Užitočné tipy pre gazdinky. Triky do kuchyne, ako čo pripraviť, uvariť, upiecť, vyčistiť.

Nie vždy musíte utekať do obchodu, ak vám niečo chýba. Mnohé potraviny a pochutiny si vyrobíte aj sami doma, len treba vedieť ako na to J…
Užitočné tipy pre gazdinky. Triky do kuchyne, ako čo pripraviť, uvariť, upiecť, vyčistiť.
Nie vždy musíte utekať do obchodu, ak vám niečo chýba. Mnohé potraviny a pochutiny si vyrobíte aj sami doma, len treba vedieť ako na to J…
Kým v minulosti sme mali na výber hladkú, polohrubú a hrubú, dnes sa na pultoch obchodov stretávame aj s rôznymi inými druhmi múk. Viete, ako v…
Škorica, klinčeky, koriander, fenikel, aníz, badián… To všetko sú prísady, ktoré nájdeme v perníkovom korení, bez ktorého sa nezaobíde azda žiadne vianočné pečenie. V tomto čase už však…
Mnohé ovocie si vyberáme len podľa vzhľadu, šupky, nevieme nazrieť dnu, či je naozaj zdravé. Pri jablkách, hruškách alebo banánoch je to v poriadku. Už vieme odhadnúť,…
Cibuľovú vňať, ktorú nazývame aj jarná cibuľka alebo lahôdková cibuľka, kúpite celoročne a pozná ju snáď každý. Netreba vôbec pochybovať o tom, že takáto vňať je…
Výborný pomocník v takmer každej domácnosti. Rýchlo si v nej zohrejete jedlo, nápoj, niektorí v nej dokonca občas pečú, či „varia“. Ale ruku na srdce – ako často a poctivo…
Strukoviny sú čoraz odporúčanejšie, hoci v minulosti boli na našich tanieroch oveľa častejšie. Konečne sa k nim vraciame, pretože sú naozaj zdravé a ak sa správne pripravia, strávi ich…
Coca-cola je veľmi populárny nápoj, a to nielen počas rôznych sviatkov ako je Veľká noc, Vianoce, či svadby, oslavy ap. Niektoré rodiny musia mať doma stále…
Zdravá, nenáročná na pestovanie a chutná. Najčastejšie ju poznáme pod názvom kvaka, ale tiež turín, vodnica, karpeľ, runkla, prípadne oficálne kapusta repková kvaková (brassica napus). Kvaka mala…
Klasický tvaroh z kravského mlieka určite poznáte, jedli ste ho veľakrát. Na tvaroh z kozieho mlieka už tak často nenarazíte. Je zriedkavejší, tak prečo si ho…
Milujete syry? Určite ste ochutnali len malé percento z nich. Existujú stovky druhov…napríklad len v obrazovej publikácii Syry sveta ich nájdete 750 z mnohých krajín. Pravdou…
Výroba domáceho syra nie je až taká zložitá, ako by sa mohlo zdať. Áno, vstupuje tam viacero premenných a na prvý raz možno nebude výsledok geniálny.…
Možno to poznáte: stojíte pred regálom s pečivom či chlebom a nie ste si istí, ktoré sú zdravšie. Chcete žiť zdravo, „tmavé“ je vraj zdravšie a…
Aké je TO tajomstvo skvelej chuti? Slovenské gazdinky ho poznajú už viac ako 60 rokov! K dokonalej a vyváženej chuti stačí len lyžička Ochucovadla Podravka a…
Určite ste už ochutnali mnohé sirupy – možno z obchodu, ešte lepšie domáce. Medzi najobľúbenejšie patria bazový, lipový, šípkový, jahodový, hroznový, rakytníkový ap. Nižšie nájdete aj…
Najčastejšie žiarivo červené plody (ale aj žlté, oranžové, čierne…) a v najrôznejších veľkostiach. Niekto má rád mäsité veľké, iný zasa malé cherry paradajky. Tiež sa im hovorovo vraví…
Začiatkom koronakrízy kváskoval takmer každý 🙂 Ľudia si vymieňali recepty, živý kvások aj skúsenosti, či fotografie svojich výtvorov. Väčšina ľudí pečie s klasickým droždím, pretože sa…
Sú kyselkavé, pretože majú množstvo vitamínu C, ale tiež železa a horčíka. Obsahujú aj vlákninu, ktorá pomáha s trávením a pomáha pri problémoch s močovými cestami. Ríbezle dozrievajú najmä v júli…
Poznáte to. Máte variť obed pre celú rodinu a nestíhate. Už vás chytá mierny stres, pretože asi budete s obedom meškať. Určite by sa vám hodil nejaký pomocník,…
Možno aj vy patríte k tým, čo milujú vajíčka na rôzne spôsoby. Omeletu, praženicu, do koláčov, zákuskov… Vajcia sú výbornou zložkou potravy s vysokou výživnou hodnotou. Vajíčko…