Úžasná torta so slaným karamelom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Niektorí považujú slaný karamel za najlepšiu polevu na zákusky a koláče. Či už na ovocné koláčiky, orechové, ale aj čoko torty. A táto torta so slaným karamelom je fakt bombastická. Upiekla ju Lucia Súkeníková, ktorá vie vypekať sladkosti od výmyslu sveta. A po ktorých sa zalizujete až za ušami J Napríklad táto jej torta vznikla v deň výročia revolúcie, preto jej súkromne aj hovorí Revolučná torta. Ale predovšetkým – slaný karamel sa pre ňu stal doslova revolučnou novinkou, ktorú si zamilovala.

Slaný karamel si obľúbila aj Angie Bakes, ktorá ho používa ako polevu, ozdobu alebo len tak v miske samostatne. Pre radosť. A maškrtné jazýčky. Tu si môžete pozrieť jej recept na slaný karamel.
Slaný karamel vám vydrží v chladničke asi dva týždne. Ak je po čase zmes príliš tuhá, stačí ju vložiť do hrnca s vodou a zahriať. Prípadne dať na pár sekúnd do mikrovlnky, ale radšej si vyberte prvú možnosť.

 

Torta so slaným karamelom

Tak poďme na tú úžasnú tortu so slaným karamelom podľa Lucie Súkeníkovej, autorky knižiek Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky.

SUROVINY:

Na korpus:

  • 5 vajec (žĺtky a bielky)
  • 90 g cukru z kokosových kvetov
  • 150 g mletých orechov (vlašské)
  • 1 lyžičku bourbon vanilky v prášku
  • štipku soli
  • 2 lyžice džemu (dala som jahodový)

Na krém:

  • 250 ml šľahačky 33 %
  • 2 lyžice cukru z kokosových kvetov
  • 1 stužovač šľahačky
  • 250 g ricotty
  • 1 lyžičku bourbon vanilky

Na slaný karamel:

  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g masla
  • 80 ml šľahačky 33 %
  • 2 štipky soli

recepty lepsiden.skPozrite si aj ďalšie RECEPTY.

POSTUP

Príprava korpusu: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky do dvoch nádob. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme sneh, žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, kým nezväčšia svoj objem. Prisypeme orechy, vanilku a na záver opatrne zapracujeme sneh z bielkov. Cesto nalejeme do pripravenej, papierom na pečenie vystlanej formy.
Dáme piecť na 180 stupňov asi na 15 – 20 minút. Po upečení necháme korpus dobre vychladnúť.

Príprava krému: Studenú šľahačku vyšľaháme so stužovačom do pevnej hmoty. Potom pridáme cukor, vanilku a ricottu. Túto jednoduchú hmotu natrieme na korpus a dáme zachladiť.

Príprava slaného karamelu: Na panvicu dáme rozpúšťať cukor, keď je riedky, opatrne pridáme maslo a za stáleho miešania necháme hmotu spojiť. Potom primiešame šľahačku a soľ a miešame na miernom plameni, kým nemáme karamel hladký. Slaný karamel necháme mierne vychladnúť a opatrne nanesieme na tortu. Dáme zachladiť aspoň na hodinku do chladničky a podávame s dobrou kávou. Koláčik je síce kalorická bomba, ale je vynikajúci, korpus šťavnatý, krém osviežujúci a slaný karamel je tou správnou čerešničkou na torte.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.