Sedmokráska. Všeliek, ktorý utešuje, aj chutí | RECEPT

LinkedIn

Sedmokráska je vytrvalá liečivá trvalka, ktorá rozdeľuje ľudí na dva tábory. Pre jednu skupinu je to otrava, ktorá len hyzdí golfové trávniky. Pre druhú sú to najkrajšie kvety, ktoré narúšajú inak fádnu zeleň. My sme jednoznačne v tej druhej skupine, milujeme sedmokrásky, majú pre nás veľké čaro a určite ide o peknú a neškodnú burinu. Dokonca jedlú – ponúkneme vám recept na francúzske vajíčka so sedmokráskou, tiež sedmokráskovú soľ , sirup zo sedmokrásky a pridáme tipy, ako táto rastlinka lieči naše telo.

 

Sedmokráska obyčajná

Na jar sedmokrásky oživia všetky trávniky a slúžia ako potrava pre divé včely a dokonca i malé motýle. Praví milovníci sedmokrások preto s kosením trávnika počkajú.
V prírodných záhradách môžu sedmokrásky spolu so zádušníkom, ďatelinou či žerušnicou vytvoriť kvetinové trávniky, ktoré vyzerajú pekne pestro najmä na jar.  Semená sedmokrások sa často dostanú aj na nespevnené chodníky či kvetinové, alebo zeleninové záhony. Tam však často neobstoja v konkurenčnom boji a väčšie rastliny ich tak tienia, že uhynú.

Sedmokráska dosahuje výšku 5 až 10 centimetrov, má biele alebo ružovkasté kvetné úbory so žltým stredom. Kvitne od januára do decembra s hlavným obdobím kvitnutia na jar. Tvorí prízemnú ružicu z lyžicovitých listov na krátkej stopke.
Uprednostňuje ľahšie výživné pôdy od piesčitých po hlinité, je odolná proti pošliapaniu, ľahko sa vysemeňuje.

Naozaj ju chcete vykynožiť?
Ak sa jej skutočne chcete zbaviť, musíte ísť na to s rozumom. Sedmokráska prežije aj každotýždenné kosenie, keďže jej nízke ružice nezasiahnu čepele. Stvoly s plodmi, a teda aj ďalšiu generáciu sedmokrások, však kosačka spoľahlivo pokosí. Vyplieť túto trvalku zo záhonov možno ľahko za pomoci motyky alebo vytrhávača buriny. V trávniku, kde by bolo jej odstraňovanie náročné, neprekáža.

sedmokráska obyčajná

 

Liečivá sedmokráska

Radšej však využite sedmokrásku pre svoje zdravie, aj chuťové poháriky. Kvetné úbory, ktoré sa objavujú počas celého roka, aj listy sú jedlé. Kvetmi možno ozdobiť chlieb s maslom alebo korunovať čerstvý šalát. Sedmokrásky sú také chutné, že sa vyplatí ich cielený výsev na prázdne miesta v trávniku. Jemne prekypríte kultivátorom pôdu a vysejete semená. Netreba ich zasýpať, len zatlačiť. V období sucha ich polievajte a môžete sa tešiť na lúku so sedmokráskami.

Sedmokráska obsahuje saponíny, triesloviny, horčiny, flavonoidy, sliz, živice, organické kyseliny, minerálne látky a inulín. To všetko pomáha zvýšiť látkovú premenu v pečeni. Sedmokrásky zaraďte do jedálnička pri ochoreniach žlčníka a sleziny, pri zápaloch močových ciest a zápale obličkových klbôčok.
Sedmokráska sa využíva pri liečbe horných dýchacích ciest, proti kašľu a napomáha vykašliavaniu. Pri vonkajšom využití sa prikladá na zle sa hojace rany, vredy, vyrážky, ekzémy, opuchy a krvné podliatiny.

Ak si chcete urobiť sirup, je to veľmi jednoduché: za hrsť kvetov vložte do pol litra prevarenej vody a nechajte pol dňa až deň odstáť. Sceďte cez plátno a poriadne vyžmýkajte. Do odvaru pridajte pol kila cukru a varte pomaly až do zhustnutia. Takýto sirup zo sedmokrások môžete užívať proti kašľu denne 2 až 3 lyžičky.

Prečítajte si tiež
Jedlé kvety z prírody a zo záhrady. 

TIP – Sedmokrásková soľ
Soľ dokonale konzervuje aromatické kvietky. Pekne vyzerá a zároveň nás počas roka  zásobuje cennými látkami zo sedmokrásky obyčajnej.
Do mažiara vložte 100 gramov kvalitnej soli, štipku vanilky a 20 gramov kvietkov sedmokrásky. Najemno to všetko rozdrvte, prípadne rozmixujte v mixéri. Následne zmes rozsypte na papier na pečenie a nechajte vysušiť. Počas sušenia sa môžu tvoriť hrudky. Môžete ich rozdrviť v mažiari, alebo ich ponechať. V jedlách budú potom oveľa chrumkavejšie.

 

RECEPT na francúzske vajíčka so sedmokráskou

V krajine galského kohúta sa vajíčko namäkko jedáva z charakteristických zapekacích misiek s kúskami bieleho chleba. Príprava vám zaberie približne pol hodiny a my sme sa receptom inšpirovali v knihe Burina na zjedenie od dvojice nemeckých autoriek, odbornej poradkyne pre jedlé rastliny Susanne Hanschovej a biologičky Elke Schwarzerovej. Nasledujúce suroviny sú na štyri porcie.

sedmokráska vajíčka recept

SUROVINY

  • za hrsť ružíc sedmokrások
  • 50 g syra (napr. gruyère)
  • 1 malá cibuľa
  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 80 g crème fraîche
  • sedmokrásková alebo obyčajná soľ, čierne korenie
  • trochu zmäknutého masla
  • 4 vajcia

POSTUP

recept postupRúru nahrejeme na 200 °C (horný a dolný ohrev), 4 malé zapekacie misky vložíme do hlbokej ohňovzdornej misy, zalejeme vriacou vodou asi 1 cm pod okraj malých misiek. Malé misky po chvíli vyberieme a vložíme do predhriatej rúry na stredný rošt.

recept postupRužice sedmokrások očistíme, opláchneme a vytrasieme dosucha. Syr nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame tiež na kocky. Pridáme olej, a masu vymiešame na pyré. Primiešame crème fraîche a krém dochutíme soľou a čiernym korením.

recept postupMalé zapekacie misky vytrieme maslom, naplníme ich krémom asi 1 cm pod okraj. Do krému vtlačíme malú jamku, do ktorej opatrne vlejeme po jednom vajíčku. Žĺtok by mal zostať vcelku.

recept postupVajíčko trochu posolíme a malé misky kliešťami pomaly vložíme do vriacej vody. Vajíčka varíme 10 – 15 minút, podľa toho, aké tekuté chceme mať vajíčko.

Foto: Wikimedia/David Monniaux,
Pixabay.com, Burina na zjedenie/Ikar


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author