Predstavte si víkendové ráno. Vstanete, nemáte sa kde náhliť a tak idete pohodovým krokom do kuchyne. Za 15 minút máte pripravené cesto z bežných surovín, žiadne špeciálne a drahé.
A za ďalších 10-20 minút upečiete lahodné a nadýchané lievance.
Vôňa zobudí rodinku, deti, prichystáte im na stôl nutellu (alebo si urobte domáci orieškový čokoládový krém), džem, tvaroh, javorový sirup… jednoducho, každý si dá na lievance to, čo má najradšej.
Príjemná predstava víkendového rána, však? 🙂 Tieto fantastické lievance máme odskúšané stokrát a robíme ich takmer každý víkend. Deti si ich zamilovali a je to už tradícia. Sladký rozbeh dňa.
Recept na fantastické lievance
Cesto na lievance pripravíte veľmi rýchlo. Ak by sa vám zdalo husté, pokojne prilejte mlieko, alebo pre ešte väčšie zjemnenie trošku sladkej smotany. Cesto nechajte asi 15 minút odstáť.
SUROVINY
- 300 g hladkej múky
- 50 g cukru (biely, trstinový, my niekedy nedáme žiadny)
- 1 a pol prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor alebo len škoricu
- 3 vajíčka
- 330 ml vlažného mlieka
- štipka soli
- olej
Vyskúšajte aj ďalšie super RECEPTY.
POSTUP:
Preosejte hladkú múku. My dávame niekedy aj mix 2:1 hladká múka-špaldová múka. Pridajte soľ, vanilkový cukor, škoricový cukor/škoricu, prášok do pečiva a premiešajte túto suchú zmes.
Do nej pridajte žĺtky z 3 vajec, 3 lyžice oleja, mierne zohriate mlieko. Vymiešajte a zatiaľ si urobte z bielkov tuhý sneh. Ten potom jemne vmiešajte do cesta varechou. Dôkladne premiešajte, aby sa to celé prepojilo. Už toto cesto je príjemne nadýchané.
Lievance opekajte na panvici, ktorú si vždy potrite metličkou s troškou oleja. Dajte si slabší oheň, aby sa nepripiekli. Keď sa začnú na povrchu tvoriť bublinky, je čas obrátiť ich. Bez problémov to ide lyžicou.
Napokon servírujete a ozdobenie môže byť na milión spôsobov.
U nás najviac letí lievanec, jemná vrstva nutelly alebo domáceho orieškového krému a na to tvaroh.
Deti majú rady rôzne džemy, najlepšie kyselkavé ako marhuľový, malinový ap.
Prípadne si nakrájate obľúbené ovocie na kúsky, dáte na lievanec lyžicu tohto ovocia, pokvapkáte javorovým sirupom a dáte čiapočku zo šľahačky.
Niekto si dáva na lievance jogurt, arašidové maslo, zmrzlinu, šľahačku s grankom…je na vás, čo máte radi a ako si ich dáte.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk, Katarina Stano