Určite poznáte kondenzované mlieko, ktoré sa zvykne používať vo viacerých receptoch na dezerty, koláče, nielen pred Vianocami, či Veľkou nocou. Tiež si ho môžete dať na lievance alebo palacinky, poliať ním v lete zmrzlinu a výborne chutí aj v káve.
Nemusíte ho však kupovať, ale urobte si domáce kondenzované mlieko. Nielenže viete, čo doň dávate, ale je lacnejšie a najmä chutnejšie.
Kondenzované mlieko
Zahustené, či kondenzované mlieko sa využíva nielen pri pečení, do kávy, na lievance, do domácich granola tyčiniek, do zmrzliny… ale deti ho rady vylizujú len tak prstom. Aj vy ste to robili ako malí? 🙂
Klasicky sa toto mlieko vyrába odstránením vody a pridaním cukru, ktorý pôsobí ako konzervačná látka, takže ho netreba sterilizovať. Sladené kondenzované mlieko vynašla Američanka Gail Bordenová, ktorá si ho patentovala v roku 1856.
Napríklad v Singapure sa bežne používa ako náhrada za klasické mlieko do kávy a čaju.
Recept na domáce kondenzované mlieko
Nie je to nič zložité, potrebujete len pár surovín a za polhodinku ho máte hotové. To je možno aj rýchlejšie, ako keby ste sa rozhodli ísť ho kúpiť do obchodu, však? 🙂
My máme vyskúšaný recept so štyroch surovín, ale niektorí robia len z dvoch – pol litra mlieka a 150 g kryštálového cukru. Postup je totožný, ako píšeme nižšie pri našom recepte.
SUROVINY
- 400 ml mlieka
- 250 g masla
- 300 g múčkového cukru
- ½ vrecúška vanilkového cukru
POSTUP
Pripravte si hrniec a dajte doň všetky suroviny. Začnite zľahka zohrievať na miernom ohni a stále miešajte, aby sa všetko prepojilo. Priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varte na miernom ohni ešte asi 15 minút.
Následne hrniec dajte dolu z ohňa a nechajte vychladnúť. Môžete použiť aj väčší hrniec zo studenou vodou, do ktorej tento menší hrniec ponoríte. V tejto chvíli už má vaše domáce kondenzované mlieko konzistenciu a hustotu ako to kupované.
Po vychladnutí ho nalejte do pohárov, zatvorte a skladujte v chladničke.
Tu je video k spomínanému receptu z dvoch surovín:
Foto: Wikimedia/Robin, Freepik.com, Vecteezy.com