Pirohy sa dajú robiť na mnohé spôsoby, nielen na slano s bryndzou. Máme pre vás recept na vynikajúce domáce pirohy zo zemiakov, plnené čerešňami a posypané makom. Mňam. Pripomína nám to víkend u babičky. Pravé domáce pirohy – nekupujte v obchode, hoci tam nájdete rôzne druhy. Tieto nie sú vôbec zložité, stačí vám pár surovín a trošku šikovnosti.
Napríklad tu môžete vyskúšať recept na bryndzové pirohy ako od babičky z Gemera.
RECEPT na domáce pirohy s čerešňami
Suroviny na cesto
- 700 g zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajíčko
- pol lyžičky soli
Plnka na domáce pirohy
- 300 g čerešní
- 100 g kryštálového cukru
- lyžica citrónovej šťavy
- maslo na poliatie
POSTUP
Uvarte zemiaky v šupke a keď vychladnú, ošúpte ich a pretlačte. Alebo na jemno nastrúhajte, ako je vám lepšie. Dajte zatiaľ variť veľký hrniec osolenej vody.
Poďte si pripraviť plnku. Dajte do druhého hrnca vykôstkované čerešne, pridajte cukor, citrónovú šťavu a nechajte zovrieť. Varte asi päť minút. Čerešne sa mierne rozpadnú, zmäknú a vznikne vám čerešňová plnka. Šťavu môžete zliať a neskôr použiť ako sirup.
Zamieste si cesto: na pracovnej doske premiešajte pretlačené zemiaky s múkou vajíčkom a troškou soli. Vypracujte nelepivé cesto, podľa potreby pridajte múku. Môžete si ho rozdeliť a potom rozvaľkajte jednotlivé časti na hrúbku asi 4 mm.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Pomocou pohárika vykrajujte v ceste kolieska s priemerom asi 5 až 6 cm. Na každé koliesko dajte lyžičkou čerešňovú plnku a preložte jeden okraj k druhému. Vznikne vám polmesiac, ktorý po zlepenom okraji popritláčate vidličkou. Takto sa pirohy vo vode neotvoria a budú vyzerať pekne.
Keď už voda v hrnci vrie, vkladajte do nej naplnené pirohy. Nechajte ich vyplávať na povrch, potom ešte pár minút povarte – celkovo asi 8 až 10 minút. Vy tiahnite pomocou sitka.
Pripravte si mak s práškovým cukrom, posypte ním ešte teplé pirohy a polejte roztopeným maslom. Namiesto maku môžete posypať aj orieškami upraženými so strúhankou alebo grankom, či kakaom.