú dobrotu. Najmä čerstvé, ale pokojne aj sušené slivky – sú plné železa, antioxidantov, výborné proti zápche aj v boji s nadváhou. Viac si o ich liečivých účinkoch môžete prečítať v našom článku Slivky – ako nám prospievajú a môžeme aj sušené?
Teraz vám však prinášame 3 fantastické recepty zo sliviek. Nič zložité, najmä ten hrnčekový koláč. Ale v spojení s makom si určite pochutnáte aj na rezoch, no a slivková nutela je len bonusom pre všetkým maškrtníkov 🙂
3 recepty zo sliviek
Zo sliviek pripravíte množstvo chutných jedál, ale keď už ich budete vykôstkovávať, nezahadzujte kôstky. Odložte si ich, vysušte a vložte do ľanového alebo bavlneného vrecúška. Takéto kôstky sú výborný materiál na výrobu vyhrievaných vankúšikov, pretože dobre udržiavajú teplo. Nahriaty vankúšik sa jednoducho priloží na zranenie zo športu, alebo na brucho, ak máte menštruačné bolesti, a určite to pomôže.
No a teraz už poďme na 3 sľúbené recepty zo sliviek.
1.Makovo-slivkové rezy
Suroviny
- 320 g hladkej múky
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- 150 g práškového cukru
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- 7 lyžíc mlieka
- slivky alebo aj slivkový kompót (700 ml)
Plnka:
- 180 g maku
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička mletej škorice
POSTUP
Preosiatu múku premiešame s kypriacim práškom do pečiva a soľou. Pridáme cukor, pokrájaný zmäknutý tuk, žĺtok, mlieko a vymiesime hladké cesto. Cesto rozdelíme na dve časti.
Jednu časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech. Pripravíme si makovú plnku: mak pomelieme, pridáme práškový a vanilkový cukor, škoricu a premiešame.
Polovicu plnky nasypeme na cesto, pokvapkáme šťavou z kompótu, rozložíme vykôstkované polovice sliviek a zasypeme zvyšnou makovou zmesou.
Druhú časť cesta rozvaľkáme, uložíme na mak, popicháme vidličkou, okraje pritlačíme a pečieme 25 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Vychladnutý múčnik pokrájame a posypeme práškovým cukrom.
2.Hrnčekový koláč zo sliviek
Zopár surovín a naozaj jednoduchá príprava, ktorú zvládnete do hodiny aj s pečením. Či už ste skúsená gazdinka alebo úplná začiatočníčka.
Suroviny:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček práškového cukru
- ½ hrnčeka rozpusteného vychladeného masla
- 1 hrnček mlieka
- 2 vajcia
- balíček prášku do pečiva
- 3 hrnčeky nakrájaných sliviek
- 1 hrnček posýpky (maslo, krupicový cukor a hrubá múka)
POSTUP:
Vymiešajte suchú zmes – polohrubú múku a prášok do pečiva. Pridajte maslo, cukor, vajcia a mlieko.
Vezmite vyšší plech (asi 40x60cm) alebo aj okrúhlu formu, len potom si rozdeľte cesto na dve časti. Potrite to maslom. Vysypte krupicou alebo múkou a vylejte na plech cesto.
Na cesto poukladajte pokrájané slivky a posypte posýpkou. Tú získate iba zmiešaním masla, krupicového cukru a hrubej múky v pomere 1:1:1. Ak pridáte viac masla, posýpka bude jemnejšia. Ak viac múky, bude chrumkavejšia.
Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
3.Slivková nutela
Odkôstkujte asi 1,5 kg sliviek, dajte ich do hrnca, pridajte 250 gramov cukru a rozvarte. Na úvod môžete pridať trošku vody.
Potom pridajte 150 g horkej čokolády, lyžičku vanilkového extraktu a trochu rumu. Stále miešajte až kým zmes nezhustne.
Potom ešte hustú zmes nalejte do zaváraninových pohárov a pevne uzatvorte.
Výborne sa hodí na chlebík, palacinky, lievance, či vafle.