Radio taiso. Japonci cvičiaci v parkoch – na čo je to dobré?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toto je jeden z japonských zvykov, ktorý asi poznáte… a neverili by ste, ako dokáže človeka naštartovať, dostať do pohody a zlepšiť mu náladu.
Radio taiso, alebo kalistenika je krátke cvičenie pri hudbe z rádia či televízie. Na verejnosti, v skupinkách alebo osamotene. V parku, na námestí, či kdekoľvek na prázdnej ploche. Muži aj ženy, mladí i starí, bez rozdielov.
Však ste už takto videli Japoncov – v televízii, v nejakom časopise, či novinách, alebo na fotkách, ktoré si z Japonska priniesli vaši známi.
Na čo je takéto cvičenie dobré? A prečo to vlastne Japonci robia?

Radio taiso je krásny príklad japonskej kultúry orientovanej na ranné telesné aktivity. Ide vlastne o bežnú rannú rozcvičku, ktorá má však neuveriteľný vplyv na zdravie človeka. Japonci sú všeobecne známi svojím zdravým životným štýlom, ale nedávny prieskum navyše ukázal, že Japonci sú aj fyzicky najzdatnejší seniori, ľudia vo veku od 64 rokov. Japonské Ministerstvo telovýchovy zaznamenáva výsledky fyzickej aktivity už od roku 1998, čiže nejde o žiadny čiastkový či povrchný prieskum.
A najväčšiu zásluhu majú práve cvičenia radio taiso.

 

Už od prvej triedy

Toto cvičenie je pre obyčajných ľudí každého veku.
„Cvičenia radio taiso predstavila vláda na verejnosti v roku 1928 s cieľom zlepšiť telesnú zdatnosť bežných ľudí a odvtedy sa stali pravidelným zvykom Japoncov. S výnimkou štyroch rokov počas druhej svetovej vojny,“ vysvetľuje japonský neurovedec a moderátor v rádiu Ken Mogi, tiež  autor bestsellerov ako je Malá kniha o ikigai.
Už v prvom ročníku na škole sa žiaci učia, ako pohybovať rukami a nohami v súlade s hudbou. Pohyby sú dostatočne jednoduché, aby ich vedeli napodobňovať aj šesťročné deti.

Počas letných prázdnin sa konajú miestne stretnutia radio taiso, ktoré deti motivujú k účasti odmenami v podobe zbierania pečiatok. Ak dieťa získa určitý počet pečiatok na kartičke, dostane koncom prázdnin darček. Napríklad sladkosť 🙂
Tento zvyk má veľký výchovný význam, pretože nabáda deti chodiť skoro spať a ráno zavčasu vstať. Je to zdravé najmä v ére digitálnej zábavy, keď hry a videá z YouTube lákajú mladých ponocovať.
Ako dodáva Ken Mogi, deti preto povzbudzujú niesť ducha „vychádzajúceho slnka“, i keď nie v nacionalistickom zmysle slova.

radio taiso kalistenika

 

Liečivé radio taiso

Radio taiso je príkladom malej dávky vynachádzavosti, ktorá má ďalekosiahly účinok. Cvičenia radio taiso sa niekedy praktizujú aj na staveniskách alebo v továrňach, kde sa telesná príprava na prácu považuje za potrebnú.
Dokonca aj v kanceláriách administratívnych zamestnancov na začiatku pracovného dňa. Dnes sú to najmä seniori, ktorí cvičia radio taiso, ako sa patrí. Nie je nezvyčajné vidieť skupinu starších ľudí zhromaždených na každodenné ranné cvičenie v parkoch rezidenčných štvrtí.
Zaujmú svoje miesta presne o 6.30, práve keď rozhlasová stanica NHK Radio 1 začína vysielať zvučku radia taiso.

 

Japonci cvičiaci podľa seba

Mimochodom, obrázky ľudí v uniformách cvičiacich unisono sa občas využívali v zahraničných médiách na dokreslenie obrazu Japonska ako skupinovo orientovanej krajiny. Na skorých ranných zhromaždeniach radio taiso starších ľudí nie sú vždy všetky pohyby podľa predpisov či dokonale zladené.

Nájdete tam ľudí roztrúsených v priestore, z ktorých každý má svoj vlastný prístup ku kalistenike. Niektorí sú mimo rytmu, zatiaľ čo iní živo debatujú a zároveň pohybujú rukami a nohami.
Niektorí sa pridajú až v polovici hudby a iní odchádzajú ešte pred koncom. Inými slovami – existuje tu množstvo svojráznych prvkov a všetky sú tolerované.

cvičeniePrečítajte si tiež
Účinné cvičenie pre vaše telo. 60 skvelých cvikov.

 

Ikigai. Potešenie zo života

Radio taiso je pre Japoncov ikigai. Ak ste toto slovo ešte nepočuli, nič to – vedzte však, že pre nich je to mimoriadne vzácny pojem. Označuje potešenie a zmysel života.
V doslovnom význame ho tvoria slová „iki“, čiže žiť a „gai“, teda dôvod.
„V japonskom jazyku sa pojem ikigai používa v rôznych kontextoch a vzťahuje sa na malé každodenné veci života rovnako ako na veľké ciele a úspechy. Je natoľko bežný, že sa stal súčasťou každodennej komunikácie a ľudia mu už nepripisujú špeciálny význam,“ vysvetľuje Ken Mogi vo vyššie spomínanej knihe.

Vytvorte si aj vy takéto ikigai.
Môže to byť obyčajná šálka kávy, ktorú si vychlipkáte na začiatku každého dňa.
Alebo keď vyjdete na balkón a nadýchnete sa čerstvého vzduchu.
Keď v lúčoch ranného slnka prenikajúceho listami stromu kráčate do práce…

V prednáške na konferencii TED pod názvom Ako sa dožiť viac ako stovky hovoril americký spisovateľ Dan Buettner o ikigai zo špecifického hľadiska – ako o mravnom základe dobrého zdravia a dlhovekosti. Tu si môžete pozrieť jeho video s českými titulkami, má necelých 20 minút:

 

Dôvod vstať ráno z postele

Ikigai naozaj dokáže zmeniť váš život. Môžete žiť dlhšie, mať dobré zdravie, byť šťastnejší, spokojnejší a menej vystresovaní. Navyše sa dokonca môžete stať kreatívnejšími a úspešnejšími.
O ikigai sa niekedy hovorí ako o „dôvode, pre ktorý ráno vstať“. Je to to, čo vám poskytuje neustálu motiváciu, aby ste žili svoj život, alebo čo vám dodá chuť do života, vďaka ktorej uvítate každý nový deň.

Foto: Jpninfo.com, Mashumalo.com


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.