Máte radi cestoviny na rôzne spôsoby a chcete ochutnať aj niečo iné, menej tradičné, no rozhodne chutné? Možno ste názov conchiglioni ešte nepočuli. Ide o zapečené cestoviny so syrom. Určite si ste už v obchode všimli veľké cestovinové mušle. Pol kila vás vyjde na 3 eurá a s naším receptom môžete vyskúšať ako chutia. A verte, že si ich zamilujete.
Keď máte radi cestoviny…
Prvé cestoviny sa pripravovali už pred našich letopočtom, teda ich história má viac ako 2 tisíc rokov. Základom ich prípravy boli iba 2 suroviny – múka a voda. Vypracované cesto na sušilo na slnku, aby sa s ním lepšie pracovalo. Cesto sa rukami natrhalo na drobné kúsky a uvarilo sa vo vode. Kolískou cestovín je Staroveké Grécko. Prvé lasagne pripravovali už v Rímskej ríši, kde kúsky cesta nakrájali nožom na rovnaké kúsky. Prvenstvo v príprave rezancov má zas Nemecko, kde sa ich príprava datuje už od 13.storočia.
Cestoviny sa pripravovali doma, na rôzne spôsoby. Išlo o lacné jedlo, ktoré zasýtilo celú rodinu. Časť vody v ceste sa začala nahrádzať vajíčkami. Zhruba v 17.storočí vznikali továrne na výrobu cestovín. Objavujú sa nové, modernejšie tvary cestovín. Dnes poznáme viac ako 300 tvarov cestovín a 1300 názvov. V ponuke nájdeme aj celozrné, semolínové, bezlepkové či bezvaječné cestoviny.
V slovenskej kuchyni sú obľúbené rezance s makom, tvarohom či makom 🙂
Azda najväčšími odborníkmi na výrobu a prípravu cestovín sú Taliani. Ku každému druhu cestovín servírujú špecifické druhy omáčok. Vedeli ste, že taký priemerný Talian zje 51 kilogramov cestovín ročne?
Recept na zapekané cestovinové mušle conchiglioni
SUROVINY
250 g cestovín conchiglioni (cestovinové mušle)
- 1 ks feta syr (200g balenie)
- 150 g šunka
- 150 g tvrdý syr (eidam / gouda)
- 1 ks smotana na šľahanie (obsah tuku 33%)
- 1 PL maslo
- 1 PL múka polohrubá
- hrsť petržlenová vňať
- mleté čierne korenie
- podľa chuti soľ
- 3 PL tekvicové pyré z hokkaido (môžete vynechať, ak nemáte radi)
- + masla na vymazanie pekáča
- + strúhanka na vysypanie pekáča
POSTUP
Do veľkého hrnca si dáme variť vodu. Pridáme 1 PL soli. Vo vriacej vode uvaríme cestoviny podľa návodu. Je to zhruba 12 minút. Uvarené cestoviny ponoríme do vlažnej vody, aby sa nám nepolepili a mohli sme ich plniť plnkou.
Šunku si nakrájame na pásiky, syr nastrúhame na jemno. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame na drobné kúsky. Do misky dáme feta syr, nakrájanú šunku a polovicu postrúhaného syra. Pridáme petržlenovú vňať, mleté čierne korenie a soľ. Všetko spolu vymiešame a touto plnkou plníme uvarené cestovinové mušle.
Ak máte radi hokkaido, môžete k plnke pridať uvarené pyré z tekvice. My sme urobili kompromis, čiže plnku sme rozdelili na 2 časti a k jednej sme pridali tekvicové pyré.
Mušle samozrejme môžeme naplniť akoukoľvek plnkou. Vyskúšajte ricottovo-špenátovú, paradajkovo-mäsovú alebo hubovú.
Rúru vyhrejeme na 180ºC. Pekáč vymažeme maslom a vysypeme strúhankou.
Mušle zatiaľ plníme pripravenou plnkou a ukladáme na pekáč, kým ho nezaplníme.
V malej rajnici rozpustíme 1 PL masla a opečieme na ňom 1 PL múky. Zalejeme smotanou a miešame metličkou, aby sa nám nevytvorili hrudky. Pridáme soľ a mleté čierne korenie. Smotanovou omáčkou zalejeme mušle, posypeme ich zvyšnou polovicou nastrúhaného syra a dáme piecť.
Pečieme zhruba 20 minút, keď sa nám vytvoríme hnedá kôrka, vyberieme.
A môžeme jesť, dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka