Kombinácia pomaranča a čokolády je jednoducho fantastická. Už len tá vôňa, svieža a podmanivá. K tomu orieškový základ – z drvených mandlí. A bez múky, no z polenty, takže koláčik si môžu vychutnávať aj tí, čo nesmú lepok. Pritom pomarančovo-mandľový koláč je celkom jednoduchý, pár surovín a žiadna veľká práca. Veď vyskúšajte a uvidíte, že si ho zamilujete 🙂
Recept na pomarančovo-mandľový koláč
Lahodný koláčik, ktorý zvládne aj menej skúsená gazdinka a pritom zachutí deťom, i dospelým. Namiesto múky je tam teda polenta a drvené mandle. Ako viete, mandle sú vynikajúcim zdrojom mangánu, horčíka a vápnika – obsah vápnika je dokonca vyšší ako v mlieku. Mandle chránia srdce, sú výbornou desiatou – veď si prečítajte náš článok Mandle. Liečivé účinky, ako ich kupovať a používať v kuchyni.
Polenta je zasa zmes pomletých celých kukuričných zŕn na jemnú krupicu. Odporúčame kupovať bio polentu, keďže kukurica z konvenčného poľnohospodárstva môže byť na povrchu ošetrená chemickými postrekmi. V minulosti bola polenta skôr jedlom chudobných, dnes je to veľmi zdravá a výživná pochúťka. Obsahuje veľa draslíka, sodíka, bielkoviny a sacharidy. 100 gramov polenty vám pokryje odporúčanú dennú potrebu železa na 66%. Nachádzajú sa v nej aj vitamíny skupiny B a vitamín A.
Takže hlavné suroviny poznáme, poďme na recept.
SUROVINY
- 200 ml oleja
- 150 g medu
- 3 vajíčka
- 200 g drvených mandlí
- 100 g polenty
- 2 bio pomaranče
- 50 ml pomarančového džúsu
- štipka soli
POSTUP
Nalejte do misy olej a med. Rozmixujte metličkou alebo mixérom. Potom pridajte 3 vajcia a mixujte ďalej. Pridajte rozdrvené mandle a napokon polentu a štipku soli. Celé to dobre premiešajte.
Do tejto zmesi môžete nastrúhať kôru z jedného pomaranča, samozrejme bio. Prilejte pomarančovú šťavu – môžete kúpenú alebo pokojne vyšťavte jeden-dva pomaranče. Premiešajte.
Vezmite si formu s priemerom cca 20 cm, vysteľte ju papierom na pečenie. My si dáme trošku oleja na dno, potrieme, pokrčíme papier a potom lepšie priľne na všetky strany. Nalejte cesto do formy a vložte do rúry predhriatej na 160 stupňov. Pečte asi 40 minút.
Vyberte upečený koláčik a máte dve možnosti, ako ho ozdobiť. Jamie Oliver, od ktorého sme sa inšpirovali si urobil pomarančový sirup: 3 lyžice medu, toľko aj pomarančovej šťavy, necháte priviesť k varu a bublať, aby sa to zredukovalo na sirup. Na koláčik dáte kúsky pomarančov a prelejete sirupom už priamo na tanieriku.
My sme si vymysleli inú polevu: nad parou sme roztopili kvalitnú tmavú čokoládu, ktorou sme koláčik poliali. Očistili sme dva pomaranče, od šupiek a žiliek. Nakrájali sme ho na malé mesiačiky a keď poleva stuhla, pekne sme ho ozdobili.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk