Risotto alebo tiež rizoto je tradičný taliansky pokrm, ktorý musí spĺňať vysoké štandardy, aby mohol hrdo niesť svoj názov. Risotto pochádza zo severu Talianska a vyznačuje sa varením špecifického druhu ryže vo vývare, dokiaľ sa nedosiahne jeho krémová konzistencia. V našom recepte na rizoto z tekvice s parmezánom použijeme ryžu arborio, ktorá sa vyznačuje vysokým podielom škrobu. Tým získa risotto svoju slávnu krémovú konzistenciu.
Recept na rizoto z tekvice
Dominantnú chuť v recepte zaujme tekvica hokkaido. Aby sme dosiahli jej maximálnu chuť a mali čo najvyššiu výživovú hodnotu, v recepte ju nebudeme šúpať. Šupky sa netreba obávať, je veľmi tenká a po zmixovaní o nej nebudete vedieť. Okrem toho obsahuje množstvo vitamínov.
Tekvica hokkaido je okrem iného veľkým pomocníkom pri problémoch s močením, pretože priaznivo vplýva na obličky. Obsahuje taktiež minimum kalórií, preto je veľmi žiadaná pri redukcii hmotnosti.
SUROVINY
- 500 g tekvice hokkaido
- 230 g ryže arborio
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok parmezánu
- olivový olej
- 1 PL masla
- soľ
POSTUP
Na začiatok si pripravíme tekvicu hokkaido. Poriadne ju umyjeme, prekrojíme, vydlabeme vnútro a následne nakrájame na väčšie kocky. Tekvicu zo šupky neokrajujeme, ale ju dáme piecť aj s ňou. Kocky dáme na plech vystlaný papierom, posypeme soľou, polejeme trochou olivového oleja a dáme piecť na 20 minút na 180 stupňov Celzia.
Rizoto budeme podlievať zeleninovým vývarom, ktorý si buď vopred pripravíme alebo rozpustíme vo vriacej vode naozaj kvalitný zeleninový bujón.
Popritom ako sa tekvica pečie si nakrájame cibuľu na kocky a premyjeme ryžu arborio. Na väčšej panvici si rozpálime olivový olej s maslom a krátko osmažíme spolu s cibuľkou. K cibuľke pridáme premytú ryžu. Znížime plameň a ryžu budeme za častého miešania podlievať pripraveným zeleninovým vývarom tak, aby bola zmes neustále vlhká a vývar sa úplne neodparil. Takto budeme postupovať dokiaľ bude ryža uvarená.
Keď je tekvica mäkká, vytiahneme ju z rúry a počkáme, kým vychladne. Následne ju zmixujeme do hladkého pyré. Pyré na záver k ryži pridáme spolu s nastrúhaným parmezánom a dobre premiešame. Risotto podávame s kúskami parmezánu a najlepšie spolu s bielym vínom.
Pozrite si aj ďalšie
Tekvicové recepty. Raňajky, obed aj chutná večera.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka