Jeseň je obdobie, kedy viaceré reštaurácie ponúkajú „poľovnícke dni“. V ponuke nechýba kačacina, husacina, či divina. Domáce mastené zemiakové lokše, parené knedle i sladká kapusta…
Máte radi divinu, no neviete, ako si ju doma chutne pripraviť? V obchodných reťazcoch nájdete v ponuke rôzne druhy diviny – diviaka, jeleňa, srnca, daniela i muflóna. Cena sa pohybuje okolo 10 eur za kilogram, čo už je porovnateľné s cenou hovädziny. Vyskúšajte tento náš recept – mäkké srnčie stehno s pečenými zemiakmi. Budete si oblizovať prsty 🙂
Recept na mäkké srnčie stehno
Ak teda v obchode narazíte na ponuku diviny, nebojte sa ju kúpiť. Určite to bude príjemná zmena oproti klasickej bravčovine, či hovädzine. Vyskúšajte nás recept na srnčie stehno, ktoré je naozaj jemnučké a mäkké. Tajomstvo je v močidle (resp. marináde), ktoré dodá mäsu nezameniteľnú chuť. Použiť ho môžete na všetky druhy diviny.
SUROVINY
- 1 ks srnčie stehno celé cca 1000 g (môžeme použiť aj diviačie alebo danielie mäso)
Močidlo
- 750 ml prevarená voda
- šťava z ½ citróna
- 1 KL soľ
- 1 KL kryštálový cukor
- 1 PL pikantný džem
- sušené borievky
- mleté čierne korenie (alebo celé)
- ½ kl rasca celá
- 2 až 3 ks sušený bobkový list
- zmes korenia na divinu (alebo pečené mäso)
- 2 ks cibuľa
- mletá sladká červená paprika
+ 2 PL olej rastlinný a 1 KL soľ
POSTUP
Základom prípravy akejkoľvek diviny je teda tzv. “močidlo“, čiže marináda, roztok, do ktorého namočíme divinu. Zbavíme ju tak neželaných pachov a arómy. Zároveň toto močidlo chemicky naruší štruktúru mäsa a po tepelnej úprave je mäso mäkké a jemné. Najlepšie je mäso nechať v tomto roztoku aspoň 24 hodín a skladovať ho v chladničke. Ponorený by mal byť celý kus mäsa. Použiť ho môžete pri príprave srnčieho, danielieho i diviačieho mäsa. Tak poďme na to!
Približne 750ml vody (podľa množstva mäsa aj viac) privedieme do varu a schladíme. K vode pridáme šťavu z jednej polovice citróna, 1 KL soli, 1KL kryštálového cukru a 1 PL pikantného džemu. Použili sme domáci černicový džem, no môže byť aj šípkový či ríbezľový.
Do vodného roztoku postupne pridáme mleté čierne korenie, celú rascu, 1 až 2 KL korenia na divinu (prípadne na pečené mäso) a mletú sladkú papriku. Cibuľu očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké mesiačiky. Môžete použiť jednu červenú a jednu žltú, no nie je to podmienkou. Ak máte radi veľa cibule, pokojne jej pridajte viac…
Nakrájanú cibuľu, sušené bobkové listy a sušené borievky pridáme k močidlu.
Srnčie stehno vyumývame pod prúdom studenej vody a osušíme ho utierkou. Mäso dáme na dosku a zbavíme ho prípadných blán či nečistôt. Stehno dáme do dobre tesniacej misky a zalejeme ho pripraveným močidlom. Ponorený by mal byť celý kus. Mäso necháme ponorené v močidle odpočívať v chladničke aspoň 24 hodín.
Na druhý deň dáme stehno do zapekacej misky. Zalejeme močidlom, posypeme 1 KL soli a polejeme 2 PL rastlinného oleja. Zakryté pečieme na 160ºC po dobu aspoň 2 hodín. Počas pečenia kontrolujeme a polievame výpekom.
Upečené stehno nakrájame na plátky. Podávame s pečenými zemiakmi, zemiakovou kašou a prípadne so slivkou alebo šípkovou omáčkou. Alebo s pečenou cibuľou a kyslou uhorkou.
Prečítajte si tiež
Ako urobiť dokonalé chrumkavé pečené zemiaky. Krok za krokom.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka