Čokoláda s orechmi je vynikajúca kombinácia. Keď k tomu pridáte kávovú príchuť a lekvár – povedzme slivkový – dostanete tieto vynikajúce orechovo-čokoládové vrstvené rezy. Potrebujete len bežné suroviny, žiadne špecialitky, ktoré by ste nemali doma. A zvládne ich aj menej skúsená gazdinka, pritom výsledok naozaj stojí za to. Hutné, svieže a veľmi chutné zákusky ku káve alebo na víkend pre návštevu. Vyskúšajte.
Mimochodom, orechy odporúčajú konzumovať všetci lekári aj výživoví poradcovia. Či už sú to mandle, kešu, arašidy, vlašské orechy, pistácie, para orechy, pekanové a lieskové orechy. Perfektne nahradia rôzne malé maškrty a nezdravé sladkosti, ktoré denne konzumujeme. Obsahujú totiž nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny, minerály a antioxidanty.
Orechy chránia naše srdce a mozog, napomáhajú držať hmotnosť pod kontrolou a chránia pred rakovinou či cukrovkou. Prečítajte si náš článok o zdravých orechoch – ako ich vyberať a čo z nich pripraviť.
Orechovo-čokoládové vrstvené rezy
Prehľadne sme rozdelili jednotlivé vrstvy a suroviny na ne potrebné. Uvidíte, že to nie je nič zložité.
Suroviny
- 300 g masla
- 320 g hladkej múky
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 20 g droždia
- 50 ml mlieka
- 3 žĺtky
- slivkový lekvár
Orechová plnka
- 3 bielky
- 150 g kryštálového cukru
- 200 g mletých orechov
Čokoládový krém
- 100 g čokolády na varenie
- 250 g masla
- 180 g práškového cukru
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžica silnej čiernej kávy
Čokoládová poleva
- 200 g stuženého tuku
- 150 g práškového cukru
- 3 lyžice mlieka
- 3 lyžice kakaa
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Postup
Zmäknuté maslo a múku dáme na dosku a v strede urobíme jamku. Cukor, droždie a žĺtky rozmiešame vo vlažnom mlieku, vylejeme do jamky a vymiesime hladké cesto, ktoré rozdelíme na štyri časti.
Prvú natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske, preložíme na vymastený hlbší plech, natrieme lekvárom a prikryjeme druhou rozvaľkanou časťou cesta.
Natrieme orechovou plnkou, ktorú pripravíme nasledovne: bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne pridáme cukor a znova prešľaháme. Jemne vmiešame pomleté orechy. Natreté plnkou prikryjeme treťou rozvaľkanou časťou. Tú natrieme lekvárom a zakryjeme štvrtou rozvaľkanou časťou.
Vrch popicháme vidličkou a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme 25 minút.
Na vychladnutý múčnik natrieme čokoládový krém. Pripravíme ho z masla, ktoré vymiešame do peny s cukrom. Čokoládu, kakao a kávu roztopíme vo vodnom kúpeli a mierne vychladnuté všľaháme do maslovej peny.
To celé polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme pripravili vo vodnom kúpeli a na chladnom mieste necháme niekoľko hodín postáť, aby pláty trochu zmäkli a múčnik sa dal dobre krájať.
Rady pečiete a maškrtíte? Odporúčame vynikajúcu knihu Zdenky a Valdimíra Horeckých Torty a zákusky. Klasické koláče a zákusky, ktoré poznáme z detstva a mladosti 🙂