Domáce krehké cesto a náplň podľa svojej chuti – najčastejšie syr, slaninka, smotana, vajíčka, cibuľka a špenát. To je po našom kiš, v originály quiche lorraine. Francúzsky slaný koláč je stávka na istotu a určite ním potešíte nielen rodinu, ale aj návštevu. Ak zachováte pomer vajec a smotany, môžete robiť rôzne varianty, testovať, obmieňať a vždy si prídete na svoje.
Základom dobrého kišu je správne cesto. Kedysi sa používalo chlebové cesto, neskôr krehké.
RECEPT na quiche lorraine | kiš
Na prípravu francúzskeho slaného koláča potrebujete pár základných surovín, niektoré ako syr cheddar asi dokúpite, ale žiadne špeciálne ingrediencie. Pripravte si guľatú formu s priemerom asi 24 cm, potravinovú fóliu a alobal. Výborné sú fazule na zaťaženie, ktoré odporúča aj český gastrogurmán Roman Vaněk. „Potom sa to cesto nenafúkne uprostred, ale zostane rovné. A fazule môžete vždy takto používať, my máme doma napríklad fazule len na quiche.”
SUROVINY
Cesto:
- 180 g hladkej múky
- 80 g zmäknutého masla
- 3 lyžice studenej vody
- lyžička soli
Náplň:
- 150 g syra cheddar alebo goudu alebo gruyére
- 4 vajcia
- 300 ml sladkej smotany
- 20 dkg anglickej slaniny na plátky
- 60 g baby špenátu
- 1 väčšia cibuľa
- soľ a korenie
POSTUP
Do misy nasypte múku, soľ a pridajte mäkké maslo. Vypracujte mrveničku, do ktorej potom pridáte vodu a ďalej zapracujete. Postupne vám vznikne hladké nelepivé cesto. Ak by sa stále mrvilo, pridajte vodu. Ak by sa lepilo, dajte trošku múky.
Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odležať v chladničke asi pol hodiny.
Zatiaľ si zapnite rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si formu na koláč. Vyberiete cesto z chladničky, necháte trošku povoliť a vyvaľkáte na plát hrubý asi 2 až 3 cm.
Toto cesto prenesiete do formy a prstami ho pekne utlačte po okrajoch, na steny formy, aby napokon trošku pretŕčalo cez okraj. Pri pečení totiž mierne sadne. Popichajte cesto vidličkou, prikryte alobalom a na alobal nasypte fazuľu. Dierky a fazuľa spôsobia, že cesto sa nebude nafukovať a deformovať pri samotnom pečení.
Takéto cestíčko upečiete v rúre za asi 12 minút pri spomínaných 200 stupňoch. Potom vyberte formu, dajte preč fazuľu a alobal, potrite rozšľahaným vajíčkom a ešte ho dajte do rúry na cca 5 minút. Korpus získa nádhernú zlatistú farbu.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Kým sa cesto pečie, pripravíte si náplň. Do misky dajte vajíčka, smotanu, soľ, korenie a nasypte polovicu syra. Premiešajte.
Potom nakrájajte na polovičné kolieska cibuľu, na kocky slaninku a na panvici ich upražte. Do toho pridajte umytý baby špenát a počkajte chvíľu, kým zmäkne. Nechajte zmes trošku vychladnúť a opatrne pridajte k vajíčkam so smotanou. Dôkladne premiešajte.
Ideme do poslednej fázy. Nalejte túto zmes do formy na upečené cesto a posypte zvyšnou časťou syra cheddar. Kiš, alias quiche lorraine pečte asi pol hodiny na 180 stupňoch Celzia.
Môžete priebežne pozrieť a hotový kiš je vtedy, keď ním pri potrasení vidíte, ako sú okraje pevne, ale stred sa trasie.
Nechajte vychladnúť – nekrájajte hneď, lebo sa vám rozpadne, náplň vytečie.