Skúšali ste už doma upiecť chlieb? Dnes mnoho gazdiniek “kváskuje” a v chladničke v uzatvorenom sklíčku prebývajú rôzne pomenované varianty viacerých druhov kvásku, ktoré je potrebné z času na čas prikŕmiť. Kváskový chlebík je mimoriadne chutný a navyše aj zdravý, no jeho príprava zaberie nemálo času.
Ak vám doma práve došiel chlieb a nemáte v zásobe nič, ani pečivo, navyše zajtra je štátny sviatok a obchody sú pozatvárané, nezúfajte. Máme pre vás recept na naozaj veľmi rýchly a chutný domáci chlieb, ktorý je do hodiny voňavý a čerstvý na stole.
Pridáme aj tip, ako chleba správne skladovať a trik austrálskych žien, ak vám chlieb príliš stvrdne a vy ho nechcete vyhodiť…
Super rýchly recept na domáci chlieb
Tento super rýchly chlebík si upečiete kedykoľvek. S naším receptom vám nehrozí, že rodina ostane o hlade. Gazdinky, nemusíte sa obávať – tento recept je bez kvásku, bez droždia, bez vajec a bez mlieka. A takmer bez práce 🙂 .
Použité suroviny sa nájdu určite v každej domácnosti a v prípade potreby môžete pokojne improvizovať. Príprava cesta vám nezaberie viac ako päť minút. Žiadne zdĺhavé kysnutie, žiadne hnetenie. Jedna misa, jedna vareška, naliať, nasypať, zmiešať dokopy, šup s tým na plech a hor sa do vyhriatej rúry.
To je celá veda 🙂
Možno to nebude ten najlepší chlebík na svete, ale určite sa vám podarí, bude dobre chutiť a hlavne neostanete o hlade, aj keď budú všetky obchody a pekárne zatvorené.
SUROVINY
- 300 ml vody izbovej teploty
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 400 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- koreniny, bylinky a sezam podľa chuti
POSTUP:
Do misky nalejeme 300 ml vody izbovej teploty. Pridáme cukor, soľ, olej a ocot (môže byť aj jablčný). Všetko spolu zmiešame, kým sa cukor nerozpustí.
Do múky pridáme sódu bikarbónu a kypriaci prášok. Premiešame a preosejeme. Polovicu múky pridáme do pripravenej tekutej zmesi a dobre premiešame.
V tomto štádiu prípravy chleba môžeme pridať aj bylinky, semienka alebo koreniny podľa vlastnej chuti. Napríklad rascu, sezam, chia semienka, sušený cesnak, korenie na pizzu, alebo tymian či bazalku a pod. Všetko podľa vlastnej chuti a uváženia.
Opäť všetko premiešame a pridáme zvyšok múky. Vymiešame cesto (pokojne vareškou, cesto sa dosť lepí), ktoré bude na dotyk mäkké a lepkavé.
Na veľký plech rozložíme papier na pečenie a štedro ho posypeme múkou. Pomocou špachtle premiestnime cesto na plech. Pomúčenými rukami tvarujeme ľubovoľnú formu chlebíka. Ak ho chceme vyšší, príliš ho nenaťahujeme do strán.
Na povrchu urobíme 3 – 4 šikmé zárezy. Povrch chlebíka môžeme opäť posypať sezamom a koreninami.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia priemerne 35 až 40 minút, pokiaľ nie je povrch krásne zlatistý a vo vnútri tiež dobre prepečený.
Upečený chlebík necháme na mriežke úplne vychladnúť, až potom ho môžeme smelo nakrájať.
Takýto chlebík je rýchlo pripravený a veľmi chutný. Ak použijete pri jeho príprave aj koreniny a bylinky, krásne rozvonia celý váš príbytok. Hodí sa ako príloha k hlavnému chodu alebo si ho môžete natrieť maslom, či dobrou domácou nátierkou, obložiť šunkou, syrom, zeleninou.
Ako správne skladovať chlieb
Tento chlebík nie je príliš veľký a pravdepodobne ho skonzumujete raz dva. Ak ho však plánujete odložiť, určite vám vydrží správne uskladnený minimálne 2 – 3 dni.
Chlieb odkladajte až po jeho úplnom vychladnutí. Skladovať ho môžete v bavlnenej utierke alebo v praktickom textilnom vrecúšku, ktoré pohodlne zatiahnete šnúrkou. V papierovom vrecúšku, ktoré býva často aj perforované, vydrží chlieb chrumkavý, ale veľmi rýchlo stvrdne až príliš.
Asi najlepšou cestou ako čo najdlhšie uchovať chlieb a pečivo je chlebník. Ale chlieb by mal byť aj pri použití chlebníka zabalený, aby bol dostatočne chránený pred oschnutím.
Foto: autorka/LepšíDeň.sk