Správne rozmrazovanie. Ako na to, aby ste neohrozili svoje zdravie?

LinkedIn

Za posledný rok asi mnohí plníme mrazničky viac ako kedykoľvek predtým. Snažíme sa urobiť zásoby – či už pred sviatkami ako sú Vianoce, Veľká noc. Alebo v nečakanom období, napríklad pandémia koronavírusu nás straší a obávame sa, že v obchodoch nedostaneme dostatok potravín. Najmä mäsa. Alebo že zatvoria obchody…
Chladničky a mrazničky sú tak neraz preplnené, ale viete ako má vyzerať správne rozmrazovanie mäsa? Tak, aby sa baktérie čo najmenej šírili, prípadne vôbec a nedoplatilo na to vaše zdravie? Alebo zdravie vašich detí?

 

Tipy na správne rozmrazovanie

Mrazíme zeleninu, ovocie, pečivo, ale najčastejšie asi mrazíme mäso. Ako ho však správne rozmraziť?
Väčšina z nás ho vyloží večer pred varením, prípadne skoro ráno na kuchynskú dosku a nechá izbovú teplotu, aby mäso postupne rozmrazilo.
Je to správne?
Nie celkom. Pri izbovej teplote sa totiž okamžite aktivujú baktérie, ktoré v mäse žijú, často aj plesne, a začnú sa množiť. To vedie k rýchlejšiemu pokazeniu mäsa. Možno ste to už niekedy zažili – takto rozmrazené mäso ste vytiahli z obalu a mierne zapáchalo. To je dôkaz, že na jeho povrchu už hodoval niekto pred vami…
Mnohí povedia – veď následnou tepelnou úpravou škodlivé baktérie zahubím. Do veľkej miery je to pravda, ale nikdy neviete, či naozaj všetky a v dostatočnom množstve.

 

Rozmrazujte v chladničke

Takže mäso nevyťahujte večer pred varením na kuchynskú dosku, ale preložte ho z mrazničky do chladničky. Samozrejme, takéto rozmrazovanie trvá dlhšie, veľké kusy mäsa aj 24 hodín, preto treba na to myslieť.
Ideálne je teda rozmrazovať mäso v chladničke pri stálej teplote. A tiež je dobré veľké kusy mäsa ešte pred mrazením rozdeliť na menšie kusy a dať ich do viacerých vrecúšok.

 

Môžem rozmrazovať aj na kuchynskej linke?

Čo ak už nemáte v chladničke miesto? Nuž, asi zostane len tá kuchynská linka – no v tom prípade si pomôžte jednoduchým trikom. Treba spomaliť a vyrovnať proces rozmrazovania, takže zmrznuté mäso vložte do veľkého hrnca, v ktorom je studená voda. Mäso by malo byť celé ponorené a vodu treba vymieňať raz za hodinu. Takéto rozmrazovanie v studenej vode perfektne funguje nielen pri mäse, ale aj pri ovocí.
Voda totiž lepšie absorbuje teplo ako vzduch. Zabraňuje sa tak množeniu baktérií, uchováva sa lepšie chuť mäsa a jeho konzistencia.

správne rozmrazovanie mäsa

 

A čo rozmrazovanie v mikrovlnke?

Niektorí rozmrazujú mäso v horúcej vode alebo v mikrovlnnej rúre. Nie je to na škodu, neodporúčame to. Ale ak už nemáte inú možnosť, musí to byť rýchle, aby ste mäso „neuvarili“. Treba presne nastaviť gramáž a druh mäsa, aby si mikrovlnka správne nastavila intenzitu a čas rozmrazovania. Pri zle nastavenom rozmrazovaní v mikrovlnke sa môže stať, že mäso je na okrajoch až uvarené a vo vnútri surové alebo zmrazené.
V horúcej, vriacej vode sa dá dobre rozmrazovať rezané mäso ako kuracie prsia, steaky, či kotlety.

 

mäso a rybyPár šikovných trikov

  • Keď zamrazujete potraviny v plochých vrstvách, neskôr sa rozmrazia dvakrát rýchlejšie.
  • Proces rozmrazovania urýchľuje ocot alebo citrónová šťava.
  • Ak položíte rozmrazované mäso či zeleninu na hliníkovú podložku, rozmrazuje sa rýchlejšie ako v miske, či na tanieri.
  • Radšej rozmrazujte v sklenenej, či porcelánovej nádobe ako v pôvodnom plastovom obale.
  • Ak mäso z mrazničky rozmrazíte, čo najskôr ho spracujte – uvarte, upečte.
  • Čerstvo kúpené mäso môžete skladovať v chladničke cca 2 dni. Potom ho zmrazte alebo hneď spracujte.
  • Mäso v mrazničke vydrží cca 3 mesiace, niektoré druhy viac – potom sa už odporúča spracovať ho.
  • Ak rozmrazíte mäso v chladničke, môže tam zostať ďalšie 2 dni (hydina, ryby a mleté mäso), alebo 3 až 5 dní (hovädzie, bravčové, jahňacie a teľacie mäso).

používanie mikrovlnkyPrečítajte si tiež
Je používanie mikrovlnky naozaj škodlivé?

 

Už raz rozmrazené mäso skúste nezmrazovať opätovne, aby ste naozaj neohrozili svoje zdravie. Znova zamraziť môžete nanajvýš hovädzie mäso, ktoré ste predtým pomaly rozmrazovali v chladničke. Nesmie však ísť o mleté mäso.
Správne rozmrazovanie mäsa je naozaj dôležité nielen kvôli rastu škodlivých baktérií, ale tiež sa nesprávnym postupom stráca vitamín B12, dochádza k znehodnoteniu mäsa z chuťovej aj vzhľadovej stránky.

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar