Extra rýchly a chutný domáci chlieb, ktorý zvládne upiecť aj začiatočník | RECEPT

LinkedIn

Skúšali ste už doma upiecť chlieb? Dnes mnoho gazdiniek “kváskuje” a v chladničke v uzatvorenom sklíčku prebývajú rôzne pomenované varianty viacerých druhov kvásku, ktoré je potrebné z času na čas prikŕmiť. Kváskový chlebík je mimoriadne chutný a navyše aj zdravý, no jeho príprava zaberie nemálo času.
Ak vám doma práve došiel chlieb a nemáte v zásobe nič, ani pečivo, navyše zajtra je štátny sviatok a obchody sú pozatvárané, nezúfajte. Máme pre vás recept na naozaj veľmi rýchly a chutný domáci chlieb, ktorý je do hodiny voňavý a čerstvý na stole.
Pridáme aj tip, ako chleba správne skladovať a trik austrálskych žien, ak vám chlieb príliš stvrdne a vy ho nechcete vyhodiť…

 

Super rýchly recept na domáci chlieb

recept na rýchly domáci chliebTento super rýchly chlebík si upečiete kedykoľvek. S naším receptom vám nehrozí, že rodina ostane o hlade. Gazdinky, nemusíte sa obávať – tento recept je bez kvásku, bez droždia, bez vajec a bez mlieka. A takmer bez práce 🙂 .
Použité suroviny sa nájdu určite v každej domácnosti a v prípade potreby môžete pokojne improvizovať. Príprava cesta vám nezaberie viac ako päť minút. Žiadne zdĺhavé kysnutie, žiadne hnetenie. Jedna misa, jedna vareška, naliať, nasypať, zmiešať dokopy, šup s tým na plech a hor sa do vyhriatej rúry.
To je celá veda 🙂
Možno to nebude ten najlepší chlebík na svete, ale určite sa vám podarí, bude dobre chutiť a hlavne neostanete o hlade, aj keď budú všetky obchody a pekárne zatvorené.

SUROVINY

  • 300 ml vody izbovej teploty
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 400 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • koreniny, bylinky a sezam podľa chuti

 

POSTUP:

recept postupDo misky nalejeme 300 ml vody izbovej teploty. Pridáme cukor, soľ, olej a ocot (môže byť aj jablčný). Všetko spolu zmiešame, kým sa cukor nerozpustí.

recept postupDo múky pridáme sódu bikarbónu a kypriaci prášok. Premiešame a preosejeme. Polovicu múky pridáme do pripravenej tekutej zmesi a dobre premiešame.

recept na rýchly domáci chlieb

recept postupV tomto štádiu prípravy chleba môžeme pridať aj bylinky, semienka alebo koreniny podľa vlastnej chuti. Napríklad rascu, sezam, chia semienka, sušený cesnak, korenie na pizzu, alebo tymian či bazalku a pod. Všetko podľa vlastnej chuti a uváženia.

recept postupOpäť všetko premiešame a pridáme zvyšok múky. Vymiešame cesto (pokojne vareškou, cesto sa dosť lepí), ktoré bude na dotyk mäkké a lepkavé.

recept postupNa veľký plech rozložíme papier na pečenie a štedro ho posypeme múkou. Pomocou špachtle premiestnime cesto na plech. Pomúčenými rukami tvarujeme ľubovoľnú formu chlebíka. Ak ho chceme vyšší, príliš ho nenaťahujeme do strán.
Na povrchu urobíme 3 – 4 šikmé zárezy. Povrch chlebíka môžeme opäť posypať sezamom a koreninami.

recept na rýchly domáci chlieb

recept postupPečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia priemerne 35 až 40 minút, pokiaľ nie je povrch krásne zlatistý a vo vnútri tiež dobre prepečený.
Upečený chlebík necháme na mriežke úplne vychladnúť, až potom ho môžeme smelo nakrájať.

Takýto chlebík je rýchlo pripravený a veľmi chutný. Ak použijete pri jeho príprave aj koreniny a bylinky, krásne rozvonia celý váš príbytok. Hodí sa ako príloha k hlavnému chodu alebo si ho môžete natrieť maslom, či dobrou domácou nátierkou, obložiť šunkou, syrom, zeleninou.

recept na rýchly domáci chlieb

 

Ako správne skladovať chlieb

Tento chlebík nie je príliš veľký a pravdepodobne ho skonzumujete raz dva. Ak ho však plánujete odložiť, určite vám vydrží správne uskladnený minimálne 2 – 3 dni.
Chlieb odkladajte až po jeho úplnom vychladnutí. Skladovať ho môžete v bavlnenej utierke alebo v praktickom textilnom vrecúšku, ktoré pohodlne zatiahnete šnúrkou. V papierovom vrecúšku, ktoré býva často aj perforované, vydrží chlieb chrumkavý, ale veľmi rýchlo stvrdne až príliš.
Asi najlepšou cestou ako čo najdlhšie uchovať chlieb a pečivo je chlebník. Ale chlieb by mal byť aj pri použití chlebníka zabalený, aby bol dostatočne chránený pred oschnutím.

Tip na záver
Ak vám chlieb napriek všetkému úsiliu stvrdne a vy ho nechcete vyhodiť, použite nasledujúci trik austrálskych žien. Nenakrájaný chlieb namočte na chvíľu v celku do vody a potom ho dajte na 5 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Chlieb (trik funguje aj na pečivo) bude opäť skvelo chutnať a vydrží dlhšie čerstvé.

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.